Slani kroasani

slani kroasani dilajla

Sastojci:

60 dag glatkog brašna

1 paketić suhoga kvasca

2 dl jogurta

2 dl mlijeka

1 dl ulja

malo soli

1 žličica šećera

10 dag rastopljenog maslaca

po želju bijeli i crni sezam

Priprema:

Brašno pomiješajte sa suhim kvascem, dodajte žličicu šećera i mlako mlijeko. Dodajte tekuće sastojke i zamijesite mekano podatno tijesto (ja sam dodala još cca 5 dag brašna jer mi je tijesto još bilo jako ljepljivo). Tijesto podijelite u 8 kuglica i pustite da miruju 5-10 minuta.

Potom prvu kuglicu razvaljajte na veličinu tanjura i onda premažite rastopljenim maslacem. Razvaljajte i ostale kuglice pa ih položite jednu preko druge i namažite maslacem. Zadnji dio tijesta ne premazivati. Pustite da odstoji 15 minuta.

Dobro pobrašnite radnu podlogu, a ako vam je radna ploča premala prebacite se na stol gdje vam je veća radna površina. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto u jedan veliki krug. Prerežite ga vodoravno, a potom na trokute veličine 3-4 cm ili već kako ih volite – veće ili manje. Zaolajte ih i odložite na tepsiju koju ste obložili masnim papirom. Pustite da se dižu 1,5- 2 sata.

Kada su se digli premažite ih razmućenim jajem te posipajte crnim ili bijelim sezamom. Stavite ih peći na 180 stupnjeva dok ne porumene, pustite ih da se malo ohlade i poslužite.

Izvor:

Recept gđe. Dilajle Kržyk Baki (svaštarica)

 

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…

Najave događaja