Slani kroasani

Sastojci:
60 dag glatkog brašna
1 paketić suhoga kvasca
2 dl jogurta
2 dl mlijeka
1 dl ulja
malo soli
1 žličica šećera
10 dag rastopljenog maslaca
po želju bijeli i crni sezam
Priprema:
Brašno pomiješajte sa suhim kvascem, dodajte žličicu šećera i mlako mlijeko. Dodajte tekuće sastojke i zamijesite mekano podatno tijesto (ja sam dodala još cca 5 dag brašna jer mi je tijesto još bilo jako ljepljivo). Tijesto podijelite u 8 kuglica i pustite da miruju 5-10 minuta.
Potom prvu kuglicu razvaljajte na veličinu tanjura i onda premažite rastopljenim maslacem. Razvaljajte i ostale kuglice pa ih položite jednu preko druge i namažite maslacem. Zadnji dio tijesta ne premazivati. Pustite da odstoji 15 minuta.
Dobro pobrašnite radnu podlogu, a ako vam je radna ploča premala prebacite se na stol gdje vam je veća radna površina. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto u jedan veliki krug. Prerežite ga vodoravno, a potom na trokute veličine 3-4 cm ili već kako ih volite – veće ili manje. Zaolajte ih i odložite na tepsiju koju ste obložili masnim papirom. Pustite da se dižu 1,5- 2 sata.
Kada su se digli premažite ih razmućenim jajem te posipajte crnim ili bijelim sezamom. Stavite ih peći na 180 stupnjeva dok ne porumene, pustite ih da se malo ohlade i poslužite.
Izvor:
Recept gđe. Dilajle Kržyk Baki (svaštarica)
Vino

Piše: Daniela Kramarić
Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde
Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije
Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više
Novosti

Otkrivamo zašto se tako lako...
Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…
Zdravlje

Ocat – eliksir...
Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…
Najave

XX. Tuberfest - Dani tartufa...
Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)
Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…
A do Z

Pekmez od smokava
Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…
- Doktor koji je smršavio 98 kilograma otvara Školu mršavljenja
- Spaghetti bolognese (izvorni recept)
- Blogerica Nina objavila odličan recept za kukuruzni kruh
- Salsa od pomidora (za zimnicu)
- Arancini (ušećerene korice od naranči)
- Salata od hobotnice s krumpirom
- Kako se dresiraju psi tartufari koji mogu donijeti bogatstvo
- Pekmez od smokava
- Apetit Bistro, Zagreb
- Rimski njoki
- Ocat – eliksir dugovječnosti i zdravlja
- Pekmez od smokava
- Palačinke (temeljni recept za tijesto)
- XX. Tuberfest – Dani tartufa Livade
- Sajam pršuta u Tinjanu
- 40. Marunada u Lovranu
- Upornost je važnija od vrste dijete
- Otkrivamo zašto se tako lako navući na lošu hranu
- Dani tartufa u Istri – Subotina
- Četiri brza i efikasna načina da pobijedite glad dok ste na dijeti