Od A do Z

Slonovo uho

slonovo uho dilajla rez

Sastojci:

80 dag brašna

2 žličice soli

5 žličica šećera

1/2 l mlijeka

12 žlica ulja

1 paketić svježeg kvasca

250 dag putra/margarin

sezam ili lan po želji

Priprema:

Kvasac rastopite u malo toplog mlijeka s dvije žličice šećera i tri žličice brašna.

Pustite da se digne, a u međuvremenu pripremite brašno, sol, dodajte ostatak šećera, uzdigli kvasac i mlijeko, a potom i ulje.

Umijesite tijesto i pustite da se odmara dok se ne udvostruči. Razvaljajte tijesto i šalicom radite krugove (veća šalica od mlijeka). Svaki krug premažite putrom i slažite u kalup za tortu tako da ih posložite u krug, a sredinu upotpunite ostatkom tijesta.

Pospite sezamom/lanom i stavite peći cca 45-50 minuta na 180-200 stupnjeva, dok blago ne zarumeni.

Slonovo uho je na stolu prekrasan ukras, a samo je riječ o još jednom kruhu.

Napomena:

Ovaj kruh možete raditi od bilo koje vrste brašna, po ukusu, a također ga možete posuti i nekim drugim sjemenkama, osim lana ili sezama.

Izvor:

Recept gđe. Dilajle Kržyk Baki (svaštarica)

 

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

michelin 2018

Pelegrini i 360º dobili, a...

Restorani Pelegrini (Šibenik) i 360º (Dubrovnik) dobili su jednu MICHELINOVU zvjezdicu, dok je lista restorana s MICHELINOVOM prep…

Zdravlje

Michael Dansinger

Upornost je važnija od vrste...

Michael Dansinger (na slici), autor studije ističe da ne postoji dijeta koja bi djelovala kod svih ljudi, osobito ne dijete s niskim udj…

Najave

vinistra tocenje

Vinistra Poreč

Vinistra, Poreč, 11. – 13. 05. 2018. Poreč, Dvorana Žatika 25. Međunarodna izložba vina i vinarske opreme O značaju vina i o…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja