Od A do Z

Slonovo uho

slonovo uho dilajla rez

Sastojci:

80 dag brašna

2 žličice soli

5 žličica šećera

1/2 l mlijeka

12 žlica ulja

1 paketić svježeg kvasca

250 dag putra/margarin

sezam ili lan po želji

Priprema:

Kvasac rastopite u malo toplog mlijeka s dvije žličice šećera i tri žličice brašna.

Pustite da se digne, a u međuvremenu pripremite brašno, sol, dodajte ostatak šećera, uzdigli kvasac i mlijeko, a potom i ulje.

Umijesite tijesto i pustite da se odmara dok se ne udvostruči. Razvaljajte tijesto i šalicom radite krugove (veća šalica od mlijeka). Svaki krug premažite putrom i slažite u kalup za tortu tako da ih posložite u krug, a sredinu upotpunite ostatkom tijesta.

Pospite sezamom/lanom i stavite peći cca 45-50 minuta na 180-200 stupnjeva, dok blago ne zarumeni.

Slonovo uho je na stolu prekrasan ukras, a samo je riječ o još jednom kruhu.

Napomena:

Ovaj kruh možete raditi od bilo koje vrste brašna, po ukusu, a također ga možete posuti i nekim drugim sjemenkama, osim lana ili sezama.

Izvor:

Recept gđe. Dilajle Kržyk Baki (svaštarica)

 

Vino

somelieri 2016

20. prvenstvo sommeliera Hrvatske u Opatiji

Filip Savić- najbolji sommelier Hrvatske za 2016. godinu

U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (HSK) 20. prvenstvo sommeliera Hrvatske održano je 28. i 29. studenog, u opatijskom hotelu Ambasador pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice i uz potporu TZ Kvarnera i TZ Opatije. Sommelier Filip Savić zaposlen u Maistrinom hotelu Monte Mulini, proglašen je najboljim sommelierom Hrvatske za 2016. godinu. P… više

Novosti

pokrajac-knjiga pretilost-rez

Smršaviti možete samo ako...

„Pretilost – spremnost za promjenu načina življenja“ dr. Alessandre Pokrajac-Bulian najbolja je knjiga po ocjeni Hrvat…

Zdravlje

cura pije vodu

Četiri brza i efikasna...

Voda, banana, jabuka i zeleno povrće ne sadrže mnogo kalorija, ali će vas  zasititi Osobe koje pokušavaju smršavjeti često se na…

Najave

festival čokolade opatija 2014

Festival čokolade Opatija

Opatija, Ljetna pozornica, od 2. do 4. prosinca Najslađa opatijska manifestacija u prvom vikendu prosinca predstavlja najbolje doma…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja