Od A do Z

Slonovo uho

slonovo uho dilajla rez

Sastojci:

80 dag brašna

2 žličice soli

5 žličica šećera

1/2 l mlijeka

12 žlica ulja

1 paketić svježeg kvasca

250 dag putra/margarin

sezam ili lan po želji

Priprema:

Kvasac rastopite u malo toplog mlijeka s dvije žličice šećera i tri žličice brašna.

Pustite da se digne, a u međuvremenu pripremite brašno, sol, dodajte ostatak šećera, uzdigli kvasac i mlijeko, a potom i ulje.

Umijesite tijesto i pustite da se odmara dok se ne udvostruči. Razvaljajte tijesto i šalicom radite krugove (veća šalica od mlijeka). Svaki krug premažite putrom i slažite u kalup za tortu tako da ih posložite u krug, a sredinu upotpunite ostatkom tijesta.

Pospite sezamom/lanom i stavite peći cca 45-50 minuta na 180-200 stupnjeva, dok blago ne zarumeni.

Slonovo uho je na stolu prekrasan ukras, a samo je riječ o još jednom kruhu.

Napomena:

Ovaj kruh možete raditi od bilo koje vrste brašna, po ukusu, a također ga možete posuti i nekim drugim sjemenkama, osim lana ili sezama.

Izvor:

Recept gđe. Dilajle Kržyk Baki (svaštarica)

 

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…

Najave događaja