Od A do Z: Smokve

Smokve – idealan ljetni obrok

smokve alen ružić

Smokva, to zaboravljeno i podcijenjeno voće, suprotno mnogobrojnim mišljenjima, idealan je obrok u ove tople ljetne dane.

Idealna ljetna prehrana uključuje svakodnevno obilje svježeg voća i povrća, mnogo tekućine, pažljivo odmjerenu količinu soli i maslinovog ulja, te jedan prikladan proteinski obrok.

No, gdje je tu mjesto svježe smokve? Ovaj sočan plod idealan je izvor energije za dnevne aktivnosti. Njegov sastav u kojem se ističe oko 16 % šećera, 75 % vode i značajan udio neprobavljivih vlakana, čine ga idealnim doručkom, međuobrokom u prvom dijelu dana ili jednostavno – desertom.
Svježa smokva ima oko 74 kcal na 100 g.

Često se misli kako je ona iznimno kalorična, no realno, ona je tek dvostruko kaloričnija od „klasičnog“ voća – jabuke, breskve ili naranče.

Upravo stoga, svježe sočne smokve i šalica omiljene kave, izvrstan su, idealno balansiran obrok s kojim možemo početi dan – obrok koji je istodobno dovoljno hranjiv i dovoljno lagan da tijelu osigura sve što mu treba od buđenja do ručka.

Poznato je da mnoge osobe ne podnose voćni obrok kao doručak.

I zaista, jedemo li samo lagano voće (ono koje je dvostruko manje bogato energijom od smokve), za zadovoljenje energetskih potreba trebamo pojesti relativno veliku količinu koja onda volumenom može uzrokovati nelagodu u želucu i osjećaj pretrpanosti.

Činjenica je i da neko voće (jabuka, dinja) u pojedinih osoba izaziva paradoksalan osjećaj gladi ili „kiseline“.

Zato za doručak trebamo nešto „konkretne“ hrane, a smokva je upravo to – „nešto konkretnije voće“.

Stoga, sjetite se smokve.

Sama ili u kombinaciji s drugim voćem – svježa smokva je idealan ljetni doručak!
Za razliku od svježe, suha smokva je dostupna cijele godine.

Zbog dehidratacije i tako značajno smanjenog udjela vode, ona je puno kaloričnija i u 100 g ima oko 370 kcal.

E, to već ide u red kaloričnih namirnica, pa je nju možda najbolje usporediti s čokoladom koja ima oko 550 kcal na 100 g.

Suha smokva je tako prirodni slatkiš, sadrži oko 32 % šećera i čak 58 % vlakana, gotovo da i nema masti (< 1 %), a bogata je željezom i kalcijem.

Iako i nju možemo preporučiti za doručak tokom cijele godine, samu ili u kombinaciji s punozrnatim žitaricama, sušena je smokva prirodni i zdrav obrok koji nam uvijek, u kući, na poslu ili dalekom putu može biti pri ruci.

U usporedbi s drugim suhim voćem, prednost smokve je gotovo najizraženija slatkoća koja ne ovisi o kalorijskoj vrijednosti.

Stoga ona može biti odličan (najbolji) lijek za suzbijanje naše povremene potrebe za slatkim.
Živjeli!

Živjela smokva!

Ma gdje bili, uberite dan, uberite si smokvu. :-)

doc. dr.sc. Alen Ružić

Akademski centar zdravlja

Vino

somelieri 2016

20. prvenstvo sommeliera Hrvatske u Opatiji

Filip Savić- najbolji sommelier Hrvatske za 2016. godinu

U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (HSK) 20. prvenstvo sommeliera Hrvatske održano je 28. i 29. studenog, u opatijskom hotelu Ambasador pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice i uz potporu TZ Kvarnera i TZ Opatije. Sommelier Filip Savić zaposlen u Maistrinom hotelu Monte Mulini, proglašen je najboljim sommelierom Hrvatske za 2016. godinu. P… više

Novosti

pokrajac-knjiga pretilost-rez

Smršaviti možete samo ako...

„Pretilost – spremnost za promjenu načina življenja“ dr. Alessandre Pokrajac-Bulian najbolja je knjiga po ocjeni Hrvat…

Zdravlje

cura pije vodu

Četiri brza i efikasna...

Voda, banana, jabuka i zeleno povrće ne sadrže mnogo kalorija, ali će vas  zasititi Osobe koje pokušavaju smršavjeti često se na…

Najave

festival čokolade opatija 2014

Festival čokolade Opatija

Opatija, Ljetna pozornica, od 2. do 4. prosinca Najslađa opatijska manifestacija u prvom vikendu prosinca predstavlja najbolje doma…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja