Od A do Z: Smokve

Smokve – idealan ljetni obrok

smokve alen ružić

Smokva, to zaboravljeno i podcijenjeno voće, suprotno mnogobrojnim mišljenjima, idealan je obrok u ove tople ljetne dane.

Idealna ljetna prehrana uključuje svakodnevno obilje svježeg voća i povrća, mnogo tekućine, pažljivo odmjerenu količinu soli i maslinovog ulja, te jedan prikladan proteinski obrok.

No, gdje je tu mjesto svježe smokve? Ovaj sočan plod idealan je izvor energije za dnevne aktivnosti. Njegov sastav u kojem se ističe oko 16 % šećera, 75 % vode i značajan udio neprobavljivih vlakana, čine ga idealnim doručkom, međuobrokom u prvom dijelu dana ili jednostavno – desertom.
Svježa smokva ima oko 74 kcal na 100 g.

Često se misli kako je ona iznimno kalorična, no realno, ona je tek dvostruko kaloričnija od „klasičnog“ voća – jabuke, breskve ili naranče.

Upravo stoga, svježe sočne smokve i šalica omiljene kave, izvrstan su, idealno balansiran obrok s kojim možemo početi dan – obrok koji je istodobno dovoljno hranjiv i dovoljno lagan da tijelu osigura sve što mu treba od buđenja do ručka.

Poznato je da mnoge osobe ne podnose voćni obrok kao doručak.

I zaista, jedemo li samo lagano voće (ono koje je dvostruko manje bogato energijom od smokve), za zadovoljenje energetskih potreba trebamo pojesti relativno veliku količinu koja onda volumenom može uzrokovati nelagodu u želucu i osjećaj pretrpanosti.

Činjenica je i da neko voće (jabuka, dinja) u pojedinih osoba izaziva paradoksalan osjećaj gladi ili „kiseline“.

Zato za doručak trebamo nešto „konkretne“ hrane, a smokva je upravo to – „nešto konkretnije voće“.

Stoga, sjetite se smokve.

Sama ili u kombinaciji s drugim voćem – svježa smokva je idealan ljetni doručak!
Za razliku od svježe, suha smokva je dostupna cijele godine.

Zbog dehidratacije i tako značajno smanjenog udjela vode, ona je puno kaloričnija i u 100 g ima oko 370 kcal.

E, to već ide u red kaloričnih namirnica, pa je nju možda najbolje usporediti s čokoladom koja ima oko 550 kcal na 100 g.

Suha smokva je tako prirodni slatkiš, sadrži oko 32 % šećera i čak 58 % vlakana, gotovo da i nema masti (< 1 %), a bogata je željezom i kalcijem.

Iako i nju možemo preporučiti za doručak tokom cijele godine, samu ili u kombinaciji s punozrnatim žitaricama, sušena je smokva prirodni i zdrav obrok koji nam uvijek, u kući, na poslu ili dalekom putu može biti pri ruci.

U usporedbi s drugim suhim voćem, prednost smokve je gotovo najizraženija slatkoća koja ne ovisi o kalorijskoj vrijednosti.

Stoga ona može biti odličan (najbolji) lijek za suzbijanje naše povremene potrebe za slatkim.
Živjeli!

Živjela smokva!

Ma gdje bili, uberite dan, uberite si smokvu. :-)

doc. dr.sc. Alen Ružić

Akademski centar zdravlja

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

michelin 2018

Pelegrini i 360º dobili, a...

Restorani Pelegrini (Šibenik) i 360º (Dubrovnik) dobili su jednu MICHELINOVU zvjezdicu, dok je lista restorana s MICHELINOVOM prep…

Zdravlje

Michael Dansinger

Upornost je važnija od vrste...

Michael Dansinger (na slici), autor studije ističe da ne postoji dijeta koja bi djelovala kod svih ljudi, osobito ne dijete s niskim udj…

Najave

vinistra tocenje

Vinistra Poreč

Vinistra, Poreč, 11. – 13. 05. 2018. Poreč, Dvorana Žatika 25. Međunarodna izložba vina i vinarske opreme O značaju vina i o…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja