Od A do Z: Smokve
Smokve – idealan ljetni obrok

Smokva, to zaboravljeno i podcijenjeno voće, suprotno mnogobrojnim mišljenjima, idealan je obrok u ove tople ljetne dane.
Idealna ljetna prehrana uključuje svakodnevno obilje svježeg voća i povrća, mnogo tekućine, pažljivo odmjerenu količinu soli i maslinovog ulja, te jedan prikladan proteinski obrok.
No, gdje je tu mjesto svježe smokve? Ovaj sočan plod idealan je izvor energije za dnevne aktivnosti. Njegov sastav u kojem se ističe oko 16 % šećera, 75 % vode i značajan udio neprobavljivih vlakana, čine ga idealnim doručkom, međuobrokom u prvom dijelu dana ili jednostavno – desertom.
Svježa smokva ima oko 74 kcal na 100 g.
Često se misli kako je ona iznimno kalorična, no realno, ona je tek dvostruko kaloričnija od „klasičnog“ voća – jabuke, breskve ili naranče.
Upravo stoga, svježe sočne smokve i šalica omiljene kave, izvrstan su, idealno balansiran obrok s kojim možemo početi dan – obrok koji je istodobno dovoljno hranjiv i dovoljno lagan da tijelu osigura sve što mu treba od buđenja do ručka.
Poznato je da mnoge osobe ne podnose voćni obrok kao doručak.
I zaista, jedemo li samo lagano voće (ono koje je dvostruko manje bogato energijom od smokve), za zadovoljenje energetskih potreba trebamo pojesti relativno veliku količinu koja onda volumenom može uzrokovati nelagodu u želucu i osjećaj pretrpanosti.
Činjenica je i da neko voće (jabuka, dinja) u pojedinih osoba izaziva paradoksalan osjećaj gladi ili „kiseline“.
Zato za doručak trebamo nešto „konkretne“ hrane, a smokva je upravo to – „nešto konkretnije voće“.
Stoga, sjetite se smokve.
Sama ili u kombinaciji s drugim voćem – svježa smokva je idealan ljetni doručak!
Za razliku od svježe, suha smokva je dostupna cijele godine.
Zbog dehidratacije i tako značajno smanjenog udjela vode, ona je puno kaloričnija i u 100 g ima oko 370 kcal.
E, to već ide u red kaloričnih namirnica, pa je nju možda najbolje usporediti s čokoladom koja ima oko 550 kcal na 100 g.
Suha smokva je tako prirodni slatkiš, sadrži oko 32 % šećera i čak 58 % vlakana, gotovo da i nema masti (< 1 %), a bogata je željezom i kalcijem.
Iako i nju možemo preporučiti za doručak tokom cijele godine, samu ili u kombinaciji s punozrnatim žitaricama, sušena je smokva prirodni i zdrav obrok koji nam uvijek, u kući, na poslu ili dalekom putu može biti pri ruci.
U usporedbi s drugim suhim voćem, prednost smokve je gotovo najizraženija slatkoća koja ne ovisi o kalorijskoj vrijednosti.
Stoga ona može biti odličan (najbolji) lijek za suzbijanje naše povremene potrebe za slatkim.
Živjeli!
Živjela smokva!
Ma gdje bili, uberite dan, uberite si smokvu.
doc. dr.sc. Alen Ružić
Vino

Piše: Daniela Kramarić
Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde
Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije
Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više
Top 10 recepata
Novosti

Otkrivamo zašto se tako lako...
Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…
Zdravlje

Ocat – eliksir...
Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…
Najave

XX. Tuberfest - Dani tartufa...
Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)
Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…
A do Z

Pekmez od smokava
Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…
- Doktor koji je smršavio 98 kilograma otvara Školu mršavljenja
- Spaghetti bolognese (izvorni recept)
- Blogerica Nina objavila odličan recept za kukuruzni kruh
- Salsa od pomidora (za zimnicu)
- Arancini (ušećerene korice od naranči)
- Salata od hobotnice s krumpirom
- Kako se dresiraju psi tartufari koji mogu donijeti bogatstvo
- Pekmez od smokava
- Apetit Bistro, Zagreb
- Rimski njoki
- Ocat – eliksir dugovječnosti i zdravlja
- Pekmez od smokava
- Palačinke (temeljni recept za tijesto)
- XX. Tuberfest – Dani tartufa Livade
- Sajam pršuta u Tinjanu
- 40. Marunada u Lovranu
- Upornost je važnija od vrste dijete
- Otkrivamo zašto se tako lako navući na lošu hranu
- Dani tartufa u Istri – Subotina
- Četiri brza i efikasna načina da pobijedite glad dok ste na dijeti