Šparoga

Kad kupujete šparoge na tržnici, birajte one koje na štandovima nisu direktno izložene suncu. Kultivirane i divlje svježe šparoge su tvrde konzistencije, vrh se lako lomi, a listići pri vrhu slijepljeni jer su u protivnom odstajale. Debljina šparoge ne utječe na njenu kvalitetu, nego samo na duljinu kuhanja.
Ako se čuvaju na sobnoj temperaturi, šparoge venu i gube specifičan okus, stoga ih, ukoliko ih nakon kupovine ili berbe nećete odmah pripremiti, namočite u vodu i stavite u hladnjak. Također ih možete držati u plastičnoj vrećici na najhladnijem dijelu hladnjaka do 3 dana.
Divlje šparoge operite i pokidajte u nekoliko komada do donjeg drvenastog dijela, kojeg ne bacajte – možete ga kasnije iskoristiti za pripremu juha. Osim termički obrađenih, šparoge tj. mekane vrhove možete jesti i sirove (u salati).
Kad ih kuhate, dovoljno ih je ubaciti u kipuću vodu na samo nekoliko minuta, ovisno o debljini (5 – 8 minuta uzgojene, a divlje 1 – 2 minute). Kuhajte ih u malo vode i potom ih procijedite. Vodu u kojoj su se kuhale ne bacajte, iskoristite ih za juhu ili je, ukoliko nije presoljena, popijte.
Šparoge je ipak najbolje kuhati na pari i to tako da u posudu okomito stavite cijeli stručak (na isti način kao što rastu), kako bi se vrhovi istodobno skuhali kao i deblji krajevi. Za takav način kuhanja postoje posebni, vrlo visoki lonci, da bi se šparoge mogle skuhati uspravne.
Ukoliko ih želite zamrznuti, očišćene i oprane prethodno blanširajte, ohladite i spremite u vrećice.
Vino

Piše: Daniela Kramarić
Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde
Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije
Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više
Novosti

Otkrivamo zašto se tako lako...
Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…
Zdravlje

Ocat – eliksir...
Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…
Najave

XX. Tuberfest - Dani tartufa...
Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)
Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…
A do Z

Pekmez od smokava
Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…
- Doktor koji je smršavio 98 kilograma otvara Školu mršavljenja
- Spaghetti bolognese (izvorni recept)
- Blogerica Nina objavila odličan recept za kukuruzni kruh
- Salsa od pomidora (za zimnicu)
- Arancini (ušećerene korice od naranči)
- Salata od hobotnice s krumpirom
- Kako se dresiraju psi tartufari koji mogu donijeti bogatstvo
- Pekmez od smokava
- Apetit Bistro, Zagreb
- Rimski njoki
- Ocat – eliksir dugovječnosti i zdravlja
- Pekmez od smokava
- Palačinke (temeljni recept za tijesto)
- XX. Tuberfest – Dani tartufa Livade
- Sajam pršuta u Tinjanu
- 40. Marunada u Lovranu
- Upornost je važnija od vrste dijete
- Otkrivamo zašto se tako lako navući na lošu hranu
- Dani tartufa u Istri – Subotina
- Četiri brza i efikasna načina da pobijedite glad dok ste na dijeti