Šparoga

sparuga

Kad kupujete šparoge na tržnici, birajte one koje na štandovima nisu direktno izložene suncu.  Kultivirane i divlje svježe šparoge su tvrde konzistencije, vrh se lako lomi, a listići pri vrhu slijepljeni jer su u protivnom odstajale. Debljina šparoge ne utječe na njenu kvalitetu, nego samo na duljinu kuhanja.

Ako se čuvaju na sobnoj temperaturi, šparoge venu i gube specifičan okus, stoga ih, ukoliko ih nakon kupovine ili berbe nećete odmah pripremiti, namočite u vodu i stavite u hladnjak. Također ih možete držati u plastičnoj vrećici na najhladnijem dijelu hladnjaka do 3 dana.

Divlje šparoge operite i pokidajte u nekoliko komada do donjeg drvenastog dijela, kojeg ne bacajte – možete ga kasnije iskoristiti za pripremu juha. Osim termički obrađenih, šparoge tj. mekane vrhove možete jesti i sirove (u salati).

Kad ih kuhate, dovoljno ih je ubaciti u kipuću vodu na samo nekoliko minuta, ovisno o debljini (5 – 8 minuta uzgojene, a divlje 1 – 2 minute). Kuhajte ih u malo vode i potom ih procijedite. Vodu u kojoj su se kuhale ne bacajte, iskoristite ih za juhu ili je, ukoliko nije presoljena, popijte.

Šparoge je ipak najbolje kuhati na pari i to tako da u posudu okomito stavite cijeli stručak (na isti način kao što rastu), kako bi se vrhovi istodobno skuhali kao i deblji krajevi. Za takav način kuhanja postoje posebni, vrlo visoki lonci, da bi se šparoge mogle skuhati uspravne.

Ukoliko ih želite zamrznuti, očišćene i oprane prethodno blanširajte, ohladite i spremite u vrećice.

 

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…

Najave događaja