Timijan (Thymus vulgaris)

timijan

Drugi nazivi:

Prava majčina dušica, vrtna majčina dušica, babja dušica, vrisak…

Okus:

Timijan ima vrlo pikantan, blago gorak okus koji podsjeća na dim, kamfor i klinčić. Sadržaj eteričnog ulja ovisi o porijeklu, klimi, vremenu branja i vrsti skladištenja.

Primjena:

– za mediteranske jela s mesom, osobito janjetinu, divljač, zečetinu i perad, variva, paštete, terine i kobasice

– za jela s jetricom i jetrenu paštetu

– za krepka jela s ribom

– za gljive

– za jela s krumpirima

– za posipanje mediteranskih kruhova, često zajedno s origanom

– za mahunarke i jela s povrćem (npr. za rajčice, patlidžane, papriku, tikvice i luk)

– za svježi (kozji) sir

– za juhe i umake

– za kiseljenje krastavaca i maslina i za aromatiziranje octa

– kao sastojak herbes de Provance i bouquet garni (stručci začinskog billja)

– kao sastojak egipatske mješavine začina dukka koja se miješa s maslinovim uljem i može se upotrijebiti za umakanje bijelog kruha, slično kao i zahtar od preprženog sezama, ruja i majčine dušice

– za latinoamerička jela, pogotovo s grahom

Sušena majčina dušica začinjava bitno intenzivnije od svježe.

autor: I.Z.

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…

Najave događaja