Zelena menestra

Zelena menestra autohtono je i tradicionalno je jelo u Konavlima koje se u raznim dobrovačkim spisima spominje još od 15. stoljeća.
Recept za zelenu menestru pojavljuje se u raznim oblicima u raznim dijelovima dubrovačkog kraja jer se priprema na području cijele Republike, a tradicija spremanja zelene menestre okrunjena je i natjecanjem u kuhanju zelene menestre koja se odvija potkraj godine u okviru manifestacije Mirisi Božića u Konavlima.
Recepata za zelenu menestru ima mnogo, ali u svima je zajedničko da su glavni sastojci suha bravetina (kaštradina), suha svinjetina (bedrena kost od pršuta, panceta i svinjska glava) i domaće suhe kobasice.
U vodi u kojoj se već skuhalo meso kuha se kupus, krumpir (patate) i malo svinjske masti (larda).
Suho meso i kobasice serviraju se na plitici, a kupus u dubokoj zdjeli s malo tekućine.
Uobičajeno se uz zelenu menestru nariba malo svježeg (fresko) hrena.
Prema receptu Bože Lučića koji vjeruje da je riječ o izvornom receptu, konavoska zelena menestra priprema se od kupusa raštana, suhoga svinjskog mesa, suhe bravetine, dimljenoga svinjskog sala, domaće kobasice, soli, nasjeckanog korijena ljutike te žmire (čvarci) i malo maslinova ulja.
Danas se u menestru stavlja i krumpir, no u vrijeme prvog spominjanja tog jela Kolumbo još nije bio otkrio Ameriku pa krumpira u Europi nije bilo, a stari Konavljani u menestru su pri kraju zakuhavali pretučeni ječam s umiješanim jajem.
Prema nekim inačicama recepta u menestru idu tri vrste kupusa: raštan, bijeli i verza.
Uskoro bi se trebalo naći na popisu UNESCO-ove zaštićene nematerijalne baštine.
Foto: dubrovnik-turistinfo.com
Vino

Piše: Daniela Kramarić
Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde
Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije
Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više
Top 10 recepata
Novosti

Otkrivamo zašto se tako lako...
Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…
Zdravlje

Ocat – eliksir...
Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…
Najave

XX. Tuberfest - Dani tartufa...
Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)
Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…
A do Z

Pekmez od smokava
Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…
- Doktor koji je smršavio 98 kilograma otvara Školu mršavljenja
- Spaghetti bolognese (izvorni recept)
- Blogerica Nina objavila odličan recept za kukuruzni kruh
- Salsa od pomidora (za zimnicu)
- Arancini (ušećerene korice od naranči)
- Salata od hobotnice s krumpirom
- Kako se dresiraju psi tartufari koji mogu donijeti bogatstvo
- Pekmez od smokava
- Apetit Bistro, Zagreb
- Rimski njoki
- Ocat – eliksir dugovječnosti i zdravlja
- Pekmez od smokava
- Palačinke (temeljni recept za tijesto)
- XX. Tuberfest – Dani tartufa Livade
- Sajam pršuta u Tinjanu
- 40. Marunada u Lovranu
- Upornost je važnija od vrste dijete
- Otkrivamo zašto se tako lako navući na lošu hranu
- Dani tartufa u Istri – Subotina
- Četiri brza i efikasna načina da pobijedite glad dok ste na dijeti