Zelena menestra

zelena menestra

Zelena menestra autohtono je i tradicionalno je jelo u Konavlima koje se u raznim dobrovačkim spisima spominje još od 15. stoljeća.

Recept za zelenu menestru pojavljuje  se u raznim oblicima u raznim dijelovima dubrovačkog kraja jer se priprema na području cijele Republike, a tradicija spremanja zelene menestre okrunjena je i natjecanjem u kuhanju zelene menestre koja se odvija potkraj godine u okviru manifestacije Mirisi Božića u Konavlima.

Recepata za zelenu menestru ima mnogo, ali u svima je zajedničko da su glavni sastojci suha bravetina (kaštradina), suha svinjetina (bedrena kost od pršuta, panceta i svinjska glava) i domaće suhe kobasice.

U vodi u kojoj se već skuhalo meso kuha se kupus, krumpir (patate) i malo svinjske masti (larda).

Suho meso i kobasice serviraju se na plitici, a kupus u dubokoj zdjeli s malo tekućine.

Uobičajeno se uz zelenu menestru nariba malo svježeg (fresko) hrena.

Prema receptu Bože Lučića koji vjeruje da je riječ o izvornom receptu, konavoska zelena menestra priprema se od kupusa raštana, suhoga svinjskog mesa, suhe bravetine, dimljenoga svinjskog sala, domaće kobasice, soli, nasjeckanog korijena ljutike te žmire (čvarci) i malo maslinova ulja.

Danas se u menestru stavlja i krumpir, no u vrijeme prvog spominjanja tog jela Kolumbo još nije bio otkrio Ameriku pa krumpira u Europi nije bilo, a stari Konavljani u menestru su pri kraju zakuhavali pretučeni ječam s umiješanim jajem.

Prema nekim inačicama recepta u menestru idu tri vrste kupusa: raštan, bijeli i verza.

Uskoro bi se trebalo naći na popisu UNESCO-ove zaštićene nematerijalne baštine.

Foto: dubrovnik-turistinfo.com

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…

Najave događaja