Zelena menestra

zelena menestra

Zelena menestra autohtono je i tradicionalno je jelo u Konavlima koje se u raznim dobrovačkim spisima spominje još od 15. stoljeća.

Recept za zelenu menestru pojavljuje  se u raznim oblicima u raznim dijelovima dubrovačkog kraja jer se priprema na području cijele Republike, a tradicija spremanja zelene menestre okrunjena je i natjecanjem u kuhanju zelene menestre koja se odvija potkraj godine u okviru manifestacije Mirisi Božića u Konavlima.

Recepata za zelenu menestru ima mnogo, ali u svima je zajedničko da su glavni sastojci suha bravetina (kaštradina), suha svinjetina (bedrena kost od pršuta, panceta i svinjska glava) i domaće suhe kobasice.

U vodi u kojoj se već skuhalo meso kuha se kupus, krumpir (patate) i malo svinjske masti (larda).

Suho meso i kobasice serviraju se na plitici, a kupus u dubokoj zdjeli s malo tekućine.

Uobičajeno se uz zelenu menestru nariba malo svježeg (fresko) hrena.

Prema receptu Bože Lučića koji vjeruje da je riječ o izvornom receptu, konavoska zelena menestra priprema se od kupusa raštana, suhoga svinjskog mesa, suhe bravetine, dimljenoga svinjskog sala, domaće kobasice, soli, nasjeckanog korijena ljutike te žmire (čvarci) i malo maslinova ulja.

Danas se u menestru stavlja i krumpir, no u vrijeme prvog spominjanja tog jela Kolumbo još nije bio otkrio Ameriku pa krumpira u Europi nije bilo, a stari Konavljani u menestru su pri kraju zakuhavali pretučeni ječam s umiješanim jajem.

Prema nekim inačicama recepta u menestru idu tri vrste kupusa: raštan, bijeli i verza.

Uskoro bi se trebalo naći na popisu UNESCO-ove zaštićene nematerijalne baštine.

Foto: dubrovnik-turistinfo.com

Vino

somelieri 2016

20. prvenstvo sommeliera Hrvatske u Opatiji

Filip Savić- najbolji sommelier Hrvatske za 2016. godinu

U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (HSK) 20. prvenstvo sommeliera Hrvatske održano je 28. i 29. studenog, u opatijskom hotelu Ambasador pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice i uz potporu TZ Kvarnera i TZ Opatije. Sommelier Filip Savić zaposlen u Maistrinom hotelu Monte Mulini, proglašen je najboljim sommelierom Hrvatske za 2016. godinu. P… više

Novosti

pokrajac-knjiga pretilost-rez

Smršaviti možete samo ako...

„Pretilost – spremnost za promjenu načina življenja“ dr. Alessandre Pokrajac-Bulian najbolja je knjiga po ocjeni Hrvat…

Zdravlje

cura pije vodu

Četiri brza i efikasna...

Voda, banana, jabuka i zeleno povrće ne sadrže mnogo kalorija, ali će vas  zasititi Osobe koje pokušavaju smršavjeti često se na…

Najave

festival čokolade opatija 2014

Festival čokolade Opatija

Opatija, Ljetna pozornica, od 2. do 4. prosinca Najslađa opatijska manifestacija u prvom vikendu prosinca predstavlja najbolje doma…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja