Zelena menestra

zelena menestra

Zelena menestra autohtono je i tradicionalno je jelo u Konavlima koje se u raznim dobrovačkim spisima spominje još od 15. stoljeća.

Recept za zelenu menestru pojavljuje  se u raznim oblicima u raznim dijelovima dubrovačkog kraja jer se priprema na području cijele Republike, a tradicija spremanja zelene menestre okrunjena je i natjecanjem u kuhanju zelene menestre koja se odvija potkraj godine u okviru manifestacije Mirisi Božića u Konavlima.

Recepata za zelenu menestru ima mnogo, ali u svima je zajedničko da su glavni sastojci suha bravetina (kaštradina), suha svinjetina (bedrena kost od pršuta, panceta i svinjska glava) i domaće suhe kobasice.

U vodi u kojoj se već skuhalo meso kuha se kupus, krumpir (patate) i malo svinjske masti (larda).

Suho meso i kobasice serviraju se na plitici, a kupus u dubokoj zdjeli s malo tekućine.

Uobičajeno se uz zelenu menestru nariba malo svježeg (fresko) hrena.

Prema receptu Bože Lučića koji vjeruje da je riječ o izvornom receptu, konavoska zelena menestra priprema se od kupusa raštana, suhoga svinjskog mesa, suhe bravetine, dimljenoga svinjskog sala, domaće kobasice, soli, nasjeckanog korijena ljutike te žmire (čvarci) i malo maslinova ulja.

Danas se u menestru stavlja i krumpir, no u vrijeme prvog spominjanja tog jela Kolumbo još nije bio otkrio Ameriku pa krumpira u Europi nije bilo, a stari Konavljani u menestru su pri kraju zakuhavali pretučeni ječam s umiješanim jajem.

Prema nekim inačicama recepta u menestru idu tri vrste kupusa: raštan, bijeli i verza.

Uskoro bi se trebalo naći na popisu UNESCO-ove zaštićene nematerijalne baštine.

Foto: dubrovnik-turistinfo.com

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

pokrajac-knjiga pretilost-rez

Smršaviti možete samo ako...

„Pretilost – spremnost za promjenu načina življenja“ dr. Alessandre Pokrajac-Bulian najbolja je knjiga po ocjeni Hrvat…

Zdravlje

Michael Dansinger

Upornost je važnija od vrste...

Michael Dansinger (na slici), autor studije ističe da ne postoji dijeta koja bi djelovala kod svih ljudi, osobito ne dijete s niskim udj…

Najave

vinistra tocenje

Vinistra Poreč

Vinistra, Poreč, 11. – 13. 05. 2018. Poreč, Dvorana Žatika 25. Međunarodna izložba vina i vinarske opreme O značaju vina i o…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja