Zelena menestra

zelena menestra

Zelena menestra autohtono je i tradicionalno je jelo u Konavlima koje se u raznim dobrovačkim spisima spominje još od 15. stoljeća.

Recept za zelenu menestru pojavljuje  se u raznim oblicima u raznim dijelovima dubrovačkog kraja jer se priprema na području cijele Republike, a tradicija spremanja zelene menestre okrunjena je i natjecanjem u kuhanju zelene menestre koja se odvija potkraj godine u okviru manifestacije Mirisi Božića u Konavlima.

Recepata za zelenu menestru ima mnogo, ali u svima je zajedničko da su glavni sastojci suha bravetina (kaštradina), suha svinjetina (bedrena kost od pršuta, panceta i svinjska glava) i domaće suhe kobasice.

U vodi u kojoj se već skuhalo meso kuha se kupus, krumpir (patate) i malo svinjske masti (larda).

Suho meso i kobasice serviraju se na plitici, a kupus u dubokoj zdjeli s malo tekućine.

Uobičajeno se uz zelenu menestru nariba malo svježeg (fresko) hrena.

Prema receptu Bože Lučića koji vjeruje da je riječ o izvornom receptu, konavoska zelena menestra priprema se od kupusa raštana, suhoga svinjskog mesa, suhe bravetine, dimljenoga svinjskog sala, domaće kobasice, soli, nasjeckanog korijena ljutike te žmire (čvarci) i malo maslinova ulja.

Danas se u menestru stavlja i krumpir, no u vrijeme prvog spominjanja tog jela Kolumbo još nije bio otkrio Ameriku pa krumpira u Europi nije bilo, a stari Konavljani u menestru su pri kraju zakuhavali pretučeni ječam s umiješanim jajem.

Prema nekim inačicama recepta u menestru idu tri vrste kupusa: raštan, bijeli i verza.

Uskoro bi se trebalo naći na popisu UNESCO-ove zaštićene nematerijalne baštine.

Foto: dubrovnik-turistinfo.com

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

michelin 2018

Pelegrini i 360º dobili, a...

Restorani Pelegrini (Šibenik) i 360º (Dubrovnik) dobili su jednu MICHELINOVU zvjezdicu, dok je lista restorana s MICHELINOVOM prep…

Zdravlje

Michael Dansinger

Upornost je važnija od vrste...

Michael Dansinger (na slici), autor studije ističe da ne postoji dijeta koja bi djelovala kod svih ljudi, osobito ne dijete s niskim udj…

Najave

vinistra tocenje

Vinistra Poreč

Vinistra, Poreč, 11. – 13. 05. 2018. Poreč, Dvorana Žatika 25. Međunarodna izložba vina i vinarske opreme O značaju vina i o…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja