Zeleni čaj

dreamstime_zeleni čaj

Zeleni čaj je biljka koju svijet poznaje oko 5000 godina, pripada vrsti Camellia Sinensis (cvjetna kamelija) i od njegovog se lišća (ili grančica) proizvodi napitak.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća rađena su istraživanja kojima je dokazano kako su ljudi koji redovito piju zeleni čaj mnogo više zaštićeni od srčanih oboljenja, infekcija i degenerativnih bolesti. Osim toga, čaj osvježava, djeluje protuupalno i pomaže u detoksikaciji.

Proizvodi se na plantažama u Japanu, Kini (raste na većim nadmorskim visinama, lišće je sitnije) i Indiji (uzgaja se u suptropskom području, lišće je veće), ali najviše se cijeni upravo onaj iz Japana.

Po svojim svojstvima i načinu proizvodnje, tradicionalni japanski zeleni čaj dijelimo na tri vrste – KUKICHA, HOICHA i SENCHA čaj.
Kukicha i Hoicha se još nazivaju i BANCHA čajevima jer sadrže manje kofeina.

KUKICHA

Kukicha se pravi od grančica i nešto starijih listova. Grančice se ručno beru tijekom jeseni i zime jer tada biljka sadrži najmanje kofeina. Upravo zbog manjka kofeina, kukicha se bitno razlikuje od ostalih čajeva i stoga je pogodan za bebe, malu djecu i osobe osjetljive na kofein. Nakon branja, grančice se izlažu pari, zatim suše, umataju u papir i tako čuvaju dvije do tri godine. Nakon toga se i poprže kako bi dobile specifičan okus.

Kukicha čaj je iznimno bogat kalcijem (i stoga dobar za osobe kojima smeta mlijeko) te olakšava probavu (izvrsno uravnotežuje alkalna i kisela svojstva). Sadrži tanin koji pomaže u detoksikaciji organizma od nikotina, narkotika, lijekova, pa čak i radiaktivnosti. Od svih vrsta, kukicha čaj sadrži najveći postotak tanina.

Priprema: U kipuću se vodu dodaju grančice, na smanjenoj vatri treba kuhati 2 do 5 minuta. Grančice se mogu prokuhavati dvaput.

HOICHA

Hoicha se dobiva od lišća biljke koja se bere isključivo tijekom lipnja i srpnja. Lišće se tretira na pari i zatim lagano prži. Na taj se način neutralizira njegovo pretjerano stimulativno djelovanje, a ima i puno manje kofeina. Čaj je dobro osvježiti kriškom limuna ili naranče, osobito ljeti.

Priprema: Veliku žlicu listića prelijte šalicom kipuće vode i ostavite par minuta da odstoji.

SENCHA

Sencha čaj je najpopularniji i pravi se od mladih zelenih listova najbolje kvalitete. Mladi se listovi kratko popare kako bi zadržali svoju prirodnu zelenu boju (parenjem se neutraliziraju enzimi koji potiču fermentaciju, a fermentacijom lišće pocrni). Pareno se lišće preša pa suši i pakira odmah nakon što se ohladi (tako se čuva okus i aroma).

Priprema: Jednu žličicu čaja prelijte kipućom vodom i ostavite poklopljeno 1-2 minute (ako duže stoji postaje previše gorkast), a nakon toga procijedite.

Tedi Viškanić (www.asterzin.com)

fotografija: Dreamstime

Vino

somelieri 2016

20. prvenstvo sommeliera Hrvatske u Opatiji

Filip Savić- najbolji sommelier Hrvatske za 2016. godinu

U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (HSK) 20. prvenstvo sommeliera Hrvatske održano je 28. i 29. studenog, u opatijskom hotelu Ambasador pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice i uz potporu TZ Kvarnera i TZ Opatije. Sommelier Filip Savić zaposlen u Maistrinom hotelu Monte Mulini, proglašen je najboljim sommelierom Hrvatske za 2016. godinu. P… više

Novosti

pokrajac-knjiga pretilost-rez

Smršaviti možete samo ako...

„Pretilost – spremnost za promjenu načina življenja“ dr. Alessandre Pokrajac-Bulian najbolja je knjiga po ocjeni Hrvat…

Zdravlje

cura pije vodu

Četiri brza i efikasna...

Voda, banana, jabuka i zeleno povrće ne sadrže mnogo kalorija, ali će vas  zasititi Osobe koje pokušavaju smršavjeti često se na…

Najave

festival čokolade opatija 2014

Festival čokolade Opatija

Opatija, Ljetna pozornica, od 2. do 4. prosinca Najslađa opatijska manifestacija u prvom vikendu prosinca predstavlja najbolje doma…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja