20. prvenstvo sommeliera Hrvatske u Opatiji

pro. 2, 2016

Filip Savić- najbolji sommelier Hrvatske za 2016. godinu

somelieri 2016 U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (HSK) 20. prvenstvo sommeliera Hrvatske održano je 28. i 29. studenog, u opatijskom hotelu A… više

Najveće ocjenjivanje merlota i cabernet sauvignona na svijetu

stu. 6, 2016

Vina Belje dobila još jednog šampiona – Cabernet sauvignon

Vina Belje CS merlot s medaljom-rez Svjetsko ocjenjivanje vina sorti cabernet sauvignon i merlot pod nazivom “Emozioni dal mondo: Merlot e Cabernet insieme” održav… više

Nastavak uspješne suradnje s Japanom

lis. 27, 2016

Japanski kupci traže hrvatska vina

Japanski partneri3 Izvoz hrvatskih vina u Japan započeo je prošle godine nakon čega je u veljači ove godine organizirano veliko predstavljanje hrvats… više

VINISTRA - 8. međunarodno natjecanje „Svijet malvazija“

svi. 14, 2016

Malvaziji Agris srebrna diploma

Agris boca U svom prvom nastupu na Vinistri malvazija nove vinarije Agris ostvarila je zapažen uspjeh. Iako najmlađi sudionik 8. međunarodnog… više

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

kol. 23, 2014

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

daniela1-mm
Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak… više
Tagovi: , , , , ,

Iz Plavog podruma: Moreno Coronica, Gran teran 2009

srp. 21, 2014

Još jedna čudesna berba – famozno vino iz 2009.

daniela1-mm
Morenov Gran teran na hrvatskom tržištu ima kultni status, a berba iz 2009. to samo potvrđuje. Ona je sve „ono“ što se od mladog i u drvetu odškolovanog terana i očekuje. Prve boce Corinicinog Gran terana su proizvedene takoreći „nedavno“. Prva eksperimentalna berba bila je 1999., a komercijalna 2000., koja… više
Tagovi: , , , ,

Što žene vole - izabrana najbolja vina po izboru žena

srp. 7, 2014

Coronicin teran 2011. dobitnik WOW Grand Prixa

braća Benvenuti, Moreno Coronica, Alica Petrač
ŠTO ŽENE ŽELE  akcija je koju već treću godinu za redom uspješno organizira udruga WOW. U hrvatskoj inačici one su Žene i vino, izuzetno aktivna grupa od preko stotinu žena. Svojim sada već slavnim „ružičastim festivalom“ Pink Day koji priređuju na Dan žena, 8.ožujka, ali i stalnim kušanjima vina i… više
Tagovi: , , , , , ,

Iz Plavog podruma: Krajančić, Pošip sur lie 2011

srp. 5, 2014

Krajančićev ‘retro’ pošip za mediteranske tradicionaliste

daniela1-mm
Miriše na more, mediteransku makiju, snažne su mu i orašaste note. E sada će pošip nostalgičari, na svu sreću u tragovima, doći na svoje. Pošip bijeli autohtona je korčulanska sorta. U Čari i Smokvici i dan danas ima najviše nasada. Križanac bratkovine bijele i zlatarice blatske bijele. Pošip je ujedno… više
Tagovi: , ,

Najskuplja ikada prodana butelja hrvatskog vina

lip. 20, 2014

Boca vina ‘Dingač Ernest Tolj’ prodana za 5900 eura

ernest tolj zlato
Dupli magnum „Dingač Ernest Tolj“ prodan je na aukciji u Munchenu za  5900 eura čime je postao najskuplje ikada prodano hrvatsko vino. Riječ je o boci od tri litre iz ograničene serije seriji Dingača koja je lani na Pentawards u Barceloni, vodećem svjetskom natjecanju u dizajnu pakiranja dobila nagradu za… više
Tagovi: , , ,

Prvenstvo sommeliera Dalmacije, u organizaciji HSK

lip. 17, 2014

Najbolji sommelier Dalmacije je Nikša Ćurin s Hvara

somelieri dalmacija 2014
Nikša Ćurin iz hvarskog hotela Adriana najbolji je sommelier Dalmacije za 2014.godinu, dok su drugo i treće mjesto osvojili Jurica Marčić i Marko Šram. Prvenstvo sommeliera Dalmacije, u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba, održano je u petak 23. svibnja u sklopu Sajma vina i delicija ‘Vinski podrum 2014.’ . U finalu,… više
Tagovi: , , , ,

Iz Plavog podruma: Pilato, Bijeli pinot, 2012

svi. 19, 2014

Pilatov bijeli pinot ponajbolji je izbor uz rižot s vrganjima

daniela1-mm
Vrijeme leti. Jedva sam dočekala šparuge, a već su se pojavili i prvi ljetni vrganji i lisičarke na riječkoj placi. I diskretno zamirisali, što na ulazu u ribarnicu i nije baš jednostavno. Zagolicali su mi, i nepce i maštu. Pitanje se nameće već samo po sebi: uz koje vino ih… više
Tagovi: , , , , , ,

Iz Plavog podruma: Gianfranco Kozlović, Muškat momjanski 2011

tra. 27, 2014

Vino u koje se svi bez iznimke uvijek iznova zaljubljuju

daniela1-mm
Kao da je bilo jučer, ali desetak godinica prohuja u trenu. K’o ludi smo uživali u muškatima. Kozlović je u berbi 2001. muškatno šarao i u boce napunio čak pet varijanti muškata: u polu-suhoj i polu-slatkoj varijanti, Dulcineu, Violettu i Muškat ružu! Bio je i ostao istinski kralj muškata u… više
Tagovi: , , , , ,

Iz Plavog podruma: Branimir Cebalo, Grk 2011

tra. 20, 2014

Cebalov Grk kao da je stvoren za oboritu ribu sa žara

daniela1-mm
Strukturalno gledano, u gabaritima, vino je gorostas. Ali, upravo uravnotežen odnos svježine, koja se inače rijetko sreće u dalmatinskim bijelim vinima i topline, čini ga iznimno elegantnim, podatnim i samo prividno nježnim. Divno je imati prijatelje. Uz to su i putnici, iskusnog i razmaženog nepca. Popodne je započelo upravo idilično.… više
Tagovi: , , , , , , ,

Iz Plavog podruma: Korak - Sauvignon 2012

tra. 6, 2014

Divlje šparuge i Korakov sauvignon su proljetni par iz snova

daniela1-mm
Na riječkoj placi uvijek postoji dobar razlog da cijena divljim šparugama ostane vrtoglavo visoka: ili su na početku ili na kraju i uvijek ih je „malo“. Ako se uzme u obzir isključivo iskoristivi dio šparuga, tada su barem 30% uvjerljivo skuplje i od bifteka. Svejedno ih obožavamo. Prvenstveno zbog njihove… više
Tagovi: , , , , , ,

Iz plavog podruma: Leo Gracin - Babić 2008

sij. 29, 2014

Gracinov Babić 2008 – pristupačan u mladosti, a dugovječan u starosti

daniela1-mm
Uz bakalar na gulaš i pečenu janjetinu crveno vino mi se nameće kao logičan odabir. Babić je toliko, a pri tome mislim na Gracinov Babić 2008, ekstrovertan u nastupu, a masivan, sočan i mesnat u ustima, tu skromnosti nema, da će možda i zasjeniti jelo, ali iskusnim enogastroaficionadima to ne… više
Tagovi: , , , ,