Iz Plavog podruma: Andabak „Stina - Plavac mali barrique majstor 2009“

Andabakova Stina je čudesno lijepo mediteransko vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

U ustima, iako je riječ o gorostasnom vinu, sve je fino elegantno, ispolirano i mekano – toplina i ekstrakt su mu gromoglasni, ali savršeno uglazbljeni

Majstor plavac mali barrique 2009“, iako je nedavno pušten na tržište, u rekordnom roku stekao je top reference.

Jako Andabak, još jedan je u nizu poduzetnika koji je krenuo u vinarske vode.

Angažirao je Lea Gracina, top enologa, ali nije zaboravio ni angažirati dizajnere.

Stoga se u prvpo vrijeme najviše u medijima spominjala etiketa, djelo Brukete i Žinića, koja je osvojila zlato na Europian Design Awards u Helsinkiju, kao najbolja evropska ambalaža, a na Art Directors Clubu u New Yorku osvojila je broncu.

Ukratko najbolja ambalaža u Evropi i treća na svijetu!

Prva dalmatinska vinarska zadruga 1903. izgradila je podrum na Braču, već 1909. osvojila je zlato u Parizu sa svojim plavcem, a danas se u tom renoviranom podrumu proizvode Stina vina.

Proizvovođač: Jako vino doo

Vino: Plavac mali majstor barrique 2009

Porijeklo: Bračko vinogorje

Sorta: plavac mali

Temperatura serviranja: 16-18°C

Čaša: veliki tulipan

Dekantirati: da

Trajnost: piti ili čuvati

Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)

Cijena: 160,00 kn

Ocjena: 5/6

Etiketa je blještavo bijela, poput bračkog kamena, s „uklesanim“ slovima, koja postaju vidljiva tek kada se po njima prolije kapljica vina ili vas krene likovna inspiracija.

Ma, nisam ja tako artistična. I zanima me isključivo golo i iskreno vino, jer kad uzmem čašu u ruku, onda ostanemo samo nas dvoje: vino i ja!

I ne sviđa mi se okruglasto-trbušasta čaša koja se šepuri na promotivnim fotkama.

Veliki tulipan, više bi naglasio svježinu vina, što je plavcu malom, kao sorti, generalno jako potrebno.

Cijena: u klasi top plavaca: vrlo korektna: 160,00 kn na Vivat-finavina.hr.

Grožđe se otkupljuje od kooperanata, ali zasađeni su i novi vinogradi na lokalitetu Murvica.

Kasno je prijepodne, vino lagano rashlađeno, a ja iznimno nestrpljiva.

Neću ga dekantirati, kako bi mu bolje pratila razvoj i potencijal u čaši.

Kapica elegantna, crna, aluminijska i da na njoj ne piše ime vina, teško bi ju bilo razlikovati od svoje ostale vinske braće. Retroetiketa je vrlo čitljiva, elegantna i, što je najvažnije, iscrpna.

Čep mu je malo previše nasilikoniran, vrti se zajedno s otvaračem u grlu boce, pa me nakratko obuzela zebnja. Da nije vino oksidiralo? Nije! U top formi je!

Oličenje Mediterana s mirisom maraske

Guste je, potpuno neprozirne i pomalo zagasite boje zrelih trešanja, koja pri rubovima poprima rubinsko crvene nijanse. Vidi se da je još mlado. Lijeno se giba u čaši i svojom gustoćom oblaže njene stijenke.

Topline (mislim na visoke alkohole) i ekstrakta sigurno mu ne nedostaje.

U nosu je prava bomba! Intenzivan i trajan bouquet oličenje je Mediterana.

Griotte su dominantne. S mirisom maraska višanja u alkoholu i gorkoj čokoladi, mineralnost svakom vrtnjom raste u čaši i proteže se od mirisa mokrih morskih stijena do nota slanih inćuna, mediteranska makija i začinsko bilje (ružmarin i lovor posebno) ne posustaju ni trenutka, a cassis i marmelada od zrelih šljiva neizostavni su dekor svakog ozbiljnog plavca malog.

Gorostastno vino baršunastog retrookusa

U ustima, iako je riječ o gorostasnom vinu, sve je fino elegantno, ispolirano i mekano. Toplina i ekstrakt su mu gromoglasni, ali savršeno uglazbljeni.

Imaginarno je slatko, jer suho je do kosti, ali zrele arome šumskog bobičastog voća i sočni, zbijeni, mekani i slatki tanini iznimno fine granulacije, kao i urođena toplina, neminovno vuku na „slatku“ stranu.

U retrookusu je baršunast, prašnjav i baš njami! Jaaako paše uz kasnu večeru, može i uz romantičnu.

Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>