Iz Plavog podruma - d'Arenberg, The Footbolt Shiraz 2008.

Australska alternativa plavcu malom

daniela1-mm

Piše: Danijela Kramarić

Nisam neki gorljivi štovatelj shiraza. Nikada nisam ni bila. Ali australijskom shirazu, počevši od srednje više klase, pa na gore, doista treba odati priznanje. Rijetko koja sorta u kombinaciji sa regijom pruža tako dobar odnos cijene i kvalitete uz ogromnu emocionalnu zadovoljštinu.

Mi volimo shiraz instinktivno, jer nas strukturalno neodoljivo podsjeća na plavac mali. Danas, kada se srednja klasa plavaca, zbog previsokih cijena i osrednje kvalitete, sama diskvalificirala, čokoladasto-katranasto-gusti australijski shirazi čine mi se izvrsnom alternativom. Vino.hr spustili su cijene, dostava je gratis, a meni je boca The Footbolt Shiraza 2008, zajedno s otvaračem, već u ruci.

Fino dnevno vino za sezonu roštiljanja i vrtna druženja

Mali podsjetnik: syrah i shiraz dva su naziva za jednu sortu. Bez obzira na nagađanja o njegovom bliskoistočnom porijeklu, vinska domovina mu je francuska dolina rijeke Rone, gdje se naziva syrah. I miriše na crni papar, kožu i začine. Chapoutierovi, Guigalovi ili Jabouletovi «dragulji» vječna su meta iskusnih kolekcionara. Ma, k’o bi rek’o da je riječ o jednoj te istoj sorti?!

U Francuskoj iznimno rijetkoj, pikantnoj i elegantnoj, a u Novom svijetu njena čista suprotnost, a vina su monumentalna, gusta, masna, zrelo šumsko voćna i čokoladasto pikantna. Masovno ga je proslavila Australija. D’Arenbergov Tha Footbolt Shiraz 2008 možete, ali i ne morate dekantirati. Velika čaša će na sebe brzo preuzeti ulogu dekantera. Budući da je vino nefiltrirano, može se pojaviti malo taloga, ali je zato  zadržalo bogatstvo okusa. Mi «zrijući» dobivamo bore, a vino talog.

Porijeklo: McLaren Vale, South Australia

Vino: The Footbolt Shiraz 2008

Proizvovođač: d’Arenberg

Sorta: shiraz

Trajnost: piti ili čuvati

Čaša: za shiraz ili bordoška

Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)

Temperatura serviranja: 16-18 °C

Dekantirati: da

Cijena: 119,90 kn

Ocjena: 4,5/6

Uvoznik: BIN devetnaest doo, Zagreb

Tamne je, guste, neprozirne boje tinte. Tek kod ovakvih vina naziv crno vino dobiva puni smisao. Miriše na zrelo tamno bobičasto šumsko voće. Slatkih začina k’o u priči. Ima tu i cimeta, klinčića, cedrovine i rogača.

Crni papar me ugodno pecka u nosu. Otvaraju se i arome kože. U ustima miluje nepce. Baršunasto je i podatno. Tanini su gusti, zreli i zbijeni, ali sočni i meki. Imaju čvrsti stisak, ali ne grebu. Zapravo mu je svježina cijelo vrijeme nit vodilja. U ustima je i jednodimenzionalno šumski voćno, a tek u retrookusu pojavljuju se zavodljive note čokolade.

Riječ je o finom dnevnom vinu sa iznimno dobrim odnosom cijene i kvalitete. Što ne znači da je vino jeftino, ali je novac za njega dobro potrošen. A dobra je vijest da će i narednih nekoliko godina biti u top formi. Lagano počinje sezona roštiljanja i vrtnih druženja uz sir i vino.

 

autor: Danijela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>