Iz Plavog podruma - Prager, Gruener Veltliner Smaragd 2009 Achleiten
Austrijsko tropsko savršenstvo iz Wachaua

Piše: Danijela Kramarić
Petnaestak godina unatrag ozbiljni vinski znalci su i na sam spomen austrijskih vina mrštili nosiće i zaobilazili ih u širokom krugu. Danas su austrijski zeleni veltlinci i rizlinzi svjetska klasa o kojoj sve značajne vinske karte svijeta itekako vode računa.
Ne pada mi napamet preskočit ih. Dapače, svim mojim prijateljima koji često putuju u Austriju, redovno naručim pokoju bočicu. Nek se nađe.
Dok sam ispisala naziv vina trebalo mi je «par minuta». Šalim se, ali kilometarski nazivi vina, usto još i na njemačkom, nipošto, nama strancima, ne olakšavaju kupnju. A, odabir je u principu krajnje jednostavan.
Austrijski zeleni veltlinci i rizlinzi postali su svjetska klasa o kojoj sve značajne vinske karte svijeta itekako vode računa, a za odabir Gruener Veltilinera dovoljno je zapamtiti samo Wachau i oznaku Smaragd i odabrali ste najbolje što postoji
Treba se orijentirati isključivo na tri, za Gruener Veltliner najbolje, regije: Wachau, Kremstal i Kamptal. Dovoljno je zapamtiti samo Wachau i oznaku Smaragd i odabrali ste najbolje što postoji. Naime, postoje tri razreda kvalitete: Steinfeder, Federspiel i Smaragd. Smaragd, kao smaragdno-zelene gušterice koje se sunčaju na strmim, toplim i osunčanim obroncima vinograda nad Dunavom.
Austrijska vina su strukturalno posve drugačija od naših. U ponajboljim varijantama zelenih vetlinaca začuđujuće visoki alkoholi, sočno meso i tropska aromatika ljupko su zabetonirani prilično hrskavom svježinom. Imaju poprilično visoke ostatke šećera, koje vječno graniče sa polusuhom kategorijom, ali i poslovično visoke kiseline, koje ih uredno dovedu u red suhoga. I problema nema.
Proizvovođač: Prager
Vino: Gruener Veltliner 2009 Smaragd 2009
Porijeklo: Wachau, Austrija
Sorta: Gruener Veltliner
Trajnost: piti ili čuvati
Čaša: klasična degustacijska
Dekantirati: ne
Temperatura serviranja: 10-12 °C
Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)
Cijena: oko 220,00 kn
Ocjena: 5/6
Prager «Gruener Veltliner Achleiten Stockkultur Smaragd 2009» GV miriše na tropsko voće, citruse, vlasac, ponekad čak i krastavac. Ah, taj krastavac! Postao je užasno trendy. Kao aroma u vinu, ali i kao dekoracija ponovno megapopularnih gin-tonica. Mala digresija, ali škotski Hendrick’s Gin + Fever-tree Tonic na bazi kinina iz Ruande kao digestiv dižu iz mrtvih. I priča se svakih dvadesetak godina ponavlja. Uostalom Kraljica Majka je svaki dan degustirala po bočicu gin&tonica i doživjela cijelo stoljeće!
Pragerov «Gruener Veltliner Smaragd 2009 Achleiten», kao čuvam, za dobro vinsko društvo, a onda krajnje sebično, fino si otčepim bočicu. I nemam ni najmanju grižnju savjesti. Krasne je, sjajne. limun žute boje. Taj limun ga prati i u mirisu. Bolje rečeno naribana korica limuna, bijeli cvjetovi, vlasac i ananas šarmantni su do boli. Medaste note govore o zrelosti grožđa, a mineralne o starosti loze, čiji korijen dopire duboko u zemlju i iz nje crpi te silne krasne minerale. U nosu ih osjetim kao mokro kamenje. Baš fini bouquet!
Davno nisam kušala ovako ugodno varljivo vino. Bogato, masno, slojevito, zapravo posve harmonično i iznimno dugovječno, koje na prvi gutljaj djeluje varljivo jednostavno i užasno «smooth». Sočno i podatno. Neka vina se na kušanjima daju ispljunuti, neka te prevare i samo kliznu. To su ona najbolja. Intimno ih zovem vina-kuglice. Nemoguće im je odoljeti. Živjeli! Živio Wachau!
autor: Danijela Kramarić