Vinska abeceda

Beaujolais Nouveau est arrivé

Beaujolais je stigao

Mladi francuski Gamay koji se pušta u opticaj trećeg četvrtka u studenome

Mlado crno vino Beaujolais jedno je od najpopularnijih i najpoznatijih francuskih vina poteklo iz istoimene vinske regije u Burgundiji krajem 19. stoljeća, čije otvaranje prati vesela i slikovita dobrodošlica.

Popularizaciju izvan granica Francuske ovo vino steklo je krajem pedesetih godina 20. stoljeća, kada se i zakonski određuje njegova proizvodnja i početak konzumacije.

Lokalna tradicija otvaranja mladog vina prometnula se u globalno prihvaćeni običaj, a treći četvrtak u studenom odabran je kao datum puštanja u opticaj Beaujolais Nouveaua s namjerom da slavlje potraje cijeli vikend.

Beaujolais je dobiven od crne sorte Gamay, a svega šest do osam tjedana potrebno mu je da iz vinograda dođe do čaše mnogobrojnih zaljubljenika.

Zahvaljujući karbonskoj maceraciji (fermentacija u uvjetima CO2) pomoću koje se čuvaju svježina i voćne arome, a bez izlučivanja tanina, vino je pitko i mirisno.

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

divovska fritada s tartufima

Dani tartufa u Istri -...

07.09. Buzet, Trg Fontana
Subotina
Pučka fešta uz divovsku fritadu s tartufima (2019 jaja i 10 kg tartufa) Tartuf, vrhunska delicija k…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja