Vinska abeceda

Beaujolais Nouveau est arrivé

Beaujolais je stigao

Mladi francuski Gamay koji se pušta u opticaj trećeg četvrtka u studenome

Mlado crno vino Beaujolais jedno je od najpopularnijih i najpoznatijih francuskih vina poteklo iz istoimene vinske regije u Burgundiji krajem 19. stoljeća, čije otvaranje prati vesela i slikovita dobrodošlica.

Popularizaciju izvan granica Francuske ovo vino steklo je krajem pedesetih godina 20. stoljeća, kada se i zakonski određuje njegova proizvodnja i početak konzumacije.

Lokalna tradicija otvaranja mladog vina prometnula se u globalno prihvaćeni običaj, a treći četvrtak u studenom odabran je kao datum puštanja u opticaj Beaujolais Nouveaua s namjerom da slavlje potraje cijeli vikend.

Beaujolais je dobiven od crne sorte Gamay, a svega šest do osam tjedana potrebno mu je da iz vinograda dođe do čaše mnogobrojnih zaljubljenika.

Zahvaljujući karbonskoj maceraciji (fermentacija u uvjetima CO2) pomoću koje se čuvaju svježina i voćne arome, a bez izlučivanja tanina, vino je pitko i mirisno.

Vino

somelieri 2016

20. prvenstvo sommeliera Hrvatske u Opatiji

Filip Savić- najbolji sommelier Hrvatske za 2016. godinu

U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (HSK) 20. prvenstvo sommeliera Hrvatske održano je 28. i 29. studenog, u opatijskom hotelu Ambasador pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice i uz potporu TZ Kvarnera i TZ Opatije. Sommelier Filip Savić zaposlen u Maistrinom hotelu Monte Mulini, proglašen je najboljim sommelierom Hrvatske za 2016. godinu. P… više

Novosti

pokrajac-knjiga pretilost-rez

Smršaviti možete samo ako...

„Pretilost – spremnost za promjenu načina življenja“ dr. Alessandre Pokrajac-Bulian najbolja je knjiga po ocjeni Hrvat…

Zdravlje

cura pije vodu

Četiri brza i efikasna...

Voda, banana, jabuka i zeleno povrće ne sadrže mnogo kalorija, ali će vas  zasititi Osobe koje pokušavaju smršavjeti često se na…

Najave

festival čokolade opatija 2014

Festival čokolade Opatija

Opatija, Ljetna pozornica, od 2. do 4. prosinca Najslađa opatijska manifestacija u prvom vikendu prosinca predstavlja najbolje doma…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja