Vinska abeceda

Beaujolais Nouveau est arrivé

Beaujolais je stigao

Mladi francuski Gamay koji se pušta u opticaj trećeg četvrtka u studenome

Mlado crno vino Beaujolais jedno je od najpopularnijih i najpoznatijih francuskih vina poteklo iz istoimene vinske regije u Burgundiji krajem 19. stoljeća, čije otvaranje prati vesela i slikovita dobrodošlica.

Popularizaciju izvan granica Francuske ovo vino steklo je krajem pedesetih godina 20. stoljeća, kada se i zakonski određuje njegova proizvodnja i početak konzumacije.

Lokalna tradicija otvaranja mladog vina prometnula se u globalno prihvaćeni običaj, a treći četvrtak u studenom odabran je kao datum puštanja u opticaj Beaujolais Nouveaua s namjerom da slavlje potraje cijeli vikend.

Beaujolais je dobiven od crne sorte Gamay, a svega šest do osam tjedana potrebno mu je da iz vinograda dođe do čaše mnogobrojnih zaljubljenika.

Zahvaljujući karbonskoj maceraciji (fermentacija u uvjetima CO2) pomoću koje se čuvaju svježina i voćne arome, a bez izlučivanja tanina, vino je pitko i mirisno.

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

pokrajac-knjiga pretilost-rez

Smršaviti možete samo ako...

„Pretilost – spremnost za promjenu načina življenja“ dr. Alessandre Pokrajac-Bulian najbolja je knjiga po ocjeni Hrvat…

Zdravlje

Michael Dansinger

Upornost je važnija od vrste...

Michael Dansinger (na slici), autor studije ističe da ne postoji dijeta koja bi djelovala kod svih ljudi, osobito ne dijete s niskim udj…

Najave

vinistra tocenje

Vinistra Poreč

Vinistra, Poreč, 11. – 13. 05. 2018. Poreč, Dvorana Žatika 25. Međunarodna izložba vina i vinarske opreme O značaju vina i o…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja