Iz Plavog podruma:Pilato Bijeli pinot 2011 i Chardonnay 2011

Bijeli pinot i Chardonnay – suha elegantna braća iz Pilatove obitelji

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Pilatov Chardonnay i Bijeli pinot 2011 su dva izvrsna dnevna vina, fer odnosa cijene i kvalitete i životnog vijeka potentnijeg od domaće „konkurencije“, ali ne treba pretjerivati s čuvanjem, jer se svakog novog proljeća s nestrpljenjem iščekuje nova berba

Pilato i Coronica dva su istrijanska unikata, jedan za bijeli pinot i chardonnay, a drugi za malvaziju, čija vina se, uvjerljivo ama baš svake godine i to krajem sezone, jednostavno formiraju u boci i odskoče u punoći, sočnosti , snazi i izričaju, dok sva ostala reduktivna vina Istre, lagano započinju svoju silaznu putanju.

To se više definitivno ne može smatrati slučajnošću. Na našu veliku sreću neka tajna formula očito postoji.

Naravno da redovito ne stignem iznova kušati sva vina, koja bih možda trebala, pa sam tako nekoliko dobrih mjeseci apstinirala od  Pilatovih bijelih uzdanica. Posve nenamjerno, iako su mi obavezno svake godine na vinskoj karti, ali vrijeme jednostavno proleti.

I baš nedavno su me iskreno razveselila. Uz naše kvarnerske škampe su famozna.

Proizvovođač: Eliđo Pilato

Vino: Bijeli pinot 2011, Chardonnay 2011

Porijeklo: Vižinada, Istra

Sorta: bijeli pinot i chardonnay

Temperatura serviranja: 12۫C

Čaša: klasična degustacijska

Dekantirati: ne

Trajnost: piti

Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)

Cijena: 70,00 kn (oba)

Ocjena: Bijeli pinot 4,5/6, Chardonnay 4/6

Preciznije: Bijeli pinot 2011 obavezno uz sirove, a Chardonnay 2011 više odgovara škampima sa žara, budući da je Bijeli pinot živahan, mladolik, naglašeno citrusan, mineralan i blago pikantan, a Chardonnay voćniji, obliji, sočniji i zreliji.

Obje boce otčepila sam istovremeno, pripremila dvije klasične degustacijske čaše, i u obje natočila približno istu količinu vina. Tek sada je usporedba moguća.

Prijašnjih berbi nisu jedan od drugoga odskakali u boji, ali sada Chardonnay ima malo višu žutu boju slamnatih nijansi, dok je Bijeli pinot slamnato-žuto-zelenkast.

Izgleda mlađe.

Bijeli pinot i Chardonnay braća su iz Pilatove obitelji, povezuje ih isti „tatin“ rukopis, na nosu odmjeren i elegantan nastup, a u ustima nenametljiva sočna podatnost. Povezuje ih i vječna orašasto-cvjetna kombinacija aroma, kako na nosu, tako i u ustima.

U nosu se nikada nisu „toliko“ razlikovali kao aktualne 2011.

Chardonnay je u nosu pun i zreo, s notama korice limuna i grejpa, ali i snažnim notama badema i lješnjaka, tvrdih bombona, kandirane narančine kore i zrelih žutih bresaka. I ne može se othrvati toj zreloj voćnosti na žuto koštuničavo voće.

Bijeli pinot krasi vrlo sličan rukopis na prvom nosu, samo mlađi i lepršaviji. Akacijini cvjetovi, korica grejpa, vlasac, začinske trave, slatki bademi i zelene jabuke. Usto je i, za razliku od Chardonnaya, vrlo mineralan.

Oba vina su u ustima suha, elegantna i nježna, te meko padaju na nepce. Tu sam se ugodno iznenadila, jer su se obojica, u tih nekoliko mjeseci školovanja u boci, digla u teksturi i sočnosti.

Chardonnay silazi blago peckajući i pikantno ostavljajući za sobom ugodno gorkasti trag, dok kod Bijelog pinota citrusi vibriraju, kako u aromama na srednjem nepcu, tako i u realnoj svježini, koja vodi do samog kraja. Do pikantnog retrookusa.

Riječ je o dva izvrsna dnevna vina, fer odnosa cijene i kvalitete i životnog vijeka potentnijeg od domaće „konkurencije“, ali ne treba pretjerivati s čuvanjem, jer se svakog novog proljeća s nestrpljenjem iščekuje nova berba.

Berba 2012. ne obećava baš previše. Obično su vinska godišta ili suha i topla ili vlažna i razvodnjena. 2012. ima „sve“ i još u totalno krivo vrijeme.

Pravovremenim intervencijama, da se doskočiti vremenskim nepogodama, čak i kad je najteže. Toplo se nadam.

Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>