Iz Plavog podruma: Tomac «Rajnski rizling Amfora 2009»

Bijelo vino ekstraktno do boli i nabrijano elegantno

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Tomčevi su najelegantniju bijelu sortu ukopali u glinene amfore i dobili savršeno bistro vino boje starog zlata

Ono što tartuf predstavlja među gljivama, to je rajnski rizling među bijelim sortama.

Iako se o obojici može govoriti isključivo u superlativima, činjenica je da su osobni kriteriji o njima oduvijek podijeljeni. Čak i kod profesionalaca.

Sredine nema: ili ih se apsolutno obožava ili smo na njih posve ravnodušni, bez obzira što je riječ o apsolutno najelegantnijoj bijeloj sorti na kugli zemaljskoj ili o najmirisnijoj gljivi «mističnih svojstava».

Tomčevi su oduvijek fascinirani rizlingom. Tatu Tomca je, «davne» 1988. godine, prof. Jambrošić nagovorio na sadnju upravo te sorte.

Ona im je oduvijek i glavni adut u podrumu, još od osvajanja zlata na Ljubljanskom sajmu 1991., mada u Hrvatskoj rizling, kao sorta, nikada nije postigao veliki tržišni uspjeh.

S berbom 2009. Tomčevi su rajnski rizling počeli proizvoditi u glinenim amforama ukopanim u zemlju. Po gruzijskom modelu. Sa maceracijom dugom čak 6 mjeseci i kasnijim «doškolovanjem» u drvetu. Gravner ih je zarazio.

Prvo su krenuli sa chardonnayem rezanim sa starim plešivičkim sortama, pridružio mu se rajnski, a uslijedit će i sauvignon.

Originalna gruzijska vina su po našim evropskim kriterijima posve nepitka (tvrda, taninska, prealkoholna i gruba), dok Tomac i Kabola znalački kombiniraju prirodnost i neinvazivnost «amfore» kao metode sa evropskim mineralnim i elegantnim stavom.

Taman su, u izričaju, na pola puta između klasičnih bijelih vina i , nazovimo ih, «prirodnjaka».

Proizvovođač: obitelj Tomac

Vino: Rajnski rizling 2009 Amfora

Porijeklo: Vinogorje Plešivica-Okić

Sorta: rajnski rizling

Temperatura serviranja: 14-16۫C

Čaša: velike zapremnine

Dekantirati: ne

Trajnost: piti ili čuvati

Odnos cijene i kvalitete: izvrsno i skupo

Cijena: 300,00 kn

Ocjena: 5/6

Koji nam nažalost prečesto, pod parolom «prirode i zdravlja», upakiraju mutna i nedorađena vina.

Tomčev je «Rajnski rizling Amfora 2009», iako nefiltriran, savršeno bistar, s očekivano nešto višom bojom starog zlata, budući da je maceriran.

Lijeno se ljulja u čaši. Na stijenkama ostavlja gusti uljnati trag. Što je naravno dobro. Pogotovo jer je riječ o suhom vinu.

Znači da je ekstraktno do boli. Napominjem, nabildano na lozi.

Amfora, kao metoda, uvijek oduzima dio sortnosti aroma, ali nagrađuje na punoći okusa. Ipak bouquet mu je tako nabrijano elegantan!

Citrusi, korica limuna, zrela marelica iskaču na prvom nosu. Amfora se očituje u mirisu voska i maslačka, dok drvo u nosu daje okvir, ali ne preteže. Prolaze me trnci, koliko fino miriše. S obzirom na one lukove na čaši s početka priče, u ustima je sočno i ekstraktno, ali nisam očekivala takvu mekoću i oblost. Njega na kvascima stvara privid slatkoće. Citrusi se ponovno provlače. Više kao aroma, negoli realna svježina.

Ugodno je i pikantno. Mada ova pikantnost ne dolazi, kao kod chardonnaya ili malvazije u paketu sa gorčinom. U retrookusu je cvjetno. Cijelo vrijeme držim tanine na oku. Jako se zanimljivo ponašaju. Pothlađeni ne djeluju oporo, niti opasno, što je čudno, a pravi karakter, više u smislu zrnate teksture, pokazuju tek kad se vino ugrije u velikoj čaši na radnu temperaturu od minimalnih 14 stupnjeva.

Radost za nepce.

Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>