Iz Plavog podruma: Prijedlozi za Silvestrovo
Bolje je popiti dobar pjenušac nego osrednji šampanjac

Piše: Daniela Kramarić
Vodeća hrvatska sommeilerka odabrala je uoči dočeka Nove 2012. za vas fine klasične pjenušce s najboljim mogućim odnosom vrijednosti za novac u klasi do 100 kuna
Piše: Daniela Kramarić
Nismo se ni okrenuli, a ono opet “novo” Silvestrovo pred vratima.
Iako dolazak Nove godine dočekujemo sa suspregnutim optimizmom, to svakako nije razlog da u “najluđoj” noći zaboravimo na mjehuriće.
Ne moraju koštati “kapital”, poput svima nama omiljenih šampanjaca, jer bolje je popiti vrhunski pjenušac negoli osrednji šampanjac, ali zato moraju znalački zaškakljati nepce i fino gljivasto-keksasto zamirisati.
Gazirani pjenušci, ma koliko privlačnu nisku cijenu imali i prepune su ih police shopping centara, nisu u stanju pružiti taj instant osjećaj luksuza, poput onih klasičnih.
Jer, isključivo drugom fermentacijom u boci ili u tanku, te odležavanjem na kvascima pjenušava vina dobivaju putrastu zavodljivost, keksasto-briochastu mirisnost i upornost u trajanju mjehurića.
Ovog prosinca cilj mi je bio pronaći fine klasične pjenušce s najboljim mogućim odnosom vrijednosti za novac. Letvicu sam postavila na 100,00 kuna.
Odlučila sam se isključivo za suhu (brut) varijantu jer ih je jednostavnije sljubiti uz jelo, a kasnije se s njima može nastaviti i partyjati.
Za ljubitelje “slađeg” opcija je i “Kir Kvarner”, s uštrckom lokvarskog Blue Angelina likera od borovnica i krčkog Frajona pjenušca na bazi žlahtine.
Krizu na stranu. Ima li što ljepše, nego uletjeti u Novu s mirisom finog pjenušca i s okusom kvarnerskog škampa?
Evo pet prijedloga za ovogodišnje Silvestrovo:
Bisol “Desiderio Prosecco Jeio Cuvée brut”, Veneto, Italija
(kupaža: 90% prosecco, 6% bijeli pinot, 4% verdiso)
uvoznik: Petković doo, Mali Lošinj
Upadljivo slamnato žut. Fin perlage. U nosu elegantno odmjeren i umjereno aromatičan. Citrusi i bijeli cvjetovi caruju.
Mekan, nježan i vrckav u ustima.
Ocjena: 4/6
Tomac “Millennium brut”, Plešivičko vinogorje, Hrvatska
(kupaža: 70% stare plešivičke sorte, 30% chardonnay)
Šarmantan bouquet u kojem citrusnost susreće orašastost.
Voluminozno na srednjem nepcu. Ugodne težine.
Blago gorči u retrookusu.
Ocjena: 4/6
Freixenet “Elyssia” Gran Cuvée brut, Cava, Katalonija, Španjolska
(kupaža: chardonnay, maccabeo, parellada, pinot noir)
Uvoznik: Vivat fina vina doo, Zagreb
Fantastičan bouquet!
Volim kad mi petrolej, brioche i tostirani lješnjaci zagolicaju nosnice.
Meko i nježno pada na nepce. Sofisticirano slojevit u ustima.
Ocjena: 4,5/6
Bisol “Desiserio” JEIO Cuvée Rosé, Veneto, Italija
(kupaža: merlot & crni pinot)
Uvoznik: Petković doo, Mali Lošinj
Baš dobro izgleda. Neodoljive boje lososa sa finim lančićima mjehurića.
U nosu košarica šumskog voća. U ustima meko i nenametljivo.
Mirisnu ideju slijedi i u retrookusu.
Ocjena: 4/6
Tomac “Rosé brut”, Plešivičko vinogorje, Hrvatska
(kupaža: chardonnay & portugizac)
Iskričave boje malinovca s petardom mjehurića u čaši. U nosu malinasto jednostavan. Blago zadimljen. Vinozan u ustima.
Ocjena: 4/6
Živjeli!
autor: Daniela Kramarić