Iz Plavog podruma: Prijedlozi za Silvestrovo

Bolje je popiti dobar pjenušac nego osrednji šampanjac

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Vodeća hrvatska sommeilerka odabrala je uoči dočeka Nove 2012. za vas fine klasične pjenušce s najboljim mogućim odnosom vrijednosti za novac u klasi do 100 kuna

Piše: Daniela Kramarić

Nismo se ni okrenuli, a ono opet “novo” Silvestrovo pred vratima.

Iako dolazak Nove godine dočekujemo sa suspregnutim optimizmom, to svakako nije razlog da u “najluđoj” noći zaboravimo na mjehuriće.

Ne moraju koštati “kapital”, poput svima nama omiljenih šampanjaca, jer bolje je popiti vrhunski pjenušac negoli osrednji šampanjac, ali zato moraju znalački zaškakljati nepce i fino gljivasto-keksasto zamirisati.

Gazirani pjenušci, ma koliko privlačnu nisku cijenu imali i prepune su ih police shopping centara, nisu u stanju pružiti taj instant osjećaj luksuza, poput onih klasičnih.

Jer, isključivo drugom fermentacijom u boci ili u tanku, te odležavanjem na kvascima pjenušava vina dobivaju putrastu zavodljivost, keksasto-briochastu mirisnost i upornost u trajanju mjehurića.

Ovog prosinca cilj mi je bio pronaći fine klasične pjenušce s najboljim mogućim odnosom vrijednosti za novac. Letvicu sam postavila na 100,00 kuna.

Odlučila sam se isključivo za suhu (brut) varijantu jer ih je jednostavnije sljubiti uz jelo, a kasnije se s njima može nastaviti i partyjati.

Za ljubitelje “slađeg” opcija je i “Kir Kvarner”, s uštrckom lokvarskog Blue Angelina likera od borovnica i krčkog Frajona pjenušca na bazi žlahtine.

Krizu na stranu. Ima li što ljepše, nego uletjeti u Novu s mirisom finog pjenušca i s okusom kvarnerskog škampa?

Evo pet prijedloga za ovogodišnje Silvestrovo:

Bisol “Desiderio Prosecco Jeio Cuvée brut”, Veneto, Italija

(kupaža: 90% prosecco, 6% bijeli pinot, 4% verdiso)

jeio-cuvee-brut-bisoluvoznik: Petković doo, Mali Lošinj

Upadljivo slamnato žut. Fin perlage. U nosu elegantno odmjeren i umjereno aromatičan. Citrusi i bijeli cvjetovi caruju.

Mekan, nježan i vrckav u ustima.

Ocjena: 4/6

Tomac “Millennium brut”, Plešivičko vinogorje, Hrvatska

(kupaža: 70% stare plešivičke sorte, 30% chardonnay)

Šarmantan bouquet u kojem citrusnost susreće orašastost.

Voluminozno na srednjem nepcu. Ugodne težine.

Blago gorči u retrookusu.

Ocjena: 4/6

Freixenet “Elyssia” Gran Cuvée brut, Cava, Katalonija, Španjolska

(kupaža: chardonnay, maccabeo, parellada, pinot noir)

Uvoznik: Vivat fina vina doo, Zagreb

Fantastičan bouquet!

Volim kad mi petrolej, brioche i tostirani lješnjaci zagolicaju nosnice.

Meko i nježno pada na nepce. Sofisticirano slojevit u ustima.

Ocjena: 4,5/6

Bisol “Desiserio” JEIO Cuvée Rosé, Veneto, Italija

(kupaža: merlot & crni pinot)

Uvoznik: Petković doo, Mali Lošinj

Baš dobro izgleda. Neodoljive boje lososa sa finim lančićima mjehurića.

U nosu košarica šumskog voća. U ustima meko i nenametljivo.

Mirisnu ideju slijedi i u retrookusu.

Ocjena: 4/6

Tomac “Rosé brut”, Plešivičko vinogorje, Hrvatska

(kupaža: chardonnay & portugizac)

Iskričave boje malinovca s petardom mjehurića u čaši. U nosu malinasto jednostavan. Blago zadimljen. Vinozan u ustima.

Ocjena: 4/6

Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>