Iz Plavog podruma - Mladina dd, Traminac Gaj 2009.

Bombastično mirisno i zavodljivo slatko

daniela1-mm

Piše: Danijela Kramarić

Aromatične sorte, poput traminca i muškata, najbolje su ješke za vinske početnike, pogotovo ako su uz svoju urođenu mirisnost usto još i slatki. Teoretski, traminac pripada «plemenitaškim» vinskim sortama, ali ga praksa demantira. Jednostavno je, već desetljećima unatrag, izašao iz mode.

Traminac je, kao uostalom i muškat, u prosječnoj varijanti pomalo dosadnjikavo vino, ali je zato, kada se sve kockice poslože, šarmer bez premca. Agrokor vina, odnosno Mladina dd ozbiljno su shvatili domaću zadaću na temu traminca i kreirali pravog «monstruma»: poluslatki «Traminac Gaj 2009» sa impozantnih 16 vol%alk.

Traminac Gaj 2009 okitio se zlatom i to ne bilo gdje – u Parizu na sajmu Vinalies 2011.

Vina su nažalost postala poput sportaša ili misica. Žele se okititi sa što više odličja i lenti, pa sudjeluju na bezbroj natjecanja, ali «Traminac Gaj 2009» okitio se zlatom, ne bilo gdje, već u Parizu na sajmu Vinalies 2011.  Uostalom, Mladina je «oduvijek» osvajala silne medalje na sajmovima, ali je kasnije bilo nemoguće doći do boce u slobodnoj prodaji. Ono što se nudilo, znalci su ignorirali.

Danas u sastavu koncerna Agrokor za iznimno povoljne novce nude dostupnu i respektabilnu kvalitetu, što je raj za insidere! Bez povlaštenih informacija. Doživjela sam ga dvojako. Kao prekrasno, ali i kao «nesocijalizirano» vino. Ukratko, prava je: Bomba! Strukturalno dostojno divljenja. Ali praktično? Kome pripada? Za desert je prekarakterno, presnažno, premirisno, a možda i još uvijek nedovoljno slatko. Prije deserta? Mmmm, možda, ali ga kasnije uz desert mora naslijediti još slađe i dominantije vino, a teško da će ga biti u stanju pratiti, kako u mirisnoj, tako i u toplinskoj komponenti. To je vino veliki individualac. Najbolji je u «solo» akciji.

Sorta: traminac

Vino: Traminac Gaj 2009

Porijeklo: Vinogorje Plešivica-Okić

Proizvovođač: Mladina dd Jastrebarsko

Temperatura serviranja: 12 °C

Čaša: degustacijska

Dekantirati: ne

Trajnost: piti

Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)

Cijena: 85,00 kn

Ocjena: 4,5/6

Kad Vam ekipa nenajavljeno bane na kavicu, pa samo umjesto kavice. Uz ćakulu.Već me i sam bouquet trenutno razveselio. Miriše snažno, duboko, vrlo intenzivno i trajno na litchi, uvele latice ruže, sušeni ananas i med, dok je u ustima uljnato, gusto, žestoko i masno. To je vino koje se jede i žvače. Ostatak šećera čini ga ljupkim, a hrskava svježina životnim. Ugodno je pikantno u retrookusu.

Mađari uopće ne bi imali problema sa sljubljivanjem ovakvog vina uz jelo, jer oni i svoje bazne Tokaji sa 3 ili 4 puttonyos kombiniraju sa piletinom. Stvar navike. Kao što ćemo i mi bez imalo razmišljanja uz lešo kovača popiti barikirani plavac. Što i nije neki par iz snova. Tradicionalna sljubljivanja, nastala su iz nužde i činjenice da ništa drugo nisu imali na raspolaganju, nipošto ne treba omalovažavati, ali niti forsirati.

Ugledni britanski vinski kritičar Steven Spurrier je, za nedavna posjeta Zagrebu i Agrokoru, utvrdio i objavio u najnovijem Decanteru da vinska Hrvatska ima ogroman potencijal, ali i većinom ugodna i  minorna vina. Doći će on nama opet! Bit ćemo još spremniji! Živjeli!

 

autor: Danijela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>