Iz Plavog podruma: Boris Šuljić „Boškinac 2009“

Boškinac – apsolutno najbolje crveno vino istočne obale sjevernog Jadrana

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Boškinac ima bouquet, koji kad pomirišete, imate dojam da ga možete namazati na kruh. Ukuhano tamno šumsko bobičasto voće, posebno crni ribizli dominiraju, ali primorski karakter iskače mirisom ružmarina i otočkog samoniklog bilja

Boškinac je apsolutno najbolje crveno vino istočne obale sjevernog Jadrana, s Paga, kupaža bordoških sorti cabernet sauvignona i merlota, odškolovanih, kako se i dolikuje, u drvetu.

Stil i porijeklo posve su francuski, ali kvarnerski terroir u konačnici ipak pobjeđuje.

Miris mora na nosu i slanost u ustima ipak su unikatni.

Prva berba 2005. nije me se previše dojmila. Bila je iznimno šarmantna na nosu, ali sa nedovoljno zrelim taninima u ustima. Nju sam preskočila.

Berba 2006. do sada bila je bez premca! Fantastična!  Ako se moram odlučiti između 2006. i 2007., milija mi je berba 2006., kao kvarnerska interpretacija tipičnih bordoških sorti. Istina pomalo rustikalna u stilu, ali zato šarma je imala na pretek.

Berba 2007. ima daleko elegantniji stav i nastup. I prekrasno ispeglane i pripitomljene tanine, te ugodno hrapavu teksturu, ali brže gubi čistoću nosa.

Berba 2008. nije niti napunjena u boce, jer nije udovoljavala visokim kriterijima, a 2009. upravo imam u čaši.

Gustu, tamnu, zapravo crnu, pa pojam crno vino dobiva puno značenje, koja masno oblaže čašu lijeno se u njoj gibajući.

Prava eterična bomba.

Proizvovođač: Cissa doo, obitelj Šuljić

Vino: Boškinac 2009

Porijeklo: Paško vinogorje

Sorta: cabernet sauvignon i merlot

Temperatura serviranja:16۫C

Čaša: bordoška

Dekantirati: da

Trajnost: piti

Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)

Cijena: 170,00 kn

Ocjena: 5/6

Vino ovako moćnog izgleda, mora biti toplo, bacim oko na: bombastičnih 15,5 vol%alk, ali i visoko u ekstraktu.

Kako se klima poigrava s vinogradima, tako i vina nužno mijenjaju stil.

Berba 2006. je koketirala s bordoškim stilom, 2007. bila je  ekstraktna i ispeglana u maniri toskanskih igt-ja, a 2009. je gusta, puna, masna, mesnata i „australijski“ ekstraktna.

Za istinske ljubitelje crvenih vina!

Parkerovskih.

To je bouquet, koji kad pomirišete, imate dojam da ga možete namazati na kruh. Ukuhano tamno šumsko bobičasto voće, posebno crni ribizli dominiraju, ali primorski karakter iskače mirisom ružmarina i otočkog samoniklog bilja.

Eterično je do boli, ali ni slatki začini ne posustaju.

Klinčići, cedrovina, cimet, rogač, blondi duhan, pa red čokolade, pa red grubo mljevenog crnog papra. I sve ih obavija ultra prisutna mineralnost.

Jednostavno miriše na more. Na mokre morske grote.

Meko pada na nepce. Visoki ekstrakti i toplina daju dojam prividne slatkoće i sočnosti. Okus Griotta. Maraska višnje u alkoholu i gorkoj čokoladi.

Tanini su precizno ispeglani i potpuno pod kontrolom, iako gusti, fine granulacije i sveprisutni, svježina (eeeee, tu leži tajna dugovječnosti) je apsolutno sačuvana, jamac je ugodne pitkosti i trajnosti, a ujedno drži i potencijalno (pre)visoku toplinu totalno pod kontrolom.

Ukuhano do džemasto šumsko voće oblaže nepce. Slatki začini cvrkuću u retrookusu. Pravo „đentlmensko“ vino s autoritetom.

Snage ima napretek, ali silu nikad ne demonstrira.

Rezervirala sam posljednje bočice 2007. Pa ćemo se, barem se tako nadam, uskoro toplo zabavljati vozeći paralelni slalom između 2007. i 2009.

Gušti su gušti, ali osobno ipak navijam za 2009. Samo da ju toplina ne pretegne! Ovakve degustacije se pamte zauvijek.

Živjeli!

Foto: Boškinac

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>