Iz Plaog podruma: Dimitri Brečević «Piquentum Malvoisie 2009»

Brečevićev francuski chic pogled na istarsku malvaziju

daniela1-mm

Dimitrije Brečević je kao Istrijan porijeklom, a Francuz po življenju i vinarskom školovanju jedini ponudio drugačiji, chic pogled na malvaziju – blago zadimljen, citrusno-voćno-cvjetan, vječno mlad u nosu, ali i u ustima
U dobrom društvu enoaficionada nikada nije dosadno.

Svatko se voli malo i pohvaliti bocom koju je donio, a mene nikako da krene.

Uvod su odradili bez mene sa Bollingerovim NV mjehurićima. I odmah obznanili ozbiljne namjere.

Vrhunac ručka trebao je biti Haut-Brion iz 2001. Čim je Danijel donio čep za stol, suspektno zavijajući nosom, pao mi je mrak na oči.

Svi smo ga pronjuškali. Nije to bio klasičan «čep», ali vlaga i ustajalost su se itekako osjećali.

Tko je ugasio svijetlo

M. je slavodobitno uzviknuo da to definitivno nije defekt čepa i da će vino 100% biti u redu. Nažalost, Haut-Brion je ipak ostavljao dojam «tko je ugasio svjetlo?». Kao kad Blanka skoči «samo» 1,90. A, s obzirom na godište, trebao je oboriti svjetski rekord.

Tu bocu sam, zajedno sa kartonom wachauskih rieslinga i veltlinera kupila u Beču pred jedno 6-7 godina. Putovala sam sama, vlakom, i propisno sam se nateglila. Onda sam ju godinama čuvala i na kraju se u nju propisno razočarala.

Dogodi se i najboljima. Voćnost joj jednostavno nije bila ni čista, a kamoli precizna.

Laka konjica i sok od borovnice

Mada su me moji vinski drugovi za stolom uvjeravali da baš nisam u pravu, vino je ostalo u čašama. Znam ja njih dobro, da je bilo ispravno, ožmikali bi i bocu, ali najteže je priznati. Gossetov Celebris blanc de blancs 1998, za oporavak, bio je senzacionalno dobar. Citrusan, filigranski precizan i elegantan.

K. i M. su istovremeno za Tignanello iz 2004. uzviknuli «laka konjica!» i «sok od borovice», a mene je već i sama čistoća bouqueta zadovoljila.

Fascinantno je kako veliki Bordeaux, čak i kada nije u formi, performansama šije Toskanu. To sam im nerado priznala.

Sve ovo bilo je očekivano i predvidljivo, ali najveću vjeru u vino daju mi posve neočekivani obrati.

Proizvovođač: Vinski podrum Buzet doo
Vino: Piquentum Malvoisie 2009
Porijeklo: Buzet, Istra
Sorta: istarska malvazija
Temperatura serviranja: 12۫C
Čaša: klasična degustacijska
Dekantirati: ne
Trajnost: piti
Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)
Cijena: ova berba više nije dostupna
Ocjena: 4 ,5/6

Malo sam preslagivala neke boce i «našla» Brečevićevu Malvoisie iz 2009. iz Buzeta.

Trebale su mi sramotne dvije godine da ju kušam. Jednostavno sam ju u toj šumi boca previdjela.

Sada mi je žao jer je definitivno trebala biti na mojoj vinskoj karti. Nadam se uspješnoj 2011.

Dimitri Brečević iznimno je zanimljiva i kompetentna vinska figura. Istrijan porijeklom, a Francuz po življenju i vinarskom školovanju (ako se dobro sjećam, ima diplomu Bordoškog univerziteta). Danas je opet Istrijan.

Brečević je jedini ponudio drugačiji, chic pogled na malvaziju. Blago zadimljen, citrusno-voćno-cvjetan, vječno mlad u nosu, ali i u ustima.

Punoće, kompaktnosti i neusiljene snage mu definitivno, ni danas ne nedostaje. Problem sa svim dobrim hrvatskim vinima su minimalne količine, a ovu, odavna popijenu,  Malvoisie 2009 upravo sada bi bilo najljepše piti.

Ne znam zašto neopravdano i ničim argumentirano zaziremo od fino odškolovanih vina. Povjerenje je stvar duha i dobrih iskustava.

Ja u vino vjerujem, usputnim razočaranjima usprkos.

Živjeli!

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>