Iz Plavog podruma: Jean-Marc Brocard «Chablis Premier Cru Montmains 2009»

Brocardov Chablis Premier Cru trebalo bi preporučivati ‘na recept’

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Chablis je klasika, poput male crne haljine, koju znalci štuju, a «ne-znalci» odabiru znajući da igraju na sigurno za relativno male novce

Da živimo u neka druga vremena i da nam je standard viši, Brocardov «Chablis Premier Cru Montmains 2009» bih preporučivala «na recept».

Toliko je ubojito djelotvoran protiv ljetnih vrućina.

Usto i elegantno-nenametljiv, kako samo chablis to zna.

Chablis je možda najfalsificiranije vinsko ime na planetu.

Otmjeno zvuči, lako se izgovara, pa nije ni čudo da su dvadesetak godina unatrag vinari Novog svijeta poludjeli za tim imenom i njime nazivali što god su htjeli.

Danas zaštita naziva daleko bolje funkcionira i Chablis jest isključivo chardonnay iz pokrajine Chablis, te najsjevernije burgundijske «podružnice». Iako je riječ o jednoj te istoj sorti, čak iznimno male vinogradarske udaljenosti, chablis se od burgundijske braće prvenstveno razlikuje u iznimno čistom i preciznom, mineralno-čelično-voćnom izričaju, posve nezatomljenom školovanjem i njegom u drvetu.

Chablis je klasika, poput male crne haljine, koju znalci štuju, a «ne-znalci» odabiru znajući da igraju na sigurno za relativno male novce.

Četiri su kvalitativna razreda Chablisa: Grand Cru Chablis, Premier Cru Chablis, Chablis i Petit Chablis kao najbazičnija apelacija.

Proizvovođač: Jean-Marc Brocard

Vino: Chablis Premier Cru Montmains 2009

Porijeklo: Chablis, Francuska

Sorta: chardonnay

Temperatura serviranja: 12۫C

Čaša: degustacijska ili malo veće zapremnine

Dekantirati: ne

Trajnost: piti ili čuvati

Odnos cijene i kvalitete: izvrsno i skupo

Cijena: 200,00 kn

Ocjena: 5/6

Uvoznik: Vino-trade doo, Zagreb

Cijena prati kvalitetu, a princip «koliko novaca, toliko muzike» iskren je do boli. Zaželjela sam se finog chardonnaya. Nisu naši Istrijani i Slavonci za odbaciti, ali takvu preciznost od njih niti ne očekujem ni u najboljim godištima, a kamoli u problematičnoj 2010.

Kažu da tajna Chablisa leži u vapnenastom tlu s obiljem fosilnih ostataka ljuštura kamenica. I u južnim pozicijama i u polu-kontinentalnoj klimi s maritimnim utjecajima. Tako da jedno tipično kontinentalno vino miriše na citruse, vlasac, more i mokro morsko kamenje.

Izmišljeno je za školjke i ribu. Ni grama masnoće, putrastih nota ili ostatka šećera na njemu nema.

Duhovno je čisti primorac. Iznimno ga je lako zavoljeti.

Brocardov «Chablis Premier Cru Montmains 2009» ima boju. miris i okus limuna. Miriše na kandiranu koricu limuna i grejpa, kako mu se temperatura u čaši diže, on jednostavno prodiše i zamiriše mineralno i pikantno.

Sviđa mi se faza u kojoj blaga zadimljenost prelazi u orašaste note. Vlasac je tu nezaobilazan.

U ustima također dominiraju citrusne note, što nipošto ne znači da je ujedno i «kiselo».

Aroma limuna asocira na svježinu, ali nema nikakve veze sa realnom kiselošću vina. Mada mu hrskavosti ne nedostaje. Blago je pikantno u retrookusu, lišeno uobičajene chardonnayske plemenite gorčine u silasku.

Gutljaj mami gutljaj, varljivo je nježno i mlado. Zapravo je prilično stabilno, žilavo, moćno i dugovječno.

Idealan poklon u kojem se može uživati «odmah sada» ili na dulje staze.

Meni je teško čekati, a Vama, kako Vam drago.

Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>