Iz Plavog podruma: Errázuriz Cabernet sauvignon 2010

Čileanski Cabernet sauvignon dopadljiv najširoj publici

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Savršeno vino za one koji tek ulaze u svijet ozbiljnih vina, ali i za iskusne koji uz brzi radni ručak žele popiti pouzdano šarmantnu i ne preskupu čašu vina

Ni taj Novi svijet više nije tako «novi», ako je Don Maximiano Errázuriz još davne 1870. osnovao svoju vinariju.

I bio je jedan od pionira čileanskog vinarstva.

Danas je podrum još uvijek u obiteljskom vlasništvu, pod ravnanjem pete generacije i Eduarda Chadwicka.

Famozni  tasting održan u Berlinu 23.1.2004. prijelomni je trenutak za cijelo čileansko vinarstvo i kuću Errazuriz posebno.

Tada je 36 najeminentnijih evropskih vinskih novinara, pisaca, ali i kupaca kušalo naslijepo 16 vina (6 francuskih, 6 čileanskih i 4 talijanska) iz berbi 2000. i 2001.

Sve sami klasici.

Rezultat: 1.Viñedo Chadwick 2000 podruma Viña Errázuriz, 2. Seña 2001 (partnerstvo Errázuriz & Mondavi).

Bio je to senzacionalan uspjeh.

Za sobom su ostavili imena poput Lafita, Margauxa, Latoura, Tignanella, Sassicaie, Solai i druge.

Proizvovođač: Viña Errázuriz

Vino: Cabernet sauvignon 2010

Porijeklo: Valle de Aconcagua, Čile

Temperatura serviranja: 16°C

Sorta: cabernet sauvignon

Čaša: bordoška

Dekantirati: ne

Trajnost: piti

Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)

Cijena: 75,00 kn

Uvoznik: Vivat Fina vina doo, Zagreb

Ocjena: 4/6

Na web shopu Vivat fina vina, Viñedo Chadwick 2008 može se kupiti za 979,00 kn, dok su bordoška vina koja je ostavio iza sebe još barem sedam puta skuplja.

Gledano s točke našeg standarda te relacije su nam teško dohvatljive. Držimo se mi baze.

Errázuriz Cabernet sauvignon 2010. nudi fenomenalnu vrijednost za novac, početnički visoki index sreće i vrlo je zabavno.

Vino idealno za party, pizzerie i roštilj. Ali i pilci se moraju pronaći u toj priči. Prilikom kušanja, u intimnom krugu, još smo se i dobro posvadili.

Poanta priče: znalce i aficionade, ova vinska priča dovoljno ne motivira. Ali, zato predstavlja iznimno šarmantan uvod u svijet finih vina. Onda su pale teške usporedbe s našima.

Ono što je čileancima početak, nama je visoka sredina. I to još za skuplje novce.

A mi nažalost nemamo niti kontinuitet u kvaliteti.

Varijacije su logično primjetne od berbe do berbe, što je s obzirom na različite vremenske uvjete normalno, ali oscilacija od serije do serije, unutar iste berbe i etikete je nedopustiva.

A i to se događa.

Bez obzira na razmimoilaženja u mišljenjima, boca je «nestala u 60 sekundi». Errazuriz Cabernet sauvignon 2010, da već je 2010. na tržištu, jer su oni 6 mjeseci «ispred», od nas na sjevernoj polutki, ima šarma na pretek.

I to prvenstveno na nosu, koji onda budi čak (pre)velika očekivanja. Sortnost iskače iz čaše. Crni ribizli, vanilijske nijanse prednjače pred blagom začinskom pikantnošću i travnatošću.

To je vino znalački iskonstruirano, ispolirano i upakirano s namjerom da se svidi širokoj publici. I u tome savršeno uspijeva.

Ugodne je težine na srednjem nepcu, a svježina i maksimalno ispolirani tanini čine ga pitkim poput bijelog vina. Ugodno pikantno pecka po jeziku u retrookusu.

Savršeno vino za zaljubljenike/aficionade koji tek ulaze u svijet ozbiljnih vina, ali i za iskusne koji uz brzi radni ručak žele popiti pouzdano šarmantnu i ne preskupu čašu vina.

Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>