Iz Plavog podruma: Giorgio Clai „Pjenušac 2010“

Claijev pjenušac extra brut – brutalno dobar i zove na novi gutljaj

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Nakon Malvazije Sv. Jakov 2010 i Brombonera stigla je i nova vinska beba na tržište, Claijev Pjenušac čiji svaki gutljaj inspirira novi

Clai i Coronica jako su dobri prijatelji.

Pa, hajde da prvo malo nahvalimo Coronicu.

Ljetos nas je u Plavom posjetila gospođa Marcia Waters MW (Master of Wine), dakle apsolutna vinska sveznalica, jer enolog dovede grožđe u bocu, sommelier je ne samo vinski znalac, već uvijek ugostiteljski djelatnik zadužen za nabavku, brigu o podrumu, kreiranje vinske karte i servis svih pića, a Master of Wine je profesionalna figura koja nije direktno uključena u proizvodnju ili neposrednu prodaju vina, ali na tu temu zna apsolutno sve i zanima ju cijela kugla zemaljska.

Ispiti su brutalni. To su vinski pisci, novinari, publicisti.

Otvorila je moju vinsku kartu i naravno otkrila da na prvih nekoliko stranica caruju hrvatska vina.

Gospođa Marcia nasmijala se do suza, njeni za stolom su se savršeno zabavljali na njen račun i nisu vjerovali da postoje proizvođači i sorte za koje ona još nije čula.

Otčepila sam joj desetak malvazija i poredala čaše na stol.

Odabrala je dvije. Obje Coronicine. „Malvaziju 2011“ i „Gran Malvaziju 2009“ (koja je trenutno upravo fenomenalna), kao vina s najviše fokusiranosti, preciznosti i čistoće.

Bravo Moreno!

Sada moramo pohvaliti i Claia. On je naš jedini i istinski vinski super star! Personaggio!

Ljudi ga obožavaju, dosegao je kultni status čak i kod svjetskih vinoljubaca, koji ga još nisu upoznali, niti su imali prilike kušati njegova vina, ali ga jednostavno obožavaju.

Moram priznati da je ubojito šarmantan.

Njegova Malvazija Sv. Jakov 2010 savršena je alternativa crvenim vinima u ljetnim vrućim mjesecima.

Brombonero ljubomorno čuvam za zimu.

Ali, stigla je i nova vinska beba na tržište.

Proizvovođač: Giorgio Clai

Vino: Clai bijele zemlje pjenušac

Porijeklo: Savudrija, Istra

Sorta: chardonnay, malvazija, plavina

Temperatura serviranja: 8-10°C

Čaša: flute

Dekantirati: ne

Trajnost: piti

Odnos cijene i kvalitete: vrlo dobar (4)

Cijena: 140,00 kn

Ocjena: 4/6

Pjenušac.

Neki ga potpuno krivo i promašeno zovu istarski šampanjac.

Ajme!

To je zakonski nekorektno, ali i stilski potpuno promašeno, jer osim klasične metode, drugog vrenja u boci na kvascima, sa šampanjcima stilski nema dodirnih točaka. Svježina, slojevitost, iznijansiranost i kremoznost odlike su rezervirane za šampanjce!

I nijedno drugo svjetsko pjenušavo vino nije mu ni do kičice! Ali, svaka regija pruža svoje viđenje i svoj stil. Na tu kartu, moram priznati vrlo uspješno, igra i Clai.

Pjenušac je kupaža 50% chardonnaya, 10% malvazije i 40% plavine.

Vino na kvascima odleži godinu dana, a degoržacija je pretpostavljam ručna.

Extra brut, dakle, suh je do kosti, što je fenomenalno za morsku gastronomiju, brutalno čisti usta, ali ostavlja, s obzirom na finu mareličastu voćnost, mekan i podatan trag za sobom.

Simpatičan čak i vinskim početnicima.

Divno perla.

I paše mu flute čaša, budući da ističe perlaže, ali i fokusira bouquet.

Kvasci, maslac, citrusi, bijeli cvjetovi i bijela breskva izdižu se s podloge od marelica.

U ustima ne nalazim slojevitost, poput one na nosu, mada mu ni voća ni cvijeća ne nedostaje, ali fali zrelih tercijarnih aroma i malo teksture.

Svježina (čega sam se najviše pribojavala) fino udara ritam, perlage pecka po jeziku i nadopunjuje tijelo.

Svaki gutljaj inspirira novi! Tajna je u mekoći, šarmu i pitkosti. Uz sirove škampe ludnica!

Odličan početak!

Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>