Iz plavog podruma: Compagnia del vino - Col de' Salici Valdobbiadene Prosecco superiore Vendemmia 2011 brut

Col de Salici – prosecco koji ima šarma na izvoz

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Prosecco je zapravo jedno beskrajno šarmantno vino, bez ijednog oštrog brida, poput šampanjaca i kao takvo dobar je uvod, blag i mekan, u svijet ozbiljnih pjenušaca pa ne čudi što u vrijeme kada je šampanjac postao skup, luksuzni prosecco znalački pronalazi put do svojih kupaca, a Amerika trenutno za njim luduje.

Fino su se dosjetili u Konzorciju Prosecca, budući da se od 1.4.2010. ime Prosecco ne veže se uz sortu, već uz teritorij porijekla i time je postao naziv za vino, a ne i za sortu, kojoj je vraćen stari sinonim za prosecco: glera.

Budući da prosecco više nije sorta već teritorij, zabranjuje se korištenje tog naziva svim ostalim proizvođačima van granica DOCG-a.

Potpuno su u pravu kada npr. australskim proizvođačima ili svojim domaćima van granica docg-a zabranjuju proizvodnju Prosecca, ali što im naš višestoljetni Prošek smeta?

Ne zloupotrebljavamo njihovo, sama vina, osim što su bijela nemaju apsolutno nikakvih dodirnih točaka, osim što im nazivi možda slično zvuče.

Slično, ali ne isto!

Naime Talijani su izgubili bitku s Mađarima u vezi Tocai-a i sada pušu i na hladno.

Od 2010. Prosecco je dobio status DOCG (Denominazione d’origine controllata e garantita), što pojednostavljeno rečeno, nama potrošačima garantira kvalitetu svake pojedinačne boce.

Ali, ali… to se prvenstveno odnosi na brdašca u okolici grada Prosecca, gdje su vinogradi zasađeni na terasama s prirodno  manjim urodima.

Proizvovođač: Compagnia del vino s.r.l.

Vino: Col de’ Salici Valdobbiadene Prosecco superiore, Vendemmia 2011

Porijeklo: Veneto, Italija

Sorta: 100% glera

Temperatura serviranja: 6-10°C

Čaša: flute

Dekantirati: ne

Trajnost: piti

Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)

Cijena: 75,00 kn

Ocjena: 4/6

Uvoznik: Vivat fina vina doo Zagreb

Zato treba biti oprezan, jer „Igt“ijevci (indicazione geografica tipica): Veneto, Marca Trevigiana, Colli Trevigiani prostiru se kilometrima po „ravnicama“ Veneta, skoro do Slovenije, i proizvode jeftine i masovne Prosecche stilski beznačajne i sa velikim mjehurićima, ali u pola cijene, koji su podigli masovnost, ali paralelno i srušili image u očima znalaca.

U vrijeme kada je šampanjac postao skup, luksuzni prosecco znalački pronalazi put do svojih kupaca.

Amerika trenutno za njim luduje.

Britanski Decanter mu je u posljednjem broju posvetio degustaciju, ali uz pojačanu dozu opreza!

Prosecco je zapravo jedno beskrajno šarmantno vino.

Bez ijednog oštrog brida, poput šampanjaca.

Dobar je uvod, blag i mekan, u svijet ozbiljnih pjenušaca.

Naime, tekstura mu je mekana i podatna, mjehurići blago peckajući, a svježina umjerena.

Ne oštra i precizna, kao kod šampanjaca, već dovoljno živahna da ga drži u ravnoteži, ali da naglasak ostane na teksturi i taktilnoj komponenti.

Idealna za početnike i znalce u neformalnim fazama.

Osobno ga doživljavam osvježavajućim i ljetnim. I finim.

Dugo mi je trebalo da mu se vratim. Jel to bilo 2008.? Kada je Paris Hilton lansirala Prosecco Rich u kantici i pio se na slamku? I najblaže rečeno, nije bio bogzna što.

Col de’ Salici Valdobbiadene Prosecco Superiore Vendemmia 2011 brut, fino je zaokružen na nepcu, s očitom namjerom da se svidi široj publici.

Preferiram suhlje varijante, ali ta punašnost na srednjem nepcu mu, moram priznati, jako dobro stoji.

Kao i slamnato žuta boja sa zelenkastim refleksima i gustim lančićima sitnih mjehurića.

Tek natočen u čašu, na prvi nos je mineralan i citrusno grejpast.

Na drugi kvasast i medasto voćan. I cvjetan.

U ustima stvara finu zapjenjenost, koja voluminozno, ali nježno, puno usta. Čak je i u retrookusu podatno voćan.

Prosecco se u aromama uvijek vrti oko zrelih marelica, bijelih bresaka i akacijinih cvjetova.

U svijetu se nametnuo kao sinonim za Made in Italy.

U početku ne nužno u solo akciji. Bellini, Aperol Spritz, pa i vožnja venecijanskim kanalima…asocijacija su na Prosecco.

Sada je njegovo vrijeme, ali da ga se zatraži pod punim imenom i prezimenom: Col de’ Salici, nije teško upamtiti, zar ne?

Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>