Iz Plavog podruma: Moreno Coronica «Malvazija istarska 2011»

Coronicina Malvazija 2011 je predivno dnevno, svježe mediteransko vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Morenov stil se zna – nova malvazija je na nosu travnato-citrusno mineralna, u ustima fino punašna i slana, a u retrookusu ugodno gorkasta, a što je najvažnije već je divna i potpuno spremna

Nama, restoraterima i sommelierima, Nova godina započinje s Uskrsom obilježena izlaskom «novih», mladih vina.

Realno, u to vrijeme mnoga vina još uopće nisu spremna, ali ispražnjeni podrumi «stare» berbe i žedna usta aficionada tjeraju ih na tržište.

Ima nešto u tim baby-špek vinima: šarma i eliksira mladosti napretek!

Moja vinska Nova godina oduvijek je obilježena izlaskom Coronicine Malvazije! Nije to veliko vino, ali je meni omiljeno i kad god se vratim s puta, uz gutljaj Morenove Malvazije, s radošću ustvrdim, e pa, sad sam doma!

Nazvala sam ga još proljetos za komentar berbe 2011.

Proizvovođač: ATC doo, Umag

Vino: Malvazija istarska 2011

Porijeklo: Zapadna Istra

Sorta: malvazija istarska

Temperatura serviranja: 11-12°C

Čaša: klasična degustacijska

Dekantirati: ne

Trajnost: piti ili kraće čuvati

Odnos cijene i kvalitete: odličan (5) !!!

Cijena: 70,00 kn

Ocjena: 4,5/6

„Interesantna berba, posebno usporediva sa 2008. Velika struktura, malo viši alkoholi, ali uspjeli smo zadržati svježinu u vinu, koja vremenom neće padati, budući da smo hladili cijele grozdove u komorama prije prerade. Čak presnažna godina, toliko da je sva sirovina mogla ući u drvo. Berba 2011., napunjena proljetos u bocu, sada predstavlja njen pravi karakter. Jako je mineralna….“ – zaključio je Moreno.

Zaredalo se tih godinica jer je Moreno upravo odradio svoju dvadesetu berbu. Od te davne 1992., kada je krenuo sa 2,5 ha, danas je dogurao do 20 ha, a sa još 4 ha grožđe kupuje od kooperanata. Za hrvatske relacije respektabilnih 120 000 boca godišnje. Njegovu Malvaziju 2011. po prvi puta sam ju kušala pred nekoliko mjeseci.

Tek napunjenu u bocu i uznemirenu od puta i bila je: jako bebasta.

Danas je divna i potpuno spremna.

Morenov stil se zna! Na nosu travnato-citrusno mineralan, u ustima fino punašan i slan, a u retrookusu ugodno gorkast.

U vrelim berbama poput 2011., kada je berba krenula 23.8., i arome su zrelije, slojevitije i sočnije.

Mandarina, ananas i bijeli cvjetovi s blagim primjesama marcipana caruju na prvom nosu. Tek na drugom, kad ju probudim i razmrdam malo intenzivnijom vrtnjom u čaši, otvara se prepoznatljivim notama korice grejpa i vlasca sa snažnim mirisom mora.

„Nevjernicima“ je u opisivanju vina najzabavniji izraz „mokrog morskog kamena“, ali ljudi, to je definitivno to!

U ustima se njena mladost još više osjeti, negoli na nosu.

Mladenački je punašna.

Sočna, slana i topla.

Prava Mediteranka!

Ali, sa ugodno razigranom dozom svježine.

U retrookusu ugodno gorči. Usto je blago pikantna. Predivno dnevno vino. K’o da je izmišeljno za našu kvarnersku kuhinju. Uz škampe, šparuge, školjke, bijelu ribu, tartufe…upravo je savršena.

Škamp iz nje izvlači «slatkoću» s notama mandarine i marelice, šparuge se zalijepe na njenu travnatu pikantnost, školjke igraju na kartu mineralnosti, a orade, kada su u punom sjaju, obožavaju njenu sočnost, slanost i puno tijelo, tartufima «prkosi» aromatičnošću.

Nije ona ni prevrtljiva, niti varljiva, već kameleonski prilagodljiva i jednostavno lijepa!

Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>