Iz Plavog podruma: Kraljević «CUJ Malvazija istarska 2011»

Cujeva malvazija je ljupka i bebasta i uz 13,7 vol% alkohola

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Čak 13,7 vol% alkohola je u dobrom godištu prirodno i normalno, a nipošto previše, jer Cujeva malvazija doista ima ekstrakt, tijelo i snagu da podnese tu toplinu, s potrebnom svježinom i mineralnošću, kao protutežom pa u konačnici djeluje ljupko i skladno

Čista zabava!

Vino je čista zabava.

Vrlo često se francuska vina «u nas Hrvata» posve nezasluženo doživljava preskupim i nedodirljivim.

Ima njih, mislim tih «Francuza», ne bez vraga i posve zasluženo, i sa «viškom» nula, pa ‘ko voli, nek izvoli.

Nikada mi neće biti jasno zbog čega se, naprimjer, ama baš nitko ne isčuđava nad cijenom nekog luksuznog automobila, ali boce vina još uvijek da!

Vino je prvenstveno strast i žeđ za ljepotom. Koju treba znati prepoznati, osjetiti, iščekivati i moći si priuštiti.

Ajmo se mi lijepo vratiti u realnost. Razloga za umjereni optimizam imamo napretek.

Proizvovođač: Obitelj Kraljević, Leoni exp.-imp. d.o.o.

Vino: Malvazija istarska 2011 CUJ

Porijeklo: Vinogorje zapadna Istra

Sorta: malvazija istarska

Temperatura serviranja: 12°C

Čaša: klasična degustacijska

Dekantirati: ne

Trajnost: piti ili kraće čuvati

Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)

Cijena: 70,00 kn

Ocjena: 4/6

Okruženi smo istarskim i kvarnerskim vinogorjima, jako dobra godina je iza nas. Jesam li Vam već malo dosadila sa malvazijama? Ne bih trebala, jer dobra godišta nude sve samo ne dosadu u čaši i bez obzira što je riječ o jednoj te istoj sorti, njihove ekspresije u čaši posve su različite.

Trenutno mi je najdraža Benvenutijeva.

Potentna, mirisna i aromatična.

Još uvijek se mnogim, čak i iskusnim vinoljupcima, (pre)aromatična vina ne dopadaju previše.

Malo mi je to čudno.

Posljednje sam kušala dvije umjerene i elegantne malvazije. Radovana i Cuja. Radovan je uoči kušanja bio tek napunjen u bocu, ali baš je lijep i još pomalo u aromatici bebast, a Cuj je već spreman.

Cujeva malvazija još uvijek je pomalo bebasta u izgledu, jer tek natočenoj u čašu ipak joj se potkrade pokoji sićušni mjehurić CO2.

U izgledu je vrlo elegantna.

Slamnatožuta i sjajna, a u nosu nadasve umjerena i prepoznatljiva. Sortnost malvazije uočava se iz aviona.

Latice bijelih cvjetova, bijela breskva, pa citrusi, pa red trave, red mineralnosti, pa red orašastosti.

Sve umjereno i fino i uvijek sa istim intenzitetom, jer niti nakon sat vremena u čaši ne gubi pravac.

Na retroetiketi lijepo piše impozantnih 13,7 vol % alk.

Što je u dobrom godištu prirodno i normalno. I nipošto previše, jer vino doista ima ekstrakt, tijelo i snagu da podnese tu toplinu, sa potrebnom svježinom i mineralnošću, kao protutežom.

Tako da u konačnici djeluje ljupko i skladno sa tendencijom ka slatkoći.

Realnoj ili imaginarnoj?

U svakom slučaju, dobro joj stoji.

Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>