Iz Plavog podruma: Degrassi «Terre Bianche Cuvèe Rouge 2009»

Degrassijevo vino koje u čaši grije i kad bura zapuše

daniela1-mm

Riječ je o kompliciranom vinu jer ga sačinjava čak sedam sorata, ali rezultat je vrlo dobar – Terre Bianche Cuvèe Rouge 2009 već ima karakter mada će mu odležavanje u boci dobro doći

Degrassijev «Terre Bianche Cuvèe Rouge 2009» izašao je na tržište krajem studenog  lansiranjem u zagrebačkoj Esplanadi, ali imala sam ga priliku kušati i ranije, na „pretpremijeri“.
Sadržajno, to je iznimno „komplicirano“ vino, budući da ga sačinjava čak sedam sorata: cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot i petit verdot od originalno bordoških sorti, teran je čisto istrijanski, pinot noir burgundijski, a syrah ronski.
Iako se francuska vinska priča temelji na sljubljenim vinima, francuski vinari slobodno mogu zaboraviti na slobodu u kojoj uživaju naši.
Sljubiti vina iz različitih regija je zakonski nemoguće, pod pretpostavkom da žele zadržati zemljišno porijeklo na etiketi, ali i emocionalno nezamislivo.
Ljubav između žitelja Bordeauxa i stanovnika Burgundije usporediva je s ljubavlju Armade i BBB-a.
Degrassijev «TB CR 2009» stilski je usporediv jedino s Châteauneuf-du-Pape-om, kultnim vinom iz južne doline Rhone, budući da i on sadrži «milijun» sorata, čak i pokoju bijelu, ali bitan je stav: moćan i mediteranski!
Opasnost kod Châteauneuf-du-Pape uvijek se temelji na dva ekstrema: ili na pretjeranoj ukuhanosti i džemastosti aroma ili na glomaznosti tanina.
Kod Degrassija sam se pribojavala gubitka identiteta. Ruku na srce, svi mi u nekom vinu nešto tražimo i u nečemu se ogledamo.

Proizvovođač: Degrassi doo
Vino: Terre Bianche Cuvèe Rouge 2009
Porijeklo: Savudrija, Istra
Sorta: Cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, teran, pinot noir, shiraz, petit verdot
Temperatura serviranja: 16-18۫C
Čaša: bordoška
Dekantirati: da
Trajnost: piti ili čuvati
Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)
Cijena: 150,00 kn
Ocjena: 4/6

U kupaži od sedam sorata gard i mišiće cabernet sauvignona ili paprikast nos cabernet franca ili malinastu punašnost merlota, živost terana, trešnjastu ekstremnu pinot noirovsku eleganciju ili syrahovu pikantnost  ili petit verdotovsku obojenost pojedinačno zasigurno nećemo istraživati.
Straha nema, jer bez obzira na kozmopolitski sadržaj, vino je zadržalo prepoznatljivu istarsku dušu.
Jako dobro izgleda.
Od boce do čaše, za kvalitetu nije pretjerano skup i vrlo je napredan za svoje mlade godinice.
Berba 2009. se i kod bijelih iskazala. Tako mlad, a tako šarmantan. Još mu je potrebna barem godina boce, kako bi u potpunosti razvio karakter i stav, ali bez greške mu se može pristupiti već i sada.
Prvi nos me oduševio. Pikantan, balzamsko-eteričan, s obiljem zrelog šumskog bobičastog voća i mediteranskih začina.
S vinima ipak treba oprezno, pa sam ga ostavila pola sata u čaši. Da se iskaže, ako može. Malo se smirio, ali i dokazao.
Mediteranski začini, rogač, čokolada, slatki začini uz prepoznatljivu istarsku mineralnost sigurno vode prema katranasto zadimljenim notama.
Iskreno, nisam znala što očekivati u ustima. Meko pada na nepce, divno je suho do kosti, vješto kombinira eleganciju sa čvrstim stavom i zrele i sočne tanine sa ugodnom živošću. Ima karakter, što obožavam, a mišiće će vremenom izgraditi u boci.
Mediteran u čaši grije i kad bura zapuše.
Živjeli!

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>