Iz Plavog podruma: Vinarija Dingač «Dingač 2008»

Dingač iz zadruge bio je i ostao famozno vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Vinarija Dingač za razliku od, primjerice Korta Katarine ili Saint Hillsa, njeguje tradicionalan izričaj u vinu – zrelu, jako zrelu voćnost s prašnjavo – zemljanim primjesama u bouquetu

Poljoprivredna zadruga Dingač osnovana je doista davne 1902. godine, a Dingač je bio i ostao perjanica njene proizvodnje.

Puca na nostalgiju, 109 joj je godina tek!

Od ukupno 293 hektara kojima zadruga danas raspolaže, 43 ha otpadaju na Dingač koji doista ima slavnu prošlost.

Dingač je prvo zaštićeno vino s naših prostora. Još davne 1961. godine u Ženevi dobilo je certifikat o zaštićenom zemljišnom porijeklu.

Vino je oduvijek famozno!

Novija prošlost nažalost je opterećena financijskim problemima i izdvajanjem Poljoprivredne zadruge Dingač iz sustava Badel 1862.

Ali, kad vinoljubac, pa makar i samo pogledom obuhvati bocu vina svi problemi nestaju, a slatko iščekivanje i prvi čarobni gutljaj postaju jedino što je bitno.

Unikatna strma pozicija Dingač na južnim padinama poluotoka Pelješca s trostrukom insolacijom, direktno od sunca, te odbljeskom od mora i kamena, u grožđu nakupe bombastično puno šećera, a velika razlika između dnevne i noćne temperature fino izdefiniraju primarne arome u vinu.

Proizvovođač: PZ i Vinarija Dingač

Vina: Dingač 2008

Porijeklo: Vinogorje Pelješac

Sorta: plavac mali

Temperatura serviranja: 18°C

Čaša: bordoška

Dekantirati: da

Trajnost: piti ili čuvati

Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)

Cijena: 140,00 kn

Ocjena: 4,5/6

Pozicija Dingač je za sortu plavac mali raj na zemlji.

Dingač PZ Dingač oduvijek je manje  poznat po proizvođaču, a više po znaku na etiketi.

Legendarnom tovaru!

Mada magarčić s etikete (na slici), otkako je probijen tunel već odavna nije jedino moguće radno i prijevozno sredstvo na Dingaču.

magarcic - vinarija dingačVinarija Dingač za razliku od, primjerice Korta Katarine ili Saint Hillsa, njeguje tradicionalan izričaj u vinu. Zrelu, jako zrelu voćnost sa prašnjavo – zemljanim primjesama u bouquetu.

«Magarčić» Dingač 2008 ima čist, precizan i fino izdefiniran bouquet. Istovremeno je mineralan, pikantan i ekstremno voćan sa snažnim začinskim primjesama.

Šljiva u marmeladi gotovo da je zaštitini znak plavca malog, ali ne nedostaje niti bobičastog šumskog voća. Crvenog i crnog ribizla pogotovo. Klinčići, cimet, slatki začini, cedrovina, rogač…stavljaju točku na ‘i’. Kušajući na slijepo nikada ne bih rekla da vino ima ekstremnih i za Dingač gotovo uobičajenih, 15,6 vol% alk.

Sočni, zreli i fino ispolirani tanini u kombinaciji s neuobičajeno visokom i vrlo ugodnom svježinom, ali i zrelom voćnošću, čine ga mekim, pitomim i ugodno hrapavim.

Uvijek se sjetim Morena Coronice kada smo nekoliko godina unatrag na sajmu u Meranu degustirali Toskanu. Uzduž i poprijeko.

Njegov komentar na Brunnello Casanova di Neri bio je da sva dobra i topla vina nikada ne peku u ustima, već griju u trbuhu. Pa tako i ovaj naš Dingač. Ako je alkohol dobro integriran, apsolutno nikakvih problema nema. Samo na količine ipak treba malo pripaziti.

Po čemu se ovaj Dingač razlikuje od ostalih?

Po tome što na svim nivoima njeguje kako voćnu tako i snažno pikantnu komponentu. Od mirisa, okusa do retrookusa. U retru je i očekivano prašnjavo-čokoladast. Svidio mi se. Ali za opće oduševljenje morat će poraditi na mesnatosti na srednjem nepcu i općenito wow-efektu.

Uznapredovala čistoća kao i prepoznatljivost mirisa i okusa uz jako pristojan odnos cijene i kvalitete najveće su mu prednosti.

Puca na nostalgiju, šarmira realnošću. Stavit ću ga na moju vinsku kartu.

Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>