Iz Plavog podruma: Matuško: Dingač Selection Royal barrique 2005

Vino zbog kojeg vrijedi nazvati u podrum Matuško

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Matuškovo vino je gusto, masno, tamno i prekrasno. Prvi nos opaja prvo eterično-balzamskim notama, pa mirisima mediteranske makije, pa notama zrelog bobičastog šumskog voća, pa ima tu malo i egzotičnog voća, pa šljiva, kože, klinčića, cedrovine. U nosu je savršen. Karakteran, odan sorti i terroiru. U ustima, sočan i vjerovali ili ne, upravo mekan, čokoladasto-prašnjav, s dugim završetkom na višnje u alkoholu.

Vremena su daleko od idealnih i ni na kraj pameti mi nije pametovati s nekim skupim preporukama, ali-ali…ako Matuškov Royal 2005 opravda svoj kultni status, onda sam ja sretna žena.

Bocu sam dobila na poklon, stigla ekspresnom poštom.

I malo se tumbala, a nisam ju stigla umiriti barem na par dana prije degustacije.

Jedino toga se bojim.

Za hrvatske relacije plavci su uvjerljivo najskuplji, ako izuzmemo neke visoke predikate poput ledenih vina, bilo oni sa Pelješca ili Hvara, ali nažalost prečesto ili kvalitetom ne opravdavaju visoku cijenu ili su za naš džep jednostavno preskupi, pa su čak i najodaniji plavcoljupci počeli od njih zazirati.

Čast iznimkama.

Trendovski također malo kasnimo za svijetom.

Ekstraktne i do boli u baricima nabildane bočice, s alkoholima debelo iznad 15, sve manje interesiraju čak i Parkera, iako nas je svih na njih navukao.

Istina, kad je vino harmonično, onda mu nijedan parametar ne može biti previsok.

Proizvovođač: Vina Matuško

Vino: Dingač Selection Royal barrique 2005

Porijeklo: položaj Dingač

Sorta: plavac mali

Temperatura serviranja: 16-18°C

Čaša: bordoška

Dekantirati: da

Trajnost: piti ili čuvati

Odnos cijene i kvalitete: meni vrijedi

Cijena: 400,00 kn

Ocjena: 5/6

Ljeta su užarena, i posve je normalno da grožđe na tim pozicijama doseže takve sladore.

Mi smo navikli na strukturu plavca, koja uz zrelo-kompotnu voćnost šljiva, moćnu toplinu, zgusnute tanine krupne granulacije, nema i urođenu svježinu.

Što je vjerojatno i razlog zašto plavci normalno, kao druga velika vina svijeta, ne mogu, ali u top formi, odležati minimalnih desetak godina u boci.

Možda iz tog razloga plavci na stranim ocjenjivanjima ne prolaze baš najbolje. Ali čak i profesionalnim nepcima nenaviklim na takvu strukturu, moralo bi biti jasno, da autohtone sorte imaju svoje gabarite i izričaje, koje treba upoznati, malo se na njih i naviknuti, pa tek onda suditi.

Kopka me taj Royal 2005.

Nisam ga dekantirala.

Čeka me prozračen u čaši, nekih dvadesetak minuta.

Zabrinuo me čep.

Zapravo je savršen, presavršen za vino iz 2005.

Ganc-novi.

Da li je boca prečepljena?

S time se ne želim trenutno zamarati.

Gusto je, masno, tamno i prekrasno.

Lagano se giba u čaši i oblaže joj stijenke.

Prvi nos opaja prvo eterično-balzamskim notama, pa mirisima mediteranske makije, pa notama zrelog bobičastog šumskog voća, pa ima tu malo i egzotičnog voća, pa šljiva, kože, klinčića, cedrovine.

U nosu je savršen. Karakteran, odan sorti i terroiru.

U ustima, sočan i vjerovali ili ne, upravo mekan, čokoladasto-prašnjav, s dugim završetkom na višnje u alkoholu.

Arome su mu toliko zrele i „slatke“ da, iako je deklarirano suho, ok, malo tu i visoki alkoholi pomažu i vjerojatno granične brojke ostatka sladora, ne mogu se oteti dojmu nevidljive, a opet sveprisutne slatkoće.

Mljac!

Ovo vino apsolutno vrijedi svake lipe.

Poznavajući pošiljatelja, koji mislim da je dobar s Matuškom, pretpostavljam da je vino stiglo direktno iz podruma.

Problem je veliki, kada zbog nestručnog višegodišnjeg rukovanja bocom, na svjetlu i još u vertikalnom položaju i na ne baš idealnoj temperaturi, na policama nedovoljno stručnih vinoteka, vina izgube sav šarm.

Tada je i 40 kn, a kamoli 400 puno previše za bocu.

U ovoj sam uživala maksimalno.

Zovite Matuška, direktno!

Isplati se.

Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>