Iz Plavog podruma: Miličić «Dingač 2008»

Dingač primaljiv na kvadrat s podebljanim bouquetom

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Miličićev Dingač 2008. kušan je u društvu Dingača iz 2007. i Carićevog Plovca Ploški barrique 2007., a svima je zajedničko da ih ne treba dekantirati, ali ih svakako treba popiti i to – što prije

Najteže je biti sommelier kada jedni u vlastitim obiteljskim redovima iz zdravstvenih razloga, a drugi iz uvjerenja ne piju crvena vina, kao ni barikirana ili macerirana bijela, a trećima je sva ta vinska priča preforsirana i jednostavo «kisela».

U Dobra vina sam se zaputila s idejom o Poljanićevom Dingaču, jer ga odavna nisam kušala, a vinoljupci ga u novije vrijeme iznimno štuju, ali ga nisam pronašla. Matuškov Dingač Royal 2005 ili Dubokovićev Medvid (mislim 2007) polako probijaju barijeru od 400 kn po boci, što je definitivno previše, pa sam se u toj premium klasi plavaca odlučila za Carićev Plovac Ploški barrique 2007 položaj Ivan Dolac (119,90 kn) i Miličićev Dingač 2007 (124,90 kn). Priskrbila sam si i Dingač iz 2008.

Proizvovođač: Vina Miličić d.o.o.

Vino: Dingač 2008

Porijeklo: Pelješac, položaj Dingač

Sorta: plavac mali

Temperatura serviranja: 16-18°C

Dekantirati: ne

Čaša: po želji: bordoška ili burgundijska

Trajnost: piti

Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)

Cijena: 125,00 kn

Ocjena: 4,5/6

Krećem od mog favorita: Miličićevog Dingača iz 2008.

Primamljiv je na kvadrat jer nudi iznimnu vrijednost za novac. Baš se ljubičasti u čaši, što za plavac nije najtipičnije budući da nema visoke kiseline, a nije više ni tako mlad. Šarmira fino odškolovanim i «podebljanim» bouquetom gdje tropsko voće u kombinaciji sa zrelom šljivom i blondim duhanom susreću čokoladnu prašnjavost.

U ustima je suh, elegantan, precizan, živ. I primamljivo baršunast.

Ocjena 4,5/6.

Dingač Miličić 2007 znatno je smirenija priča. Za ljubitelje klasike.

U izgledu je također blago providan sa još uvijek ljubičastim refleksom, ali je u nosu puno džemastiji. Griotte, džem od šljiva i dim caruju. U ustima je puno staloženiji, fin i elgantan.

Bez većih zamjerki (osim što mu svježina malo iskače iz okvira), ali ne ostavlja za sobom dublji trag.

Ocjena 4/6.

Carićev Plovac Ploški  barrique 2007 sa Hvara, položaj Ivan Dolac najnježnija je karika ovog mini kušanja. U nosu je prepoznatljiv i rasan, ali ne pretjerano upečatljiv. Arome džema od šljiva i višanja u alkoholu i gorkoj čokoladi uz pikantnost i marmeladasto šumsko voće vrište sortnošću.

Iz čaše iskače plavac mali!

Ali, brzo gubi na intenzitetu i postojanosti mirisa, pa ga čak ne bi trebalo niti dekantirati, kako se ne bi prebrzo otvorio. Plavcu malom malo viši ostatak šećera načelno dobro stoji. Zaokruži ga na nepcu i upotpuni strukturalne praznine.

Carićev Plovac Ploški 2007 usto i ugodno grije, dok fino izražena svježina ide ruku pod ruku sa mekim i zrelim taninima fine granulacije. Blago gorči u retrookusu. Završava kratko.

Vino koje njeguje tradicionalni izričaj, fini prosjek koji ostavlja solidan dojam.

Ocjena: 3,5/6.

Uputstvo za upotrebu: svim ovim vinima najbolje je pristupiti upravo sada jer duljim odležavanjem neće dodatno dobiti na slojevitosti, a berba 2007. bi u narednih godinu dana mogla i ostarjeti.

Ne treba ih dekantirati.

Na taj način u Dingaču 2008 slavimo njegovu mladost, a kod berbe 2007. poštujemo njihovu zrelost.

Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>