Iz Plavog podruma: Korak - Sauvignon 2012
Divlje šparuge i Korakov sauvignon su proljetni par iz snova

Piše: Daniela Kramarić
Na riječkoj placi uvijek postoji dobar razlog da cijena divljim šparugama ostane vrtoglavo visoka: ili su na početku ili na kraju i uvijek ih je „malo“.
Ako se uzme u obzir isključivo iskoristivi dio šparuga, tada su barem 30% uvjerljivo skuplje i od bifteka.
Svejedno ih obožavamo.
Prvenstveno zbog njihove plemenite gorčine.
Ali, vino, definitivno nije „vegetarijanac“ i dosta teško se sljubljuje uz ta energična povrća.
Čudna je biljčica ova naša šparuga.
Proizvovođač: Korak vinogradarstvo i vinarstvo
Vino: Sauvignon 2012
Porijeklo:Vinogorje Plešivica
Sorta: sauvignon blanc
Temperatura serviranja: 10-12°C
Dekantirati:ne
Čaša:klasična degustacijaska ili mali tulipan
Trajnost: piti
Odnos cijene i kvalitete:vrlo dobar(4)
Cijena: 85,00 kn
Ocjena:4/6
Intenzivnost njenog travnatog okusa može natjerati mnoga, inače sasvim normalna i pristojna vina, da se ponašaju čudno.
Chardonnay naprimjer uz šparuge poprima neugodan travnati okus, a ako je barikirani, tada šparuge dodatno i pretjerano naglašavaju njegov “drveni” karakter.
Šparuge općenito dosta teško podnose barikirana, a pogotovo jako tanična vina.
Dakle ni ne pomišljajte na plavac mali ili cabernet sauvignon.
Eventualno može se pokušati s merlotom.
Vino može postići harmoniju sa šparugama isključivo ako je lagano, prozračne i kristalno bistre strukture i laganih zelenih aroma.
Po mogućnosti bijelo.
Uz sauvignon, sa šparugama, bih mogla preporučiti i žlahtinu (Šipun 2012) ili sivi pinot, ali isključivo u stilu talijanskih Pinot Grigio-a, mekih , laganih i prozračnih.
Lokalna sljubljivanja su se pokazala optimalnima, pa su mu u našem kraju žlahtina, malvazija (Coronica i Kozlović iz 2012.), a pogledajmo i malo šire i sauvignon, jako dobro stoje.
I Korakov iz 2012. užasno je šarmantan.
Ove naše šparuge su i hrana i lijek i afrodizijak, one su niskokalorične, bogate vitaminima, mineralima i vlaknima.
No mi, „mi“ kao enogastroaficionadi, cijenimo ih prvenstveno zbog njihove profinjene gorčine.
Za tu gorčinu zaslužni su asparagin, vanilin i spargaurin, a stručnjaci kažu da upravo ti sastojci ubrzavaju oporavak nakon bolesti, dobro djeluju na rad jetre i žuči i imaju diuretičko djelovanje, pa potiču čišćenje organizma.
Dobro je znati, ako ustreba: nova studija pokazuje kako aminokiseline i minerali u ekstraktu šparuge mogu olakšati mamurluk i zaštititi stanice jetre od otrova iz alkohola. Sauvignon i šparuge kameleonski se prilagođavaju jedan drugome.
Nježno, lagano, prozračno i travnato i prate se u stopu, a i Korakov „Sauvignon 2012“ fino je i umjereno travnati i nadasve elegantan.
Idealno neobavezno, ali stručno skrojeno party vino!
Volim tu njegovu nježnu igru travnatosti, citrusnosti i voćnosti na nosu.
Vlasac, trava, kopriva, naribana korica grejpa, zelena jabuka i svježe marelice uz mrvicu pikantnosti ne nameću se agresivno, kako to neki sauvignoni vole, već nas lagano uvode u svoju vinsku priču.
Meko pada na nepce, podatan je i sočan, nenametljivo topao, živahno svjež i ponovno ugodno citrusno-travnati i na srednjem nepcu, a u retrookusu dojmljivo pikantan.
Sve nenametljivo i s mjerom.
Pravo fino, proljetno, restoransko vino uz poslovni ručak.
Šparuge i školjke najdraža su mu ekipa.
Zajedno imaju okus proljeća!
Živjeli!
autor: Daniela Kramarić