Iz Plavog podruma: Korak - Sauvignon 2012

Divlje šparuge i Korakov sauvignon su proljetni par iz snova

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Na riječkoj placi uvijek postoji dobar razlog da cijena divljim šparugama ostane vrtoglavo visoka: ili su na početku ili na kraju i uvijek ih je „malo“.

Ako se uzme u obzir isključivo iskoristivi dio šparuga, tada su barem 30% uvjerljivo skuplje i od bifteka.

Svejedno ih obožavamo.

Prvenstveno zbog njihove plemenite gorčine.

Ali, vino, definitivno nije „vegetarijanac“ i dosta teško se sljubljuje uz ta energična povrća.

Čudna je biljčica ova naša šparuga.

Proizvovođač: Korak vinogradarstvo i vinarstvo

Vino: Sauvignon 2012

Porijeklo:Vinogorje Plešivica

Sorta: sauvignon blanc

Temperatura serviranja: 10-12°C

Dekantirati:ne

Čaša:klasična degustacijaska ili mali tulipan

Trajnost: piti

Odnos cijene i kvalitete:vrlo dobar(4)

Cijena: 85,00 kn

Ocjena:4/6

Intenzivnost njenog travnatog okusa može natjerati mnoga, inače sasvim normalna i pristojna vina, da se ponašaju čudno.

Chardonnay naprimjer uz šparuge poprima neugodan travnati okus, a ako je barikirani, tada šparuge dodatno i pretjerano naglašavaju njegov “drveni” karakter.

Šparuge općenito dosta teško podnose barikirana, a pogotovo jako tanična vina.

Dakle ni ne pomišljajte na plavac mali ili cabernet sauvignon.

Eventualno može se pokušati s merlotom.

Vino može postići harmoniju sa šparugama isključivo ako je lagano, prozračne i kristalno bistre strukture i laganih zelenih aroma.

Po mogućnosti bijelo.

Uz sauvignon, sa šparugama, bih mogla preporučiti i žlahtinu (Šipun 2012) ili sivi pinot, ali isključivo u stilu talijanskih Pinot Grigio-a, mekih , laganih i prozračnih.

Lokalna sljubljivanja su se pokazala optimalnima, pa su mu u našem kraju žlahtina, malvazija (Coronica i Kozlović iz 2012.), a pogledajmo i malo šire i sauvignon, jako dobro stoje.

I Korakov iz 2012. užasno je šarmantan.korak sauvignon

Ove naše šparuge su i hrana i lijek i afrodizijak, one su niskokalorične, bogate vitaminima, mineralima i vlaknima.

No mi, „mi“ kao enogastroaficionadi, cijenimo ih prvenstveno  zbog njihove profinjene gorčine.

Za tu gorčinu zaslužni su asparagin, vanilin i spargaurin, a stručnjaci kažu da upravo ti sastojci ubrzavaju oporavak nakon bolesti, dobro djeluju na rad jetre i žuči i imaju diuretičko djelovanje, pa potiču čišćenje organizma.

Dobro je znati, ako ustreba: nova studija pokazuje kako aminokiseline i minerali u ekstraktu šparuge mogu olakšati mamurluk i zaštititi stanice jetre od otrova iz alkohola. Sauvignon i šparuge kameleonski se prilagođavaju jedan drugome.

Nježno, lagano, prozračno i travnato i prate se u stopu, a i Korakov „Sauvignon 2012“ fino je i umjereno travnati i nadasve elegantan.

Idealno neobavezno, ali stručno skrojeno party vino!

Volim tu njegovu nježnu igru travnatosti, citrusnosti i voćnosti na nosu.

Vlasac, trava, kopriva, naribana korica grejpa, zelena jabuka i svježe marelice uz mrvicu pikantnosti ne nameću se agresivno, kako to neki sauvignoni vole, već nas lagano uvode u svoju vinsku priču.

Meko pada na nepce, podatan je i sočan, nenametljivo topao, živahno svjež i ponovno ugodno citrusno-travnati i na srednjem nepcu, a u retrookusu dojmljivo pikantan.

Sve nenametljivo i s mjerom.

Pravo fino, proljetno, restoransko vino uz poslovni ručak.

Šparuge i školjke najdraža su mu ekipa.

Zajedno imaju okus proljeća!

Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>