Iz Plavog podruma: Franko Radovan «Cabernet sauvignon 2009»

Ekspresija klasične bordoške sorte s mirisima mora i mediteranskog bilja

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Istrijanska ekspresija  s pikantnošću zelenih paprika i zrelošću crnog ribizla prozračivanjem u čaši postaje ugodno prašnjava i čokoladasta, ali je sve na svom mjestu, uravnoteženo i harmonično pa ga se jako teško uopće može prestati piti

Berba 2009. globalno je ubitačno dobra berba, kako za bijela, tako i za crvena vina, što se poklopi samo u iznimno dobrim godištima.

Na svu sreću, tu ni mi nismo izuzetak.

Dok smo bijela gotovo već odavna popili, školovana crvena tek stidljivo izlaze na tržište.

Bordeaux 2009. doslovno ubija!

Kako kvalitetom, tako i cijenom.

A što ćemo, kad su Kinezi spremni platiti čak i cijene koje su za američke standarde otišle nebu pod oblake.

Izlazna cijena na američkom tržištu, koja će vremenom samo rasti, «Chateau Latour-a 2009» je 1600 dolara za bocu, a Chateau «Lafite Rothschild-a 2009» 1800 dolara za bocu.

Oni su najskuplji, a njihova druga linija može se dobiti za oko 400 dolara po boci. Ma, prava sitnica?!

Stilski, berba 2009. nalikuje klasičnoj 2005. i svi oni koji su unaprijed investirali u dotada najskuplju 2005. sada mogu odahnuti.

Naime, berba 2008. se nije iskazala, ali i 2010. ubija, a punit će se tek krajem proljeća ili na ljeto.

Što odabrati i da li će cijene pasti?

Teška su to pitanja za bjelosvjetske aficionade, kolekcionare i bogatune. Mi s nestrpljenjem iščekujemo izlazak na tržište našeg asa iz rukava: Radovanovog Cabernet sauvignona 2009!

Uvijek fenomenalnog odnosa cijene i kvalitete, ali i osebujnog, terroirski orijentiranog stila, jer njegov cabernet sauvignon uvijek rasno predstavlja originalno bordošku sortu, ali i točku porijekla.

Proizvovođač: Franko Radovan

Vino: Cabernet sauvignon 2009

Porijeklo: Zapadna Istra, Višnjan

Sorta: cabernet sauvignon

Temperatura serviranja: 16-18°C

Čaša: bordoška

Dekantirati: po želji

Trajnost: piti ili kraće čuvati

Odnos cijene i kvalitete: odličan (5) !!!

Cijena: 110,00 kn

Ocjena: 4,5+/6

Istarska crvena vina općenito imaju unikatnu mineralnost i slanost podebljanu mediteranskim začinskim biljem.

Bocu Radovanovog Caberneta, da se razumijemo: jednu te istu, kušavala sam tri dana za redom.

Iznimno uspješno je položila test, ni u jednom trenutku ne odustajući od zarazne voćnosti tamnog bobičastog šumskog voća i vječne mladolikosti. S potrebnom dozom ozbiljnosti, dakako, jer vino je školovanjem moralo biti provučeno kroz drvo. Ipak je to pitanje stava i stila.

Jednostavno obožavam tu istrijansku ekspresiju klasične bordoške sorte s mirisima mora i mediteranskog bilja, s pikantnošću zelenih paprika i zrelošću crnog ribizla. Nisam ga dekantirala, ali prozračivanjem u čaši postaje ugodno prašnjavo i čokoladasto.

U ustima je potpuno zaobljen i zaokružen.

Sasvim ugodno i posve neopterećujuće grije, dinamična svježina vodi od početka do kraja, čokoladasto-šumska voćnost zrela je i sočna, zreli, meki tanini fine granulacije ispolirani su do boli.

Sve je na svom mjestu, uravnoteženo i harmonično, da ga se jaaako teško uopće može prestati piti.

Nedavno sam dokrajčila moju posljednju i apsolutno najdražu čokoladu Amedei Toscana Red sa sušenim brusnicama, e baš taj retrookus mi ostaje u ustima nakon Radovanovog Caberbeta 09!

Ljubav na prvi pogled! I miris i okus.

Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>