Iz Plavog podruma: Freixenet „Vintage reserva brut nature 2009“

Freixenetov pjenušac koji možete voljeti svaki dan od 0 do 24

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Katalonija je španjolska Šampanja.

Znam, znam da ne smijem to niti pomisliti, a kamoli izgovoriti, ne daju Francuzi, niti EU, ali poveznica definitivno postoji.

Ipak je riječ o klasičnom pjenušcu, apsolutno mediteranskog karaktera, na bazi autohtonih sorti: maccabeo, parellada, xarel-lo, ponekad s dodatkom malo chardonnaya, koji u varijanti godišnjaka na kvascima provedu od 18 do 24 mjeseca. Zapravo apsolutno ništa nemaju zajedničko sa šampanjcima, ni sorte, niti terroir, osim klasične metode proizvodnje, gdje se druga fermentacija odvija u bocama.

Spajaju ih mjehurići.

Sudbina svih ozbiljnijih pjenušaca svijeta neminovno se svodi na usporedbu sa šampanjcima. I točka.

Proizvovođač: Freixenet

Vino: Vintage reserva brut nature 2009

Porijeklo: Katalonija, Španjolska

Sorta: maccabeo, parellada

Temperatura serviranja: 6-10°C

Čaša: flute

Dekantirati: ne

Trajnost: piti

Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)

Cijena: 85,00 kn

Ocjena: 4,5/6

Uvoznik: Vivat fina vina doo Zagreb

Niti jedan drugi pjenušac na svijetu, poput šampanjca, ne hoda po oštrici noža, vješto balansirajući između visoke i vrlo precizne svježine i zrelo, u svakom slučaju „pozitivno“ oksidiranih nota.

To su okusi za iskusne i nažalost nužno financijski potkovane.

Cava (naziv za katalonske pjenušce) je fantastičan uvod u svijet mjehurića, puno mekši, čitljiviji i pristupačniji, iako vrlo klasičan, u stilu i na svu sreću, financijski drastično povoljniji.

Za berbu 2009. kao da sam sentimentalno vezana.

Topla, ali harmonična, uveseljavala nas je divnim malvazijama, bijeli burgundci tek sada su u top formi, barokno raskošni i pristupačni, ali bez visokih pretenzija za ozbiljnije odležavanje, pa mi je prva asocijacija uz Freixenet „Vintage reserva brut nature 2009“ bila: nešto meko, oblo, kremasto, sočno i zrelo.

Neumorna perlaža i fina krunica

Meko i oblo jest, ali kremasto i sočno, bogami ne. Zapravo mlado. U izgledu, s naglašenim slamnatožutim nijansama i doslovno neumornim perlageom, čiji mjehurići niti nakon dobrih petnaestak minuta u čaši, doslovno ne posustaju, stvarajući pri rubu čaše finu krunicu.brut-nature-btl.jpg

Mlado je i u mirisu. Klasična metoda njege na kvascima osjeća se više kao ideja blage vanilijske podloge, nad kojom se uzdiže ekstremna voćnost. Na citruse i zelene jabuke, ali i marelice i bijele breskve.

Šampanjac bez imalo dosagea neiskusnim je pilcima gotovo nepitak, oštar i suh do kosti, bez imalo ostatka šećera, koji bi kamuflirao njegove strukturalno oštre bridove. Znalci su o njemu apsolutno ovisni.

Idealan pjenušac za gastronomiju

Cava je pak za gastronomiju idealna, na srednjem nepcu, meka, voćna, nekomplicirana i obla, ugodno voluminozna, koja istovremeno puni usta, ali i čisti nepce.

U ustima ima ugodnu, ali nepretencioznu svježinu i meke voćne arome. Sekundarnim i tercijarnim aromama gotovo ni traga. Ok, kvasci se malo osjete u retrookusu, a svježa voćnost prelazi u kandiranu.

Jaaaako ugodno vino. Od 0 do 24. Doslovno.

Jednostavno sljubljivo uz jelo, uz morsku hranu pogotovo budući da je suh do kosti, ali i iznimno dopadljiv već na prvu loptu, usto i financijski neprezahtjevno: moraš ga volit! O nekoj velikoj mjehuričastoj ozbiljnosti, naravno, nema niti govora, ali u meni budi neku ovisničku nježnost.

Baš je sladak! Iako šećeru niti traga.

Živjeli i sretna nova 2013!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>