Iz plavog podruma: Leo Gracin - Babić 2008

Gracinov Babić 2008 – pristupačan u mladosti, a dugovječan u starosti

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Uz bakalar na gulaš i pečenu janjetinu crveno vino mi se nameće kao logičan odabir.

Babić je toliko, a pri tome mislim na Gracinov Babić 2008, ekstrovertan u nastupu, a masivan, sočan i mesnat u ustima, tu skromnosti nema, da će možda i zasjeniti jelo, ali iskusnim enogastroaficionadima to ne smeta.

Babić je fascinantna sorta.

Povijest ga slavi, svi smo mi odrasli na velebnim pričama o toj dalmatinskoj sorti, ali noviji rezultati ih prečesto demantiraju.

Budimo realni, plodno tlo poput Ravnih kotara, kaštelanskih polja ili polja iz dalmatinske Zagore za babić kao sortu nisu najoptimalnije rješenje.

Plodna zemlja i visok urod prirodni potencijal babića pojednostavit će do maksimuma.

A zna se da, herbalno-travnata, jednostavno-voćna i neekstraktna vina znalce ne zanimaju.

Ali zato na škrtom, terasastom i osunčanom tlu primoštenskih terasa uz niski prinos po trsu babić postaje maneken!

Često ga se uspoređuje s plavcem malim.

Proizvovođač:Suha punta vinogradarstvo i vinarstvo doo

Vino: Gracin Babić 2008

Porijeklo:Vinogorje Primošten

Sorta: babić

Temperatura serviranja: 16-18°C

Čaša:bordoška

Dekantirati:da

Trajnost: pitiiličuvati

Odnos cijene i kvalitete:odličan (5)

Cijena: 200,00 kn

Ocjena:5/6

Mediteranske sličnosti u ekspresiji dakako postoje, čak su i rođaci, babić je djed ili pradjed plavcu malom, ali babić se strukturalno bitno razlikuje od plavca. Ima svježinu!

I tanine finije granulacije. Što ga čini pristupačnijim u mladosti i dugovječnijim u starosti.

Školovanje u drvetu mu iznimno pogoduje, budući da značajno dobiva na kompleksnosti.

Gracnovom Babiću 2008 se u posljednjih nekoliko tjedana stalno vraćam.

Nije na odmet naglasiti, uvijek u dobrom društvu, što samo naglašava dobar doživljaj vina, ali suglasnost je jednoglasna, čak i u internacionalnom društvu.

Sada ga kušam u solo akciji.

Prvo sam otčepila bocu i ostavila ju da miruje nekih petnaestak minuta.

Onda sam ga natočila u čašu bordoškog tipa. I niti pomirisala. I ostavila na miru još nekih petnaestak minuta da se otvori.

Promatram ga preko ekrana.

Naziv crno vino poprima puni smisao.

Gusto je, neprozirno i potpuno tamno. Tamno crvena poprima zagasito ljubičasto-plavkaste nijanse.

Tako odrasli babić mora izgledati.

Na prvom nosu zapljusnule su me eterično-balzamične note, nevjerojatna čokoladasta mineralnost i obilje mediteranskih začina.

Grubo mljeveni crni papar svako toliko me gricne u nosu. Ali zrela, gotovo ukuhana voćnost kupina, malina i višanja je ta koja šarmira. I uzdiže se sa zadimljeno-katranasto-kožne podloge.

Takav uvod, takvo bogatstvo u nosu, u glavi budi upitnike. A što će tek biti u ustima?

Pribojavala sam se nekontrolirane snage.

Škicnem etiketu. Toplina 14,5vol%alk. Taman. Nema straha.

Prvi dojam je fantastičan. Vino miluje nepce. Polako, nečujno i mekano pada.

Arome se ponajvljaju s nosa. Gusto je, sočno, ali podatno.

Tanini su ultrafine granulacije, ispolirani, sočni i zreli te u potpunom suglasju s vibrirajućom svježinom koja sigurno vodi do kraja.

Do pikantnog i začinskog silaska. I opet mu se vraćam.

Novim gutljajem.

Divno je, ali oprezno s njime: stvara ovisnost!

Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>