Iz Plavog podruma: Krauthaker „Graševina 2009 izborna berba prosušenih bobica“

Graševina dobra za poludit koja se treba piti iz pupka

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Ovo je čarobni napitak, a ne vino, koji će vas zapljusnuti  mirisom meda, voska, kandiranih korica naranči i limuna, sušenih marelica, grožđica, sušenog ananasa, kandiranih cvjetova, pun, koncentriran i eteričan, dok je u ustima ova graševina sočna, ima zrelu voćnost marelica, jonattan jabuka i kompotnih bresaka i prožeta je vibrirajućom svježinom.

Ništa više nije kao prije.

Nekad su, dakle dvadesetak godinica unatrag, muškarci za kraj obroka uživali u siru, a dame su preferirale dessert.

Danas pravi muškarci obožavaju slatko, a uz njih se često odlučuju za slatka vina, što naravno ni nama ženama nije mrska opcija.

I to ne za neke banalne zašećerene vodice, već za ozbiljne visoke predikate, poput izbornih berbi prosušenih bobica i ledenih vina.

Ako netko obiluje takvim vinima, onda su to Nijemci i Austrijanci, pa samo da se zna: TBA (Trockenbeerenauslese) je skraćenica za izbornu berbu prosušenih bobica. Imamo ih i mi na kontinentu.

I to kakvih!

Svjetskih šampiona.

Proizvovođač: Vinogradarstvo i podrumarstvo Krauthaker

Vino: Graševina izborna berba prosušenih bobica 2009

Porijeklo: Kutjevačko vinogorje

Sorta: graševina

Temperatura serviranja: 10-12°C

Čaša: za predikatna vina

Dekantirati: ne

Trajnost: piti ili čuvati

Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)

Cijena: 200,00 kn ( boca 0,5 l)

Ocjena: 5/6

Bodren, Kutjevo, Krauthaker… osvojili su brojna zlatna odličja na relevantnim svjetskim natjecanjima, ali imam osjećaj da ih nedovoljno cijenimo.

Naše najbolje i u svijetu najcjenjenije graševine uvijek su isključivo visoki predikati!

Ne znam da li nam nedostaje navike ili su financije problem.

Jer ova vina su nužno skupa.

Ledena pogotovo.

Kod izborne berbe prosušenih bobica bere se bobica po bobica, često prosušena i napadnuta plemenitom plijesni, nakon redovnog termina berbe, pa se u tom stanju prerađuju.

Iscijediti mošt iz prosušene bobice, nije jednostavno i košta.

Od svih naših proizvođača ovakvih tipova vina, Krauthaker je, bio i ostao, šampion u fair-play odnosu vrijednosti za novac.

Poludjela sam za njegovom „Graševinom 2009 izbornom berbom prosušenih bobica“, zlatnom na Decanterovom World Wine Awardu 2011.

Potpuno je bezvremena.

Nemoguće joj je odrediti godine, a mislim da će ovu top formu zadržati još barem desetak godina.

Toliko je protkana svježinom.

Zapravo sam ju kušala tek nedavno, sram me bilo.

Uzoraka puno, a vremena malo.

Gospodin Vlado ju je osobno prezentirao našim gostima, ozbiljan, staložen i predivan, kao i uvijek.

Uslijedila su uputstva za „upotrebu“, očekivali smo neke ozbiljne brojke, a on je nonšalantno postavio pitanje i odmah odgovorio, „…ovo vino se pije iz pupka!“.

Pali smo pod stol.

Od oduševljenja vinom, naravno.

Sve je bilo spremno.

Vina rashlađena na 10-12 stupnjeva, čaše male zapremnine i na stalku, da diktiraju polagan ritam pijenja u malim gutljajima.

Uz rapsku tortu.

U prvom „njuhu“ otvorio mi se cijeli svijet!

Zapljusnuo me miris meda, voska, kandiranih korica naranči i limuna, sušenih marelica, grožđica, sušenog ananasa, kandiranih cvjetova, pun, koncentriran i eteričan.

U ustima sočna, zrela voćnost marelica, jonattan jabuka i kompotnih bresaka prožeta je vibrirajućom svježinom, toplina alkohola gotovo da je nevidljiva, a finale beskrajno!

Ovo je čarobni napitak, a ne vino.

Savršeno u svojoj jednostavnosti.

Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>