Iz Plavog podruma: Kutjevo d.d. „Graševina ledena berba 2008“

Graševina ledena berba 2009 vinski je parfem u nosu, divna slatka bombica!

daniela1-mm

Ako nekoga jako volite, dajte ga iznenadite ovim divnim vinskim slatkišem jer ovakvi vinski trenuci, jest da kratko traju, ali zato se pamte za cijeli život

Graševina, kao sorta, zapravo je čudo!

Sveprisutna, kako kod nas, tako i u cijeloj Centralnoj Evropi.

U nas Hrvata najrasprostranjenija sorta uopće, a usto pokriva sva područja od suhih pjenušaca, preko laganih bijelih – prečesto polusuhih, do barikiranih i svih mogućih visokih predikata.

Čak do ledenih vina!

Niti jedna druga sorta ne pruža toliku širinu izričaja.

Mladih reduktivnih i suhih graševina popiju se hektolitri, počesto i u horror-gemišt varijanti, ali prestiž i slavu hrvatske graševine diljem svijeta pronijeli su prvenstveno visoki predikati.

Ovogodišnji veliki uspjeh podruma Kutjevo jest osvajanje Zlatne medalje na ovogodišnjem Decanterovom World Wine Awards-u za „Graševinu Ledeno vino 2009“.

Aplauzi!

Proizvovođač: Kutjevo dd

Vino: Graševina ledena berba 2008

Porijeklo: Kutjevačko vinogorje

Sorta: graševina

Temperatura serviranja: 10-12°C

Čaša: za predikatna vina

Dekantirati: ne

Trajnost: piti ili čuvati

Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)

Cijena: 450,00 kn ( boca 0,375 l)

Ocjena: 5/6

Totalno su me zbunili. U ruci držim bocu berbe 2008., koja je također fenomenalna, Zlatna na MUNDUSvini 2010 i Zlatna na Festivalu graševine 2010. u Kutjevu, ali s Decanterovom naljepnicom.

Misterij riješen. Pri redizajnu etiketa otisnuli su im krivu berbu.

Ovo je bio samo probni uzorak. Dakle, ipak kušamo londonskog šampiona!

Ledena vina su čudo prirode. Proizvode se od mošta dobivenog od na lozi zaleđenog grožđa.

Pri branju vanjska temperatura mora biti minimalnih minus 7 Celzijusa.grasevina-ledeno-2008

Treba to grožđe sačuvati na lozi čak nekoliko mjeseci nakon termina regularne berbe, treba otjerati ptice i ostale grabežljivce, da sve ne pojedu i treba se moliti Bogu da temperatura padne tako nisko, kako cjelogodišnji trud ne bi bio uzaludan.

Kada se sve kockice poslože, bobice grožđa tvrde su k’o špekule i hladne k’o led.

U tome i jest čar!

Savršena u svako doba

Cilj jest prešati zaleđeno grožđe, tvrdo poput kamena, tako da zaleđena voda iz bobica ostane u preši, a mošt postane maksimalno koncentrirana esencija kiselina i šećera.

Ta vina su istovremeno zgusnuta, elegantna, bezvremena, istovremeno moćno slatka, ali i ugodno svježa, predivna i nužno skupa!

Pa, tu se svaka kapljica broji.

Savršena u svako doba! Kada se zaželim nečeg prefinog i slatkog, a svaki kolač mi je pretežak.

Graševina ledena berba 2009“ vinski je parfem u nosu.

Bogat, snažan i upravo impresivan. S notama meda, kandirane korice naranče i limuna, sušenog ananasa i manga, ali i grožđica.

Bouquet konstantno ima isti intenzitet i trajnost, ali i dojmljivu čistoću. U ustima je prava, predivna slatka bombica, gusta i slatka, ali istovremeno i „bestežinska“. Skrivena svježina, ali i umjerena toplina, daju mu poleta.

Ako nekoga jako volite, dajte ga iznenadite ovim divnim vinskim slatkišem!

Ovakvi vinski trenuci, jest da kratko traju, ali zato se pamte za cijeli život!

Živjeli „ljepljivci“!

P.S. Tako im Englezi iz milja tepaju!

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>