Iz Plavog podruma:Meneghetti «Merlot 2010»

Idealan mladi merlot uz riblji roštilj

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Riječ je o vinu koje dobro ide uz plavu ribu (palamida, škombri, srdele), a može biti i ugodna zabava za jahtaše

Vinske profesionalce u bijelom svijetu muče slatke muke. Sva silina brunella iz 1997. ili šampanjaca iz meni jako drage, ali netipične 1996. ili bordeauxa iz recimo 2001. ili 2005.?

Još više ih muči činjenica da će na ta vina trebati još dobrano pričekati, dok ona dosegnu top formu. Ok, imaju oni i svoje noćne more.

Bijeli burgundci iz 1995. i 1996. neobjašnjivo brzo stare u boci, iako su u ranoj mladosti iznimno mnogo obećavali, a tek sada su trebali doseći svoj maksimum.

Zamislite tu tugu i žalost, a i sama sam žrtva, kada nakon što ste silne novce investirali i nastojali zaboraviti da u podrumu desetak godina čuvate takve ljepote, zapravo ustanovite da su vina posve oksidirana i «fuć». U boji, mirisu i okusu. Neobjašnjiv fenomen. Jer ranije, a ni kasnije to im se više nije dešavalo.

Proizvovođač: Meneghetti

Vino: Merlot 2010

Porijeklo: Brtonigla, Istra

Sorta: merlot

Temperatura serviranja: 16۫۫C

Čaša: bordoška crna

Dekantirati: ne

Trajnost: piti

Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)

Cijena: 75,00 kn

Ocjena: 4 /6

Bez obzira na poneku iznimnku, na dobre stvari treba čekati barem desetak godina. Isto pravilo preneseno na hrvatsku realnost nažalost još uvijek ne vrijedi.

Coronichin Gran Teran 2000 nakon deset godina bio je famozan, kao i Dingač Bura, ako mu čepovi izdrže i to bi, barem što se mog iskustva tiče, bilo to.

Što iz navike, a što iz nužde preferiramo mlada vina. Kako bijela, tako i crvena. Mada moram priznati da mi generalno ta pretjerana infantilnost ide jako na živce.

U svega mjesec dana Meneghettijeva bijela mladenačka linija postala je pravi hit, a ja se nikako nisam mogla odlučiti kušati i crvenu,  iz silnog straha da se ne razočaram.

Crvena vina trebaju dulje vrijeme da sazriju od bijelih, a ni naporna berba 2010. im nije baš išla na ruku. Rano je, ali što je, tu je.

U konačnici Meneghettijev Merlot 2010 me vrlo ugodno iznenadilo. Da sam ga kušala na slijepo čak bih tvrdila da je starije.

meneghetti merlot 2010To je prava ljetna dnevna igračka za odrasle, neobavezna i nepretenciozna, a opet vrlo šarmantna i konkretna. Zna se dopasti. Za plavi riblji-palamida-škombra-sardela- roštilj je idealna, jer za «krvavi» mesni, trebalo bi joj više mesa na kičmi. Kod Meneghettijeva Merlota 2010. sve je školski fino i predvidljivo: malinasta voćnost, ispolirano-nevidljivi tanini fine granulacije i hrast sa kojim se vino igra skrivača.

Ono što je jako dobro jest njegova baršunasta tekstura upakirana u koktel mediteranskih začina. Na tu kartu me pridobio. U retrookusu miriše na lovor i grubo mljeveni crni papar. I ima dobar odnos cijene i kvalitete.

Vinoljupcima je najdraže što se oko ovog vina ne moraju pretjerano brinuti. Sve fino i opušteno.

Čaša može klasična crna degustacijska, ali ni u većoj se neće izgubiti, što je jako dobar znak, a temperatura serviranja fleksibilna od 16 do 18. Ma, meni je već sat vremena u čaši na 25 i izvrsno se drži. Što će svakako razveseliti jahtaše.

Za hladne zimske dane čuva podrum Meneghetti istinske crvene vrijednosti. Jedva čekam.

Bez burgundijskih trikova, molim.

Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>