Iz Plavog podruma: Moreno Coronica, Gran teran 2009

Još jedna čudesna berba – famozno vino iz 2009.

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Morenov Gran teran na hrvatskom tržištu ima kultni status, a berba iz 2009. to samo potvrđuje.

Ona je sve „ono“ što se od mladog i u drvetu odškolovanog terana i očekuje.

Prve boce Corinicinog Gran terana su proizvedene takoreći „nedavno“.

Prva eksperimentalna berba bila je 1999., a komercijalna 2000., koja je i dan danas, nakon nevjerojatnih 13 godina, još uvijek vrlo živahna, zrela i elegantna.

U teškim godinama, poput 2002., 2005.,2006. i 2010., Gran teran se nije proizveo.

Jako fina berba je 2008., a na redu je i famozna 2009.!

Ona je sve „ono“ što se od mladog i u drvetu odškolovanog terana i očekuje.

Da bude srednjeg do moćnog tijela, prilično taničan i svjež.

Da se razmeće aromama šumskog bobičastog voća i trešanja.

Morenov teran je usto uvijek mineralan u nosu i slan u ustima.

I provjereno dugovječan.

Teranu jako paše oksidativno školovanje u drvetu.

Nakon barika, obavezna je i njega u boci.

Proizvovođač: Moreno Coronica

Vino: Gran teran 2009

Porijeklo: Istra

Sorta: teran

Temperatura serviranja: 16-18°C

Čaša: kao za cabernet

Dekantirati: da

Trajnost: piti ili čuvati

Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)

Cijena: 150,00 kn

Ocjena: 5/6

Kad ljudi stare, dobivaju bore, a kad crvena vina, neću reći stare, već odrastaju, dobivaju talog.

Berba 2009. još gotovo da i nema taloga, ali svejedno ju je potrebno dekantirati.

Da se brže otvori.

Vizualno svi terani izgledaju iznimno mladoliko, pa niti berba 2009. nije iznimka.

Volim tu njegovu posve neprozirnu purpurno-granatnu boju s ljubičastim odsjajem. Već na oko djeluje vrlo moćno.

Dobre je konzistencije, na stijenkama čaše ostavlja guste, masne lukove.

Prava je to ekstraktno-alkoholno-glicerolska bombica.

U nosu djeluje perfektno zrelo i nadasve odraslo i spremno.

Iz čaše me napadaju i koža i čokolada i mediteranski začini i dim.

Fino je prašnjav.

Niti džemasta intenzivna voćnost crnog ribizla ne prolazi nezamijećeno.

A što je teran, bez umjerene doze travnatosti i animalnosti?

I katrana. U ustima je suh, topao i svjež.

Discipliniranoj svježini unatoč (čitaj: kiselosti), djeluje mekano i uravnoteženo.

Upravo je žilav, taničan i slan, ali i zavodljivo voćan.

Ima ga!

Ima tijela, uravnoteženu strukturu, podatnu i ugodno hrapavu teksturu.

I fino pikantan retrookus.

Tako mlad, a već spreman.

Uzorak iz bačve berbe 2011. još je bombastičniji!

Svijetla budućnost teranu je zagarantirana.

Na nama je samo da guštamo.

Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>