Iz Plavog podruma: Domaine de Beaurenard «Rasteau Vin Doux Naturel 2003»

Kad je vino fino kao čokolada

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Slatki rasteau, prirodno slatko vino koje je u suštini posve ‘neprirodno’ u osnovi podsjeća na Griotte i doista poziva na kušanje čokolade

Kada smo kao pozdrav iz kuhinje posluživali fillet oslića pohanog u crnim krušnim mrvicama sa sipinim crnilom na kremi od karfiola jedan naš gost, inače Amerikanac, u polupanici me zapitao, da to nije slučajno kakaovac, jer je na njega alergičan.

Jadan čovjek.

Mi «normalni» ljudi smo alergični na pelud, prašinu, grinje ili eventualno na neku namirnicu vulgaris, ali biti alergičan na čokoladu ravno je tragediji.

Čokoladu obožava 99 posto ljudi.

Nekoliko godina unatrag bilo je iznimno trendy ukomponirati ju u «slana» jela, ali čokolada je ipak bila i ostala – kraljica deserata.

Odlično podnosi sve tretmane u «kuhinji», ali je zato užasno komplicirana za sljubljivanje uz vino. Uz nju zaboravite na prozračne muškate, polu-slatke ili slatke pjenušce, čak i na inače u svim drugim prilikama besprijekorne visoke predikate.

Odležani rumovi ili konjaci svakako su opcija, ali čokoladi je najljepše uz porto, banyuls, rasteau…Ne bilo koji, naravno, jer i njih ima mali milijun podvrsta.

U tri riječi, poželjno je da su crni i slatki i ne preopterećeni teretom godina. I tako me, onaj naš Amerikanac, podsjetio da još uvijek  čuvam bočicu «Rasteau-a Vin doux naturel 2003» Domaine de Beaurnard s našeg prošlogodišnjeg studijskog putovanja po Provansi, dolini Rhone i Bordeauxu u organizaciji  Primorsko-goranske županije.

Proizvovođač: Domaine de Beaurenard

Vino: Rasteau Vin Doux Naturel 2003

Sorta: grenache noir

Porijeklo: dolina Rhone, Francuska

Čaša: desertna

Temperatura serviranja: 14-16۫۫C

Trajnost: piti

Dekantirati: da, jer nije filtrirano

Odnos cijene i kvalitete: povoljan

Cijena: nije uvezeno u Hrvatsku

Ocjena: 4/6

U vinskom smislu, apelacija Rasteau znači da je riječ o vin doux naturel, što bi doslovno prevedeno značilo, prirodno slatkom vinu, koje je u suštini posve «neprirodno».

Klasična slatka vina sadrže prirodno toliko puno šećera, da kvasci odustaju od daljnje preobrazbe šećera u alkohol, a rezultat su slatka vina s visokim sadržajem ostatka šećera i «normalnom» alkoholnom gradacijom. Kod vin doux naturel fermentacija prirodno krene, ali se ona zaustavlja mutacijom, odnosno dodavanjem vinskog alkohola, a rezultat je slatko vino s mrvicu povišenim sadržajem alkohola u kojem arome grožđa dominiraju nad vinskim aromama. Godišnjaci su u principu kompleksniji i odškolovani u već korištenom drvetu.

Vin doux naturel razlikuje se od vin de liqueur po trenutku kada se dodaje vinski alkohol. Kod vin de liqueur fermentacija niti ne krene.

Vječni mi je misterij zašto Francuzi te slatke bombice pored sve siline šampanjaca koje posjeduju piju za aperitiv?

Moju bočicu Rasteau-a trebala bih dekantirati jer vino nije filtrirano, pa sasvim sigurno ima taloga, no budući da ga kušam sama, odustala sam od postupka i fino pospremila bočicu u frižider.

Uostalom, fortificirana vina se jako dobro drže i čuvaju i u otčepljenim bocama.

U Rasteau-u da bi dobili kompleksnost vinari se mogu poigrati sa drvetom, ukuhavanjem i karameliziranjem, a rezultat je rancio u nosu u kombinaciji s notama ukuhano-džemastog šumskog voća.

U ustima slatkoća uopće ne opterećuje, a svježina mu daje ritam.

Ovo vino ima okus na «tekuće» Griotte. Stvarno poziva na griz čokolade.

Ozbiljne čokolade, a ne neke mliječne ili, ne daj Bože, šećerne table.

Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>