Iz Plavog podruma - Ivan Enjingi, Slatkiši

Kalorijske bombe vrijedne divljenja

daniela1-mm

Piše: Danijela Kramarić

Englezi im od milja tepaju «ljepljivci moji», dok ih mi rado nazivamo «slatkišima», a kako drugačije kad su prekrasno slatki do boli. Visoki predikati, dakle razne izborne berbe, izborne berbe bobica, izborne berbe prosušenih bobica i ledena vina, vina su čudesne strukture.

Istinske kalorijske bombe vrijedne divljenja. Jer, tko bi uopće, i to s velikim zadovoljstvom, mogao popiti, pa makar i samo čašu, otopinu od kvarat cukara i litre vode?! Ali zato je vino, sa istim sadržajem ostatka šećera, primamljivo mirisno, podatno, ugodno slatko, svježe i ujedno bezvremeno. Tim vinima je doista na slijepo gotovo nemoguće odrediti godine.

Enjigijev Traminac mirisavi 2004. izborna berba bobica ima čak 19,2 vol% alkohola

Gospodin Enjigi me nedavno iznimno obradovao pokerom svojih «slatkiša». Njegovo «Venje 2004», najpoznatija bijela kupaža u Hrvata, je suho vino (sa ostatkom šećera ispod 4 g/l), ali je neosporno riječ o kasnoj berbi koja je provrela do kraja, tako da ima duh «slatkiša» i tijelo klasičnog suhog vina. Upravo je u perfektnoj kondiciji. Nije to isforsiran kompliment u stilu «dobro podnosi svoje godine», već je riječ o sedam godina mladom, bijelom suhom vinu.

Proizvođač: Ivan Enjingi

Vino: Traminac mirisavi 2004

Porijeklo: vinogorje Kutjevo

Sorta: traminac

Temperatura serviranja: 10-12°C

Čaša: za visoke predikate

Dekantirati: ne

Trajnost: piti

Ocjena: 5/6

U bouquetu asocira na predikate budući da su note meda od kestena i prosušenosti iznimno naglašene i protežu se od sijena do sušenih marelica. U ustima ima čvrst stav, gipku svježinu, prividnu lakoću i slamnato-medasti retrookus. Karakterno, terroirski orijentirano i jednostavo: jako lijepo vino! Slijedeći mi je na redu «Rajnski rizling 2006» izborna berba bobica sa 16,5 vol % alk. Sa prirodno, dakle na lozi, nabildanim alkoholima. U nosu «naftni derivati». Kako samo razling zna! Pa još u suradnji sa kandiranim voćem i medom. Kako bi Žuži rekla: divim mu se! U ustima ostaje samo prekrasna podatna voćnost sirupa od žutih bresaka…Jako elegantno! Slijedeći molim.

«Sauvignon 2006» izborna berba bobica sa 18,5 vol % alk. U nosu čak pomalo suzdržan. Onako na prvu. Sijeno, med i citrusi u nosu…ali nedovoljno povezanosti i ljupkosti u ustima. Uh, što me razmazio onaj rajnski rizling!

Slijedeći na redu mi je «Traminac mirisavi 2004» izborna berba bobica sa 19,2 vol%alk!!! Totalno se predajem. Naime, upravo je Enjingijev Traminac, kod njega u podrumu, jednom davno, jako davno, možda dvadesetak godina unatrag, učinio je onaj vinski klik u mojoj glavi. Naravno da svaki traminac bombastično aromatično miriše. To mu je u krvi, ali ovaj…. je doista ludnica! Intenzivan, beskrajno trajan, precizan, čist…i u svoj svojoj kompleksnosti u suštini krajnje dopadljiv i jednostavan. Litchi, latice ruže, med, cvjetovi mimoze i ugodna pikantnost bijelog papra i cimeta caruju već na prvom nosu. Ti divovski alkoholi se u ustima doista ne osjećaju. Kasnije u glavi možda da, ali ovo vino se pije na gutljaje, pa nema straha… U stanju je, po svom dobrom običaju, zaustaviti vrijeme. Blago nama, što ga imamo. Živjeli!

 

 

autor: Danijela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>