Iz Plavog podruma: Velimir Korak „Chardonnay Sur lie 2009“

Korakov nasljednik vjerojatno najboljeg hrvatskog chardonnayja

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Jako fino vino, ali vruća berba 2009. malo mu je promijenila stil pa osobno još uvijek žestoko navijam za 2008. – vjerojatno najbolji hrvatski chardonnay ikada

Chardonnay je genijalna sorta.

Svuda ju isto nazivaju, osim ponekad u Austriji: Morillon.

Najpoznatija na svijetu i pilcima najomiljenija, budući da dolazi u bezbroj stilova, ali i cjenovnih razreda.

Upravo iz razloga što se kameleonski poslušno prilagođava, kako regiji, tako i željama vinogradara i vinara.

Što se klime tiče, nije posebno izbirljiva, mada joj hladnija klima načelno bolje stoji. Dobro podnosi čak i viši urod, ali i različite tretmane u podrumu.

Zato joj stil, miris i okus silno variraju. Za svakog ponešto.

Od pjenušaca i šampanjca, do golog u inoxu odškolovanog mladog i friškog, preko u bariku njegovanog i po mogućnosti na kvascima, pa sve do suhih izbora bobica i ledenih vina. Ako vinar potencira malolaktiku, chardonnay će dobiti na mekoći i sočnosti, ako ga provuče kroz drvo, dobit će na tijelu, ako ga njeguje na kvascima, vino poprima vrhnjastu sočnost.

Chardonnay je tiha patnja svih ozbiljnih vinara.

Proizvovođač: Korak vinogradarstvo i vinarstvo

Vino: Chardonnay Sur lie 2009

Porijeklo: vinogorje Plešivica-Okić

Sorta: chardonnay

Temperatura serviranja:14۫C

Čaša: burgundijska

Dekantirati: ne

Trajnost: piti ili kraće čuvati

Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)

Cijena : 170,00 kn

Ocjena: 4 ½ čaše

Burgundijski model ostaje stoljećima neprikosnoven: kremozan, sočan, pun i u drvetu odškolovan na kvascima. U bariku i ne nužno novom.

Najbitnije je da u burgundijskom modelu drvo nikada ne pobijedi vino, nema parketnog, niti ultra vaniliziranog okusa. S njima se najteže, ali i najlakše uspoređivati, budući da su parametri strogo definirani.

Orašasto-mineralno-voćno-zadimljeni u nosu, slojeviti, puni, kremasto sočni i konkretni, ali i suhi do kosti u ustima.

Obožavam činjenicu da je našem Koraku Burgundija uzor. Njegov Chardonnay Sur lie, godinama mi je najdraži hrvatski chardonnay, ali svaka nova berba donosi i nova uzbuđenja.

Berba 2009. nedavno je izašla na tržište. Kada su temperature malo niže, dolazi njegovo vrijeme jer za moj gušt je ipak, za vrijeme ljetnih vrućina, malo pretežak. Vino u čaši ne bi trebalo prelaziti 14 stupnjeva, ali niti se spuštati ispod 12, da ne postane pretvrdo i zatvoreno.

Neki vinoljupci su više mirisni tipovi, pa će ga oni čak i pretočiti u dekanter i natočiti u čaše šireg obujma, da što intenzivnije i dublje zamiriše.

Chardonnay je najdemokratičnija sorta od svih. Kod nje sve može.

Berba 2009. ima više boja od svojih prethodnica, zlatnožuta, bistra i sjajna, sa gustom gotovo uljnatom gibljivošću u čaši.

Bouquet joj se također razlikuje. Teži je i zreliji. Vuče na Kaliforniju.

U prvom nosu dominiraju čisti med od akacije, rastopljeni maslac, tostirani lješnjaci i bijeli papar, pa tek kasnije dolaze na red žuti cvjetovi i zrela voćnost žutih bresaka. Mineralnost ne posustaje. Kako na nosu, tako ni u ustima.

U ustima je puno, sočno i mazno. Više moćno, nego elegantno.

U retrookusu ugodno pikantno. Jezik bridi i zove na još!

Jako fino vino, ali vruća berba 2009. malo mu je promijenila stil. Dobra, stara, mineralna Evropa, susrela je i mesnatu zrelu voćnost Novoga svijeta.

Osobno, još uvijek žestoko navijam za 2008.!

Vjerojatno najbolji hrvatski chardonnay ikada.

Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>