Iz Plavog podruma: Kozlović «Mladuh» 2011.

Kozlovićev Mladuh je vino igračka za party time

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Mladuh intenzivno miriše na maline, malinovac i zrele zgnječene banane i treba ga popiti što prije, dok se još može nabaviti

Pojmovi se često brkaju, a zapravo gotovo jedina dodirna točka Kozlovićevom Mladuhu, portugiscu i beaujolais nouveauu jest njihova rana spremnost na tržištu.
Aktualna berba 2011. već gotovo da je popijena! A portugizac jest rana crvena sorta zastupljena po cijeloj Kontinentalnoj Hrvatskoj, vino se dobiva klasičnom fermentacijom, a najčešće se odmah nakon završenog vrenja i pretoka stavlja u promet.
Tradicionalno su ga oduvijek pili berači u vinogradu za vrijeme «regularne» berbe. Podosta godina unatrag, u tada a možda i danas najtiražnijim dnevnim novinama u Hrvata, izašao je naslov u stilu «Portugizac, Hrvatski Beaujolais».
Što naravno nije točno, ali zbunjenost se osjeća i danas jer Beaujolais Nouveau je vino dobiveno na bazi sorte gamay metodom karbonske maceracije i dolazi isključivo iz francuske pokrajine Beaujolais.
Kozlovićev Mladuh koketira s karbonskom maceracijom, a kupaža je merlota, refoška, plavine i terana.

Vino: Mladuh
Porijeklo: Istra
Proizvovođač: Gianfranco Kozlović
Sorta: 35% merlot, 25% refošk, 25% plavina i 15% teran
Temperatura serviranja: 14-16°C
Čaša: burgundijski veliki tulipan
Dekantirati: ne
Trajnost: piti
Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)
Cijena: 55,00 kn
Ocjena: 3,5/6

Zanimljiva je ta karbonska maceracija (cijeli grozdovi u hermetički zatvorenom spremniku i u atmosferi CO2 kreću…dolazi do intercelularne fermentacije…), jer kako drugačije i tako ekspresno u svega nekoliko tjedana nakon berbe dobiti fino i pitko vino?
Nekada se prvo mlado vino pilo na Martinje, ali francuzi su za svoj Beaujolais Nouveau odabrali treći četvrtak u mjesecu studenom. Talijani se za Novello drže Martinja, a naš Franco se priklonio Francuzima.
Vina dobivena karbonskom maceracijom, bez obzira što su proizvedena od potpuno različitih sorata, uvijek imaju živu, purpurno ljubičastu boju, mirišu na trešnje, jagode, banane, a ponekad čak i na lak za nokte, u ustima su fino živa, umjereno topla i nježno tanična i najbolje ih je popiti u roku od šest mjeseci.
Vina igračke!

mladuh kozlovicVesela su, dinamična, šarmantna i u suštini vrlo obična. Ali slave život i najavljuju novu, nadolazeću berbu.
Mjesto im je u vedrici s ledom. Iako su crvena, pije ih se rashlađena, na 14-16 stupnjeva.

Najbolje uz pečene marune, patke, guske i mlince.
Mladuh je specifičan jer se nakon desetodnevne karbonske macercije proces vinifikacije nastavlja klasično. Pa bi stoga trebao biti malo moćniji u tijelu od ostale karbonske braće.

Ali nije.
Ova vina se prepoznaju iz aviona.

Kako u mirisu, tako i u okusu.

Mladuh intenzivno miriše na maline, malinovac i zrele zgnječene banane.
Definitivno ima izgled crvenog vina, ali strukturu u ustima bijelog, snažno obilježenu markantnom svježinom. Bez viših pretenzija.
Dopadljivo party vino. Za jedanput, za obilježiti novu sezonu, za popiti dosta a ne potrošiti previše, za privući nove fanove na vinsku stranu života, za razveseliti se!
Ako još niste požurite da ne zakasnite. Ako ste početnici nipošto ga ne uspoređujte sa mladim klasičnim crvenim vinima. Ako Vam ide na živce – zaobiđite ga. Za mene nova vinska sezona ipak započinje gutljajem Mladuha!
Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>