Iz Plavog podruma:Kracher „Beerenauslese Cuvee 2007“

Kracherov Beerenauslese je vino dobro ‘za poludit’

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Savršeno elegantno, živo, mekano i uravnoteženo koje u retrookusu traje doista beskrajno

Visoke vinske predikate vinski press odavna je opjevao.

Te „nebeske kapljice“ te „božanski nektar“, što meni osobno zvuči malo pretjerano, ali moram priznati da su ta vina doista posebna, a možda i jedina koja su u stanju zaustaviti vrijeme.

Pojednostavljeno rečeno, dobra su za „poludit“ i najradije bih ga nosila poput parfema.

Gotovo su „bezvremena“, jer nijedno drugo vino tako dobro ne podnosi starenje i vrlo teško im je odrediti godine, pa se kušanjem na „poluslijepo“ ne bi trebalo niti zamarati.

Ali zato za servis ovakvih vina moramo biti u potpunosti spremni.

Vino mora biti iznimno dobro rashlađeno, na 8-10 stupnjeva, a prava čaša oduvijek je odgovorna za 50% vinskog doživljaja, a kod ovakvih vina posebno.

Čudesna su to vina.

Strukturalno „nemoguća“, naime mošt za Beerenauslese mora sadržavati minimalno 127 Oecsla, ali i botritizirano grožđe, što bi značilo da je riječ o istinskoj šećernoj bombici od cca 150gr/l neprovrelog sladora, koji se zahvaljujući visokoj ukupnoj kiselosti u vinu „uopće“ niti ne osjeti.

Proizvovođač: Kracher

Vino: Beerenauslese Cuvee 2007

Porijeklo: Burgenland, Austrija

Sorta: chardonnay, welsch riesling, traminer

Temperatura serviranja: 8-10°C

Čaša: „majušna“ ili klasična degustacijska

Dekantirati: ne

Trajnost: piti ili čuvati

Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)

Cijena: 140,00 kn

Ocjena: 5/6

Uvoznik: Vinopolis doo Zagreb

Ravnoteža mu doista visi o niti, a vino je stabilno, postojano i dugovječno, kao malo koje drugo.

Čaša mora biti na stalku, male zapremnine, optimalno bi bilo u sredini proširena, pa ponovno pri vrhu sužena, jer svojim oblikom uvjetuje razvoj mirisa, a uskim otvorom i nagib glave prilikom pijenja, gdje se mlaz usmjerava na vrh jezika, gdje najviše i osjećamo slatko.

Majušna čaša nameće i polagan ritam pijenja.

U ovakvim vinima se jednostavno mora uživati. I za njih se mora izdvojiti neko vrijeme.

Kategorije ovih rastu po ostatku neprovrela sladora, ali kako i kada ih piti?

Pravila postoje.

Trebalo bi ih se pridržavati, ponekad i kršiti. Bez grižnje savjesti dakako.

Spaetlese (kasna berba) uz suhe kolačiće, a njihovi autohtoni „domoroci“ će ovo vino ponuditi i za aperitiv, Beerenauslese, BA, (izbor bobica) uz kremaste kolače na bazi voća, guščju jetru i sireve sa plemenitom plijesni, Trockenbeerenauslese, TBA, (suhi izbor bobica) vole čak i kolači na bazi čokolade.

Kralj botritiziranih vina

Kracher je kralj botritiziranih vina. Nažalost pokojni, ali sin je vrlo uspješno nastavio tradiciju, a 2007. mu je posljednja berba.Beerenauslese Cuvee 2007 kracher

Beereauslese Cuvee 2007, za razliku od njegovog TBA ili vina iz linije Kolekcije, krasi fenomenalan odnos cijene i kvalitete, tako da se u njemu ponekad da uživati. Bouquet mu je „bolesno“ dobro koncentriran i nevjerojatno uporan.

Med, kandirana korica limuna i naranče, sušene marelice, grožđice, pa slamnato-botritizirani nos, vino ne ispunjava, već oblaže nepce, a bez obzira na evidentnu, divnu i posve nezaobilaznu slatkoću, nema apsolutno ni traga sirupastoj zaglušenosti. Savršeno je elegantno, živo, mekano i uravnoteženo.

U retrookusu traje doista beskrajno.

Bit će da je Bog ipak umiješao prste.

Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>