Iz Plavog podruma: Krauthaker - Chardonnay Rosenberg 2010
Krauthakerov Chardonnay Rosenberg 2010 osvaja prvim mirisom i gutljajem

Piše: Daniela Kramarić
Doista su rijetka ta evergreen vina, koja u jednom pogledu, mirisu i gutljaju objedine i publiku i struku, a znalci će znati zašto, dok će početnici će biti jednostavno očarani
Svaka premijera donosi nova uzbuđenja, pa tako i ona vinska.
Krauthakerov „Chardonnay Rosenberg 2010“ već spremno stoji na startu, napunjen u boce.
Mitrovac i Rosenberg dva su Grand crua, vrhunska vinogradarska položaja u vlasništvu Vlade Krauthakera.
Poznata po vrhunskim chardonnayima i sauvignonima. Mitrovac (berba 2000.) je pronio slavu hrvatskih chardonnay-a osvojivši zlato na najprestižnijem svjetskom natjecanju chardonnaya u njegovoj domovini – Burgundiji “Chardonnay du monde” i ukazao na još jednu, tipičnu i prepoznatljivu svjetsku chardonnay-sku regiju.
Za koju iz petnih žila navijam i odavna smatram da njen forte nisu graševine, osim ako nije riječ o visokim predikatima, već francuske introducirane sorte.
Chardonnay, sauvignon, ali i cabernet sauvignon i merlot.
Crnim pinotom vinari su opčinjeni, ali tu su još na početku. Pod uvjetom da im je uzor burgundijski model.
Drugi niti ne postoji.
Proizvovođač: Vinogradarstvo i podrumarstvo Krauthaker
Vino: Chardonnay Rosenberg 2010
Porijeklo: Vinogorje Kutjevo
Sorta: chardonnay
Temperatura serviranja:14۫C
Čaša: burgundijska
Dekantirati: ne
Trajnost: piti ili kraće čuvati
Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)
Cijena: 85,00 kn
Ocjena: 4,5/6
Za Krauthakerov Chardonnay berba 2000. bila je skladna i orašasta, 2001. masnija i teža, u 2002. loše je vrijeme uzelo danak, kako na količini, tako i na ekstraktnosti, dok je 2003. nezaboravna i još uvijek neprežaljena, a poslije sam ih nekako izgubila iz vida.
Možda zbog dominantnog barikirano-kremastog štiha.
I kod sauvignona i kod chardonnaya, bez obzira na odanost sorti i njenu apsolutnu prepoznatljivost, u konačnici terroir Slavonije pod Vladinim ravnanjem, uvijek pobjeđuje.
Svaki chardonnay svijeta opčinjen je akacijinim cvjetovima, voćnošću bresaka i citrusa i orašastim notama, ali Rosenberg 2010. ima i prepoznatljive note žutih cvjetova.
Kad mimoza zamiriše…
Bouquet mu je iznimno kompleksan, ali i iznimno fin, nenametljiv i jako, jako zgusnut.
Citusne note isprepliću se sa voćnošću marelica i notama lješnjaka. I sve je podvučeno finom mineralnošću s mirisom meda od akacije.
Vanilizirano drvo se tek naslućuje, ali „opipljivo“ nije prisutno.
U ustima je sočno i krasno. Bez grama sala i prekomjerne težine.
Suho do kosti, toplo, ali nipošto agresivno, vibrirajuće svježe, punašno taman koliko treba, ima i tijelo i teksturu i duuug mineralno-pikantno-slankasti retrookus.
Elegantan je i na svoj način nježan jer suspregnute snage ima u izobilju.
Ne znam da li je to bio poseban trenutak kušanja, ali ja sam se, nakon nekoliko berbi, ponovno zaljubila u Krauthakerov Chardonnay.
Ovo je savršeno vino za gastronomiju jer je lako čitljivo, kameleonski prilagodljivo širokoj paleti jela, od teletine do jastoga i što je najbitnije: instant dopadljivo!
Znalci će znati zašto, a početnici će biti jednostavno očarani.
Doista su rijetka ta evergreen vina, koja u jednom pogledu, mirisu i gutljaju objedine i publiku i struku.
Živjeli!
autor: Daniela Kramarić