Iz Plavog podruma: Krauthaker - Chardonnay Rosenberg 2010

Krauthakerov Chardonnay Rosenberg 2010 osvaja prvim mirisom i gutljajem

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Doista su rijetka ta evergreen vina, koja u jednom pogledu, mirisu i gutljaju objedine i publiku i struku, a znalci će znati zašto, dok će početnici će biti jednostavno očarani

Svaka premijera donosi nova uzbuđenja, pa tako i ona vinska.

KrauthakerovChardonnay Rosenberg 2010“ već spremno stoji na startu, napunjen u boce.

Mitrovac i Rosenberg dva su Grand crua, vrhunska vinogradarska položaja u vlasništvu Vlade Krauthakera.

Poznata po vrhunskim chardonnayima i sauvignonima. Mitrovac (berba 2000.) je pronio slavu hrvatskih chardonnay-a osvojivši zlato na najprestižnijem svjetskom natjecanju chardonnaya u njegovoj domovini – Burgundiji  “Chardonnay du monde” i ukazao na još jednu, tipičnu i prepoznatljivu svjetsku chardonnay-sku regiju.

Za koju iz petnih žila navijam i odavna smatram da njen forte nisu graševine, osim ako nije riječ o visokim predikatima, već francuske introducirane sorte.

Chardonnay, sauvignon, ali i cabernet sauvignon i merlot.

Crnim pinotom vinari su opčinjeni, ali tu su još na početku. Pod uvjetom da im je uzor burgundijski model.

Drugi niti ne postoji.

Proizvovođač: Vinogradarstvo i podrumarstvo Krauthaker

Vino: Chardonnay Rosenberg 2010

Porijeklo: Vinogorje Kutjevo

Sorta: chardonnay

Temperatura serviranja:14۫C

Čaša: burgundijska

Dekantirati: ne

Trajnost: piti ili kraće čuvati

Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)

Cijena: 85,00 kn

Ocjena: 4,5/6

Za Krauthakerov Chardonnay berba 2000. bila je skladna i orašasta, 2001. masnija i teža, u 2002. loše je vrijeme uzelo danak, kako na količini, tako i na ekstraktnosti, dok je 2003. nezaboravna i još uvijek neprežaljena, a poslije sam ih nekako izgubila iz vida.

Možda zbog dominantnog barikirano-kremastog štiha.

I kod sauvignona i kod chardonnaya, bez obzira na odanost sorti i njenu apsolutnu prepoznatljivost, u konačnici terroir Slavonije pod Vladinim ravnanjem, uvijek pobjeđuje.

Svaki chardonnay svijeta opčinjen je akacijinim cvjetovima, voćnošću bresaka i citrusa i orašastim notama, ali Rosenberg 2010. ima i prepoznatljive note žutih cvjetova.

Kad mimoza zamiriše…

Bouquet mu je iznimno kompleksan, ali i iznimno fin, nenametljiv i jako, jako zgusnut.

Citusne note isprepliću se sa voćnošću marelica i notama lješnjaka. I sve je podvučeno finom mineralnošću s mirisom meda od akacije.

Vanilizirano drvo se tek naslućuje, ali „opipljivo“ nije prisutno.

U ustima je sočno i krasno. Bez grama sala i prekomjerne težine.

Suho do kosti, toplo, ali nipošto agresivno, vibrirajuće svježe, punašno taman koliko treba, ima i tijelo i teksturu i duuug mineralno-pikantno-slankasti retrookus.

Elegantan je i na svoj način nježan jer suspregnute snage ima u izobilju.

Ne znam da li je to bio poseban trenutak kušanja, ali ja sam se, nakon nekoliko berbi, ponovno zaljubila u Krauthakerov Chardonnay.

Ovo je savršeno vino za gastronomiju jer je lako čitljivo, kameleonski prilagodljivo širokoj paleti jela, od teletine do jastoga i što je najbitnije: instant dopadljivo!

Znalci će znati zašto, a početnici će biti jednostavno očarani.

Doista su rijetka ta evergreen vina, koja u jednom pogledu, mirisu i gutljaju objedine i publiku i struku.

Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>