Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja.

Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu “sranje od vina”.

Da, da, to mu je službeni naziv.

Prijateljica ga je dobila na poklon i predložila degustaciju uz brižnu napomenu da bi trebalo biti sasvim ok i da se slučajno netko ne uvrijedi.

Naziv se i kod nas kolokvijalno počesto čuje kao opaska uz krajnje skromna i beznačajna vina, ali Jean-Marc Speziale, vlasnik restorana La Terasse iz Aniane-a, u pokrajini  Herault, koja je pak sastavni dio južne francuske vinogradarske regije Languedoc-Roussillon (dvadesetak kilometara od Montpelliera), prvi je „službeno“ nazvao tako svoje vino.

Prva berba izašla na tržište bila je 2007., kupaža syraha i grenache-a, proizvedena u Cooperative di Gignac uz stručnu pomoć enologa Waltera Valgaliera.

Uz malu napomenu na etiketi: „Najgore skriva najbolje“ i jednu ne baš „apetitlih“ sličicu muhe.

Vino je očito neviđena provokacija.

Treba imati i hrabrosti, pogotovo u restoranu, servirati ga.

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina.

I nikako da isplivaju na površinu.

Upalilo je!

Proizvovođač: Cooperative di Gignac

Vino: Le Vin de Merde

Porijeklo: Languedoc, Francuska

Sorta: syrah i grenache

Temperatura serviranja: 16-18°C

Čaša: klasična degustacijska za crvena

Dekantirati: po želji

Trajnost: piti

Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)

Cijena: potražiti na netu, cca 10 eura

Ocjena: 4/6

Prvih 5000 proizvedenih boca prodano je u roku odmah po 6,5o Eura po boci.

Postalo je meta kolekcionara „čudnovatih“ etiketa i naravno „svjetski“ poznato.

Malo sam googlala.

Nisu oni jedini marketinški osviješteni vinari.

Fat bastard, Bitch, Oops, Frog’s piss, Mad Housewife, barem u nazivu, posve su im dostojna konkurencija.

Ubija me znatiželja.

Hvatam se otvarača.

Kapica aluminijska, čep besprijekoran, pluteni, s utisnutim nazivom i muhom.

Dvoumila sam se oko izbora čaše i naposlijetku se ipak odlučila za onu manje zapremnine.

Kako syrahu i priliči.

Nečujno pada u čašu.

Gusto je, neprozirno i crno k’o noć.

Što je u svakom slučaju iznimno obećavajući početak.

Nisam ga dekantirala.

Neka vino bez ičije pomoći pokaže što zna.

Bojala sam se da ga prevelika čaša ili dekanter, odnosno moja prevelika očekivanja, nepotrebno ne potcijene.

Dekantiranje osim što fizički odvaja talog, samo vinu pomažu da se nešto brže otvori i dođe u top formu, zbog intenzivnijeg kontakta sa zrakom.

Pod pretpostavkom da ima mišiće za pokazati.

Osobno volim svjedočiti svakoj preobrazbi u čaši, tako da me dekantiranje sve manje zanima, osim ako doista nije neophodno.

Cassis, grafit, lovorov list, mediteransko bilje, crni papar…prvi mi padaju napamet, dok njuškam po čaši.

Predivan bouquet!

Apsolutno iznad svakog očekivanja.

Svakom vrtnjom čaše voćnost postaje džemastija i pikantnija.

Otvaraju se note tinte, mirisa kutije cigara, rogača.

Ni u ustima nema izmotavanja. Arome se copy-pasteaju. Prkosno je i žilavo.

Svježinom i pikantnošću pokazuje mišiće, a sočnom voćnošću i fino ispoliranim taninima znalački zavodi.

Jako šarmantno dnevno vino, pa da je i triput skuplje od početne cijene, još uvijek sa izvrsnim odnosem cijene i kvalitete.

Preko „S“ ili možda „G“ do zvijezda!

Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>