Iz Plavog podruma: Naprta “Solum barrique sur lie 2010”

Maestralno i jako hrskavo vino iz mini-boutique vinarije

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Krauthakerov “Chardonnay Mitrovac 2000» prvi je pronio slavu hrvatskih chardonnay-a osvojivši zlato na prestižnom svjetskom natjecanju  “Chardonnay du monde” u Burgundiji, ali danas slavu klasičnih hrvatskih chardonnaya pronose Naprtin Solum 2009 i Korakov Chardonnay Sur lie 2007

Danas sam malo prepotentna.

Došlo je vrijeme i da sama sebe pohvalim, jer se Naprtin “Solum 2009”, onaj s etiketom Saše Šekoranje, nakon školske njege, što u bariku, što u boci, točno po mojim predviđanjima, razvio u maestralno vino.

Izaziva onu istu emocionalnu ovisnost, poput Movijinog Chardonnaya (crna etiketa) iz legendarne 1996.

Ničim izazvan, u nosu bademasto putrast i mineralan s primjesama blondog duhana i kože, a u ustima sočan i potpuno precizno uravnotežen, čiji mišići, potencijalno razornu snagu apsolutno drže pod kontrolom, doslovce me oborio s nogu.

U ljeto 2010. djelovao je ultrabarikirano, tvrdo i oporo. U siječnju 2011. počeo je pokazivati i svoju urođenu eleganciju u još uvijek čvrstom hrastovom okviru.

Danas je famozan! Prva berba 2009., nove mini-boutique vinarije, imala je doslovno filmski početak, a onda je došla najgora berba u Međimurju u posljednjih trideset godina. Svima “ne-draga” 2010. iz koje su izvukli maksimum mogućeg.

Proizvovođač: Anita i Robert Naprta

Vino: Solum barrique sur lie 2010

Porijeklo: Međimurje

Sorta: chardonnay

Temperatura serviranja: 12-14°C

Čaša: burgundijska

Dekantirati: ne

Trajnost: piti ili kraće čuvati

Odnos cijene i kvalitete: vrlo dobar (4)

Cijena koštanja: 100,00 kn

Ocjena: 4 čaše

Dobra je vijest da se berba 2011. smatra najboljom u posljednjih trideset godina, ali ta vina još nanaju u bačvama.

Zbunila me nova etiketa riječkog dizajnera Vanje Cuculića. Elegantna i prepoznatljiva “čaša u peru” iz kojeg istječe slogan “vina bona solum bibite” u budućnosti se više neće mijenjati, a već sam pomislila (i poveselila se) da će svaku berbu, u maniri Mouton Rothschilda, oslikati drugi umjetnik.

Čim sam ulovila bocu u ruku, provjerila sam toplinu. 12,8 vol%alk, za klasični chardonnay je zapravo: taman!

Malo sam ga pothladila, pa čekam da mi se mrvicu zagrije u čaši. Kako bi ljepše i dublje zamirisao.Solum-naprta

Na etiketi sam pročitala da je 6 mjeseci odnjegovan u slavonskim baricima. Pretpostavljam u drugom prolasku, što je za berbu poput 2010. optimalno.

U nosu je elegantan, fin, umjeren i nježan, sa naglašenim chardonnayskim primarnim voćno-cvjetnim aromama, od breskve do akacije, upakiranim u drvenu košuljicu. To je vino za sada.

Fino i elegantno, ali nepretenciozno, koje nema potencijala da se duljom njegom u boci, bitno popravi.

Njegova hrskava svježina u ustima kao da je stvorena za vrijeme pečenja u nadolazećim blagdanima. Uspješno će razvaliti svaku prekomjernu zamašćenost u ustima, a usto i pikantno naglasiti retrookus.

Oni koji se nisu dočepali antologijske 2009., s 2010. će uspješno prezimiti do izlaska berbe 2011. Ja 2009. ne ispuštam iz ruku. Možda je to moj “comfort-wine”, da lakše prezimim.

Krauthakerov “Chardonnay Mitrovac 2000» prvi je pronio slavu hrvatskih chardonnay-a osvojivši zlato na prestižnom svjetskom natjecanju  “Chardonnay du monde” u Burgundiji i već tada ukazao na još jednu, tipičnu i prepoznatljivu svjetsku chardonnay-sku regiju.

Danas Naprtin Solum 2009 i Korakov Chardonnay Sur lie 2007 pronose slavu klasičnih hrvatskih chardonnaya.

Drago mi je da ih imamo!

Živjeli!

 

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>