Iz Plavog podruma: Naprta “Solum barrique sur lie 2010”
Maestralno i jako hrskavo vino iz mini-boutique vinarije

Piše: Daniela Kramarić
Krauthakerov “Chardonnay Mitrovac 2000» prvi je pronio slavu hrvatskih chardonnay-a osvojivši zlato na prestižnom svjetskom natjecanju “Chardonnay du monde” u Burgundiji, ali danas slavu klasičnih hrvatskih chardonnaya pronose Naprtin Solum 2009 i Korakov Chardonnay Sur lie 2007
Danas sam malo prepotentna.
Došlo je vrijeme i da sama sebe pohvalim, jer se Naprtin “Solum 2009”, onaj s etiketom Saše Šekoranje, nakon školske njege, što u bariku, što u boci, točno po mojim predviđanjima, razvio u maestralno vino.
Izaziva onu istu emocionalnu ovisnost, poput Movijinog Chardonnaya (crna etiketa) iz legendarne 1996.
Ničim izazvan, u nosu bademasto putrast i mineralan s primjesama blondog duhana i kože, a u ustima sočan i potpuno precizno uravnotežen, čiji mišići, potencijalno razornu snagu apsolutno drže pod kontrolom, doslovce me oborio s nogu.
U ljeto 2010. djelovao je ultrabarikirano, tvrdo i oporo. U siječnju 2011. počeo je pokazivati i svoju urođenu eleganciju u još uvijek čvrstom hrastovom okviru.
Danas je famozan! Prva berba 2009., nove mini-boutique vinarije, imala je doslovno filmski početak, a onda je došla najgora berba u Međimurju u posljednjih trideset godina. Svima “ne-draga” 2010. iz koje su izvukli maksimum mogućeg.
Proizvovođač: Anita i Robert Naprta
Vino: Solum barrique sur lie 2010
Porijeklo: Međimurje
Sorta: chardonnay
Temperatura serviranja: 12-14°C
Čaša: burgundijska
Dekantirati: ne
Trajnost: piti ili kraće čuvati
Odnos cijene i kvalitete: vrlo dobar (4)
Cijena koštanja: 100,00 kn
Ocjena: 4 čaše
Dobra je vijest da se berba 2011. smatra najboljom u posljednjih trideset godina, ali ta vina još nanaju u bačvama.
Zbunila me nova etiketa riječkog dizajnera Vanje Cuculića. Elegantna i prepoznatljiva “čaša u peru” iz kojeg istječe slogan “vina bona solum bibite” u budućnosti se više neće mijenjati, a već sam pomislila (i poveselila se) da će svaku berbu, u maniri Mouton Rothschilda, oslikati drugi umjetnik.
Čim sam ulovila bocu u ruku, provjerila sam toplinu. 12,8 vol%alk, za klasični chardonnay je zapravo: taman!
Malo sam ga pothladila, pa čekam da mi se mrvicu zagrije u čaši. Kako bi ljepše i dublje zamirisao.
Na etiketi sam pročitala da je 6 mjeseci odnjegovan u slavonskim baricima. Pretpostavljam u drugom prolasku, što je za berbu poput 2010. optimalno.
U nosu je elegantan, fin, umjeren i nježan, sa naglašenim chardonnayskim primarnim voćno-cvjetnim aromama, od breskve do akacije, upakiranim u drvenu košuljicu. To je vino za sada.
Fino i elegantno, ali nepretenciozno, koje nema potencijala da se duljom njegom u boci, bitno popravi.
Njegova hrskava svježina u ustima kao da je stvorena za vrijeme pečenja u nadolazećim blagdanima. Uspješno će razvaliti svaku prekomjernu zamašćenost u ustima, a usto i pikantno naglasiti retrookus.
Oni koji se nisu dočepali antologijske 2009., s 2010. će uspješno prezimiti do izlaska berbe 2011. Ja 2009. ne ispuštam iz ruku. Možda je to moj “comfort-wine”, da lakše prezimim.
Krauthakerov “Chardonnay Mitrovac 2000» prvi je pronio slavu hrvatskih chardonnay-a osvojivši zlato na prestižnom svjetskom natjecanju “Chardonnay du monde” u Burgundiji i već tada ukazao na još jednu, tipičnu i prepoznatljivu svjetsku chardonnay-sku regiju.
Danas Naprtin Solum 2009 i Korakov Chardonnay Sur lie 2007 pronose slavu klasičnih hrvatskih chardonnaya.
Drago mi je da ih imamo!
Živjeli!
autor: Daniela Kramarić