Iz Plavog podruma: Antinori «Santa Cristina 2009»

Malo vino za velike gušte – što smijemo više tražiti?

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Kod Santa Cristine 2009, sve je umjereno i sve na svom mjestu, alkoholi ne skaču nebu pod oblake, tijelo je meko i podatno, sve nježno dozirano, skladno i harmonično pa bi Talijani rekli : Ma cosa vuoi più dalla vita?

Markiz Niccolò Antinori otac Piera Antinorija, zaslužan je za kreaciju prve Santa Cristine, još davne 1946. godine, pod etiketom Chianti Classico.

Ali, prelaskom na DOCG apelaciju 1984. godine, na inicijativu same obitelji Antinori, postrožila su se i pravila za Chianti Classico, s daleko nižim urodima i duljim školovanjem u bačvi i njegom u boci, što više nije odgovaralo lepšravo-voćnom karakteru i stilu Santa Cristine.

Zbog toga se od 1987. Antinorijeva Santa Cristina odrekla oznake Chianti Classico, a od 1994. berbe joj se, kako bi autohtoni sangiovese dodatno dobio na voćnosti i mekoći, dodaje i 10% merlota.

U tom smislu je berba 2009. netipična, jer se 60% sangiovesea reže sa 40% caberneta, merlota i syraha. Možda su tom novom blendu pridonijeli i kišoviti kraj zime i početak proljeća, kao i sredina ljeta, no zahvaljujući mukotrpnom radu na kontroli vegetacije u vinogradima i sunčanom kraju ljeta, berba je spašena.

Vino: Santa Cristina 2009

Porijeklo: Toskana, Italija

Proizvovođač: Marchesi Antinori

Sorta: 60% sangiovese, 40% cabernet, merlot syrah

Dekantirati: ne

Čaša: bordoška

Temperatura serviranja: 16-18°C

Trajnost: piti ili kraće čuvati

Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)

Ocjena: 4/6

Cijena: 70,00 kn

Santa Cristina sinonim je za nadasve pouzdano i elegantno vino iznimno dobrog odnosa cijene i kvalitete. Čak i kod nas, svim carinama i trošarinama usprkos.

Boca izgleda fenomenalno, stilski je iznimno dopadljiva, pa se s njom uvijek igra na sigurno, a košta malo, što ga čini super poklonom. Nije to veliko vino, ali je iznimno šarmantno i dopadljivo.

Stvoreno je za elegantnu i znalačku dnevnu potrošnju. Odškolovano je u inoxu, a odnjegovano pola u inoxu, a pola u drvetu, što ga automatski čini voćnim, mladim i mekim s mrvicom uvijek potrebne ozbiljnosti.

Osobno obožavam takva vina u pizzerijama. Iznimno je lako s njima rukovati. Nisu mu potrebna ni prozračivanja, niti dekantiranja, samo elegantna čaša.

Pune je rubinsko crvene boje, na rubovima sa ljubičastim refleksom. Već prvi nos govori sve o njegovom stavu.santa-cristina-2009

Dominantno je jednostavno voćan s notama malina, kupina, maraska višanja i crvenih ribizla, ali vješto koketira i sa ozbiljnim začinskim i blagim vanilijskim notama. Već mi je preko pola sata u čaši i ne popušta od prvotne ideje. Što je divno, jer najgore je kada se vino, nakon samo nekoliko minuta, izgubi u čaši.

Prašnjavost u nosu uvijek me asocira na syrah. U ustima je suho, elegantno, jednostavno ali iznimno dobro skrojeno.

Kao Zara u modi.

Volim pulsirajuću svježinu sangiovesea. U svim oblicima. Kao i njegove fino ispolirane tanine.

Kod Santa Cristine 2009, sve je umjereno i sve na svom mjestu. Alkoholi ne skaču nebu pod oblake, tijelo je meko i podatno, ali nipošto anoreksično. Sve nježno dozirano, skladno i harmonično. Za znalce malo prejednostavno, ali će, čak i njima, u trenutku «potrebe», savršeno poslužiti svrsi.

Ma cosa vuoi più dalla vita?

Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>