Iz Plavog podruma: Roxanich «Antica 2008»

Malvazija boje starog zlata koju možete dugo gledati i mirisati, ali i piti

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Roxanicheva malvazija Antica već izgledom pokazuje drugačiji pogled na svijet – sjajna je i bistra, ali boje starog zlata i možete ju samo gledati i mirisati sat vremena

Iako su se bijela vina tisućama godina proizvodila na jedan te isti način, maceracijom i u drvetu, a tek posljednjih šezdesetak godina tehnološki «čisto» u inoxu, danas je inox  postao masovna vinska religija.

Tomaž Sršen, slovenski enogastro publicist i guru, veliki fan biodinamičara i čovjek uvelike zaslužan za promociju novog vala slovenskih vinara-prirodnjaka u svijetu, oprezno nastupa, ustvrdivši da u tom svijetu ima «mnogo pozvanih, a malo odabranih».

Realno, preko 70% «biodinamičkih vina» su mutna i «prljava» s iznimno visokim hlapivim kiselinama.

Genijalaca je malo, ali oni su istinski i pravi.

Tomaž rado ističe pet razloga zašto prijeći i na prirodnu stranu, jer isključivost bilo koje vrste nije dobra.

 

Proizvovođač: Roxanich doo

Vino: Antica 2008

Porijeklo: Kosinožići, Istra

Sorta: malvazija

Temperatura serviranja: 13-15°C

Čaša: golema

Dekantirati: da

Trajnost: piti

Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)

Cijena: 150,00 kn

Ocjena: 4,5/6

Prvo, vinari su istinski genijalci, rade biološki i sa srcem.

Drugo, vina nude drugačije note i teksture.

Treće, može ih se popiti više, budući da su zbog niskog sadržaja sumpora i izostanka uvriježenih «kemikalija», zdravija od konvencionalnih.

Četvrto, vina nude «touch» sa starim vremenima.

Peto, vina su, pogotovo bijela, iznimno dugovječna i upravo je fascinantno promatrati omekšavanje bijelih tanina kroz vrijeme.

Osjećam se kao dežurni mrgud, ali moram napomenuti da se mnogi vinari šlepaju na ovu filozofiju, a samo rijetki uspijevaju, te da nama, čak i iskusnim vinopilcima, treba vremena da se na njih naviknemo.

Pionir Enjingi, te Clai, Tomac i Roxanich najozbiljniji su prirodnjaci u Hrvata. Roxanicheva Antica tek nakon trogodišnjeg školovanja u drvetu, kreće na njegu u boci. Trenutno je aktualna berba 2008.

Paralelno sam otčepila i Meneghettijevo bijelo 2008, iako ta dva vina imaju jako malo dodirnih točaka. Osim berbe, regije i školovanja u drvetu.

Antica je malvazija. Ozbiljno macerirana.

Meneghetti je kupaža chardonnaya i bijelog pinota. U drvetu odškolovana, ali konvencionalna, pouzdana i fina.

Antica već izgledom pokazuje drugačiji pogled na svijet. Sjajna je i bistra, ali boje starog zlata. Na prvi pogled i bez mirisanja dalo bi ju se zamijeniti za odležani prošek. Visoka boja je, uslijed dugotrajne maceracije i kontakta s drvetom, u svakom slučaju, poželjna i normalna.

Konvencionalno vino ovakve boje bilo bi odavna mrtvo. Samo ju gledam i mirišem. Ima već sat vremena.

Nekada je Antica, u prvom ili drugom prolasku kroz drvo, bila zapaljivo žestoka, a danas, u berbi 2008., konačno je izgubila zadimljenu agresivnost u nosu i grubu taninsku čvrstoću u ustima.

Dojmljiva je, obla i meka. U nosu eterična s mirisom suhih marelica i suhog poljskog cvijeća. I voska i meda i tostiranih lješnjaka. Mineralnost i citrusnost daju dubinu, ali i progovaraju ozbiljnošću.

Konačno!

U ustima nema tvrdoće, niti grubosti. Suho je, meko, toplo, a na srednjem nepcu sočno i slano. Usto živo i svježe. Mladoliko čak.

Primamljivo uz sočne fillete brancina, zubaca ili rumbe sa žara. Tim redom i od barem 4 kg po komadu.

Prelazim li to lagano i na prirodnu stranu?

U svim segmentima Antica 2008 slijedi istu liniju. Mirisnu, blago pikantnu i neodustajuću. Jako mi se sviđa! Čistoća, elegancija i preciznost, tajna su uspjeha svakog vina, bez obzira na stil i vinarov svjetonazor.

Živjela enoapolitičnost!

Živjeli mi!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>