Iz Plavog podruma: Roberto Terzolo: Malvazija istarska 2012

Malvazija Terzolo došla je tiho i ušla u legendu

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Tercolo Malvazija 2012 ima na prvi njuh jednostavan i tipičan malvazijski bouquet, a zapravo je predivno kompliciran i razveden – svega tu ima: i citrusa, vlasca i bijelih cvjetova (inox stil) i voska i kandirane korice naranče, u kojima se „orange“ ogleda, i ozbiljne pikantnosti i minerala, koje instiktivno vežem uz školovanje u drvetu.

Vina su kao i ljudi.

S odmakom vremena imena i šturi podaci se lakše zaboravljaju, ali dragi osmjesi ili fini mirisi i okusi vina, zauvijek ostaju zapečaćeni u sjećanju.

Slučajnosti nema, jer obitelj Terzolo iz Nove Vasi kraj Poreča, ove 2013. po treći puta je šampion Vinistre u klasi najbolje ocijenjenih mladih malvazija, posljednja medalja pala je za aktualnu berbu 2012., a prethodne su bile, ako me sjećanje ne vara, 2005. i 2006. i bile su apsolutno divne.

Aromatične i mirisne do neba.

Točno se sjećam, sjedili smo za večerom, naravno da se više ni ne sjećam s kime, nakon višesatnog ispravljanja pismenih ispita s prvenstva sommeliera, i netko mi je pružio čašu. E, taj trenutak neću nikada zaboraviti!

Proizvovođač: OPG Terzolo

Vino: Malvazija istarska 2012

Porijeklo:Vinogorje Zapadna Istra

Sorta: malvazija istarska

Temperatura serviranja: 10-12°C

Dekantirati:ne

Čaša:klasična degustacijaska ili mali tulipan

Trajnost: piti

Odnos cijene i kvalitete:odličan(5)

Cijena: 70,00 kn

Ocjena:4/6

Tu mirisnu, doista agresivnu, ali nevjerojatno preciznu i čistu malvaziju, u kojoj voćnost i cvjetnost spretno koketiraju s travnato-citrusnim notama.

Svi smo bili pomalo iznenađeni.

Do tada su toliko aromatične malvazije našim nepcima bile potpuno nepoznate.

Aromatika malvazije s prodornošću sauvignona potpuno nas je raspametila. Kao i posve „novi“ proizvođač.

Terzolo je nekako tiho ušao u legendu.

Maksimalno je pouzdano ime, ali i brižno čuvana tajna od masovnih nasrtaja vinskih fanova.

Tih daaavnih godina, Tercolo Malvaziju pratila sam iz prikrajka.

Kako se ljeto primicalo, u početku urnebesna aromatičnost ipak joj se prebrzo smirivala. I sve te godine, nije da sam zaboravila na taj podrum, ali sam ga, nesvjesno, stavila na čekanje.

Samo da se zna: ove godine su osvojili šampionsku titulu i za najbolje ocijenjeni mladi teran.

Aplauzi!

Malvazije su obično ili-ili-ili.

Ili macerirane i pomalo „orange-retro“, ili živahne, mlade i neukrotljive, počesto travnato-citrusnog „inox“stila, ili ekstraktne, voćno-zrele i podebljane sur-liem.

Tercolo Malvazija 2012 ima na prvi njuh jednostavan i tipičan malvazijski bouquet, a zapravo je predivno kompliciran i razveden.

Svega tu ima: i citrusa, vlasca i bijelih cvjetova (inox stil) i voska i kandirane korice naranče, u kojima se „orange“ ogleda, i ozbiljne pikantnosti i minerala, koje instiktivno vežem uz školovanje u drvetu.

Mada ne mora značiti.

U ustima se preslikava. Arome se preslikavaju, sočno je, toplo, mineralno, slano, puno, bucmasto, mladenačko, ali je baby-špek faza odavno iza njega.

Imam dobar osjećaj u vezi s ovim vinom.

Znam da će u ovih još nekoliko mjeseci svog kratkog života u boci, zasigurno sačuvati „ono nešto“ što ga čini drugačijim, prepoznatljivim i jednostavno finim.

Arome su precizne i iskrene, struktura stabilna, i što je za malvaziju čudno, obilježena svježinom.

Nevjerojatno je slana! Sočna i masna. I ugodno gorkasta u retrookusu.

Mene je osvojila.

Ove godine mi zasigurno neće promaći.

Pratit ću je u stopu, kroz sva godišnja doba.

Jer, ona to doista zaslužuje.

Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>