Iz Plavog podruma: Meneghetti, Merlot 2011

Meneghettijev Merlot 2011 divna je vinska igračka

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Meneghettijeva linija mladih vina, Malvazije i Merlota, broji tek dvije berbe. Malvazija (s dodatkom 15% chardonnaya i bijelog pinota) lansirana je fantastično, dok je Merlot, čak i za mlado i veselo vino, onu ipak potrebnu dozu ozbiljnosti dosegao tek u drugoj berbi – aktualnoj berbi 2011.

Merlot je čudnovato grožđe.

Masovno obožavano i svugdje rastuće, ali domovina mu je ipak Bordeaux. I tamo je u vječnom rivalstvu s ipak plemenitijim Cabernet sauvignonom.

U hladnijim klimama je u prednosti nad cabernetom budući da ranije sazrije, ali nema tako čvrstu i dugovječnu taninsku strukturu.

Za početnike je merlot, mirisno i okusno, gotovo identičan cabernetu, samo što ne boli, budući da je lišen cabernetu urođene žilavosti.

Proizvovođač: Meneghetti vina doo

Vino: Merlot 2011

Porijeklo: Vižinada, Istra

Sorta: merlot

Temperatura serviranja:16۫C

Čaša: bordoška

Dekantirati: da

Trajnost: piti

Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)

Cijena: 100,00 kn

Ocjena: 4/6

Koju znalci naravno obožavaju.

Istarski merloti nastoje pronaći svoje mjesto pod suncem.

Nemaju visokih ambicija, u smislu dugovječnosti i odležavanja, na nosu su šarmantno malinasti s vrlo izražajnom mineralnošću, ali u ustima su nježnije građe.

Nemaju niti bordošku čvrstu strukturu, niti kalifornijsku sočnu i mesnatu teksturu. Ako se već uspoređujemo s najboljima.

S Meneghettijevim Merlotom 2011 treba znati rukovati.

Obavezno ga treba dekantirati, nikako zbog taloga, pa je svijeća i cijeli ritual gotovo nepotreban, već isključivo zbog početne tvrdoće u ustima, samo ga treba brzinski pretočiti.

Zapravo ozbiljno ozračiti prije početka konzumacije, što se može odraditi i u vinskoj čaši, pod uvjetom da je veće zapremnine. I da ga par puta, prije gutljaja, ozbiljno provrtimo u čaši.

U trenutku se smekša i potpuno promijeni karakter.

Svidio mi se već u izgledu. U čaši gibljiv i elegantan, a u boji taman, boje zrelih trešanja s mladenačkim rubinskim odsjajem.

Šarmira mirisom. Na prvom nosu, prijeko potrebnu ozbiljnost, daju mu note zrelih malina i maraska višanja u kombinaciji s mentolom, začinskim travama i crnim paprom. Čokolada dolazi malo kasnije.

Ako ga se kuša neposredno nakon što je boca otčepljena, na srednjem nepcu djeluje oporo i tvrdo.

Dala sam mu minutu-dvije, provrtila ga par puta u čaši, i to je bilo to!

Otvorio se i smekšao, suhoća je naravno konstantna, kao i vižljasto tijelo, ali tvrda komponenta (svježine i tanina), pokazala je i svoju mekšu stranu, tako da je sveukupni dojam vrlo skladan, potentan i elegantan. Za tako mlado vino.

Čokoladni retrookus djeluje vrlo primamljivo.

Preporučam ga. Kao dnevno vino s korektnim odnosom cijene i kvalitete.

Da ima više mesa na kičmi, vjerojatno bi bio kandidat za višu Meneghettijevu liniju crvenih vina. Koja je, usput rečeno i višestruko skuplja.

Merlot 2011 prava je slatkica, iako suha do kosti.

U nosu mineralna, na srednjem nepcu lagano slana.

Prava Istrijanka!

Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>