Iz Plavog podruma - Grande Madirazza Dingač Riserva 2005.

Napokon jedan plavac s ‘kravatom’ – Madirazza

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Bazični plavci me već godinama apsolutno ne zanimaju. Iako «jeftini» u odnosu na prvu ligu plavaca, realno nude iznimno loš odnos cijene i kvalitete.

Agrolagunina Festigia crvena linija ili Badelova Korlat linija nude daleko više vinske muzike za iste novce.

Madirazza je krenuo «bazično» sa svojim Plavcem i vrlo visoko sa Dingač barriqueom. A to je doista krasno, stilski tradicionalno, ali i cjenovno urnebesno skupo vino.

Trenutno je dostupna berba 2007. za tristotinjak kuna po boci, što bi značilo restoranskih petsto. Probijena granica od petsto kuna nama sommelierima bitno komplicira život.

Ne bih se upuštala u rasprave što je kome skupo, a što jeftino, ali viši cjenovni razred otvara i bezbroj drugih mogućnosti, a npr. Toskana je raj za iskusne znalce.

Madirazza je, vjerojatno potaknut uspavanim tržištem, krenuo s novom linijom «Grande Madirazza Dingač Riserva 2005», s ne baš najsretnije odabranim «talijaniziranim» nazivom, ali i s 30% jeftinijom linijom od Dingača barrique-a.

Najbitnije je da promjena doista nije isključivo kozmetička, poput mijenjanja imena i etikete, već je vino, kao plavac mali, stilski doživjelo totalni preobražaj.

Proizvovođač: Madirazza d.o.o. Potomje

Vino: Grande Madirazza Dingač 2005 Riserva

Porijeklo: Pelješko vinogorje

Sorta: plavac mali

Temperatura serviranja: 16-18°C

Čaša: veliki tulipan

Dekantirati: da

Trajnost: piti ili čuvati

Odnos cijene i kvalitete: vrlo dobar (4)

Cijena: 200,00 kn

Ocjena: 5/6

Mendekova Selekcija iz 2003. prva je takva prekretnica u životu plavca malog, zatim Postup Mare i sada Grande Madirazza koji nude moderan, kozmopolitski izričaj plavca malog.

Tradicionalistima naravno neprihvatljiv, ali meni izuzetno drag.

Dok tradicionalistima na nosu caruje džemasta šljiva, a u ustima pristojno griju uz hrapave tanine krupne granulacije, modernisti se na nosu okreću crnom ribizlu, a na nepcu su ispolirali tanine, iskontrolirali snagu i vino proželi svježinom. Ma, obukli su ga u odijelo.

Šljiva je za plavac i nadalje nezaobilazna, ali sada se javlja u retrookusu. Što je jednom strancu, daleko prihvatljivija i lakše razumljiva varijanta plavca.

Grande Madirazzu pijuckam već preko sat vremena. Neobavezno, opušteno i na kauču.

I jako mi je dobro!

dingač-madirazza 2005Vino izgledom ne pokazuje godine. Tamne je, guste, potpuno neprozirne granatnocrvenkaste boje.

Svojom gustoćom oblaže stijenke čaše, a na nosu niti nakon provedenih dobrih sat vremena u čaši ne gubi na definiranosti, čistoći i snazi aroma.

New style plavac mali miriše na džem od crnih ribizla, rogač, kožu, cedrovinu i slatke začine. Usto je i pristojno pikantno. U ustima mirisno slijedi istu priču, iznimno je elegantno, ali na prvi gutljaj najuočljivija je njegova vibrirajuća i pomlađujuća svježina.

Gusto satkani, ali baršunasto ispolirani tanini miluju nepce.

Čokolada, rogač i šljiva u retrookusu zatvaraju čarobni krug kušanja i stalno me vraćaju na početak. Na još jedan gutljaj, što je za svako vino najbolja moguća preporuka. Kad ugrije, nije ga lako kontrolirati, ali za njegovo i naše dobro, nedajte mu da prijeđe 18 stupnjeva celzijusa.

Živjeli!

 

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>