Iz Plavog podruma: I Giusti & Zanza Vigneti: Nemorino 2007

Nemorino ima miris ljubičica i tinte jer – Toskana zna!

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Nemorino 2007 ima top odnos cijene i kvalitet, a kako se bliže blagdani nemojte okolišati – riječ je o ozbiljno odškolovanom vinu

Volim kratke i jasne upute na retroetiketama boce, a ne one bajkovite, koje obuhvaćaju i sunca sjaj i kamen i znoj, a o vinu ni slova.

OK možda je nekima problem talijanski jezik, ali mislim da su ključne riječi bitne: sorte i tonneaux.

Ako piše „…od grožđa syrah, sangiovese i merlot. Odležano u tonneaux-u francuskog hrasta od 300 lit pet mjeseci“  sve je jasno kao dan.

Riječ je o kupaži i ozbiljno odškolovanom vinu, s očitom namjerom da odmah nakon izlaska na tržište, pilcima bude spremno, mekano i pristupačno.

Zato je kratko, nakon inoxa, odnjegovan u velikom drvetu. Metoda oksidativna.

Proizvovođač: I Giusti & Zanza Vigneti

Vino: Nemorino 2007

Porijeklo: Toskana, Italija

Sorta: syrah, sangiovese, merlot

Temperatura serviranja:16۫C

Čaša: veliki tulipan

Dekantirati: da

Trajnost: piti ili čuvati

Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)

Cijena: 100,00 kn

Ocjena: 4,5/6

Uvoznik: Petković d.o.o., Mali Lošinj

Drvo će mu dati potrebitu ozbiljnost, kao i potencijal života i starenja, ali do maksimalnih desetak godina.

Kod njih i „početnički“ ozbiljna vina traju barem 10 godina, a kod nas…

Već ga zamišljam, u mirisu s gardom ozbiljnih vina, na nepcu mekan, podatan i vižljast, u retru blago pikantan.

Točno tako je i bilo. Bez lažnih ili prevelikih obećanja.

Uostalom, na velikim vinima nikada nećete naći ni slova nekog „objašnjenja“.

Kušali smo ga za radnim ručkom, nakon IO Hrvatskog sommelier kluba, uz našu maneštricu od fažola, bobića i hobotnice sa mladim Ipšinim leccino malinovim uljem. Legao je savršeno.

Sve nas je očarao onako ludo atraktivan i šarmantan. Još više kada smo saznali da košta 100 kuna.

Kušala sam ga i „dan nakon“.

Na miru.

Kapica aluminijska.

Čep vrlo vrlo pristojne duljine i elastičnosti, a vino je svega 1mm doprijelo u njega. Držat će on još dugo. Defekt na čep desi se i najboljima, ali čepovi koji „propuštaju“ vino i oksidiraju ga, doslovno me ubijaju u pojam.

Voćnost iskače iz čaše. I da ga kušam na slijepo, znala bih da je kupaža jer mu je voćnost šarolika. Od kupina i crnih ribizla, do malina i šljiva. I sve je to fino upakirano u začinsku košuljicu od crnog papra i lovora. Slijedi red kože sa slutnjom vanilije.

Drvo daje okvir, ali se ne osjeća. Za mesnatost s mirisom cimeta i klinčića, syrah će si pripisati zasluge, ali svakom daljnjom vrtnjom čaše i prozračivanjem duša Toskane i sangiovesea izlazi na vidjelo.nemorino

S mirisom ljubičica i tinte.

U ustima svježina ga čini živim i itekako sljubljivim uz jelo.

Volim vina podatne, za to je merlot zaslužan, a ujedno i blago hrapave teksture, koja u retrookusu ostavljaju prašnjavi dojam potpomognut pikantnošću.

Arome u ustima identične su onima na nosu, tanini su zgusnuti, fini i ispolirani, toplina uravnotežena, a mineralnost zamjetna.

Svježina daje ritam. Sva na svom mjestu i ništa ne iskače.

Toskana, zna!

Tako fino ugladiti i gospodski ispolirati vino, a da ona pritom nimalo ne izgube na karakteru. Nemorino 2007 ima i top odnos cijene i kvalitete.

Blagdani se bliže. Ne znam što se čeka.

Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>